Olle Ljungström förlåter Småland med sin konst

Olle Ljungstrom

Rockmusikern Olle Ljungström har sin egen position inom svensk pop- och rockkultur. Och hans medverkan i ”Så mycket bättre” förra året gjorde honom riktigt folkkär. Nu visar Olle Ljungström upp en annan sida av sitt skapande i form av teckningar, målningar, collage och grafiska blad på utställningen ”Förlåt Småland” på Still Kicking Gallery i Malmö.

– Skriva har jag kunnat göra sedan jag var liten. Under flera år har jag haft förmånen att även få rita och teckna, vilket är jätteroligt och inspirerande, säger Olle Ljungström till Rocksoul.se när vi träffar honom på vernissagen.

Olle Ljungströms begåvning som textförfattare är vida känt, det är ständigt fyndigt formulerade textmassor som attraherat en stor fanskara under alla år, från tiden i Reeperbahn till dags dato som soloartist. Mindre känt är kanske då hans konstnärskap vad gäller målningar och teckningar. Men ser man hans verk så är de minst lika finurliga som hans pop- och rocktexter. Och föga förvånande är det hyfsat skruvade bilder, helt i linje med ”the rock´n´roll lifestyle”. Det är kors, swastikor och i flera fall kukar på kors och tvären.
– Min idé om det hela är att använda symboler som väcker känslor, förklarar Olle.

Magnus Uggla summerade det ganska bra när han jämförde ett självporträtt med Ljungström som att ”titta in i hans hjärna – otäckt”. Olle Ljungstrom Jag och min far
Olle skrattar:
– Men det där håller jag inte med om. Vore det så illa, ja då känns det kört, haha”¦

Givetvis är titlarna på verken något ligger helt i linje med Olle Ljungströms texter: Jag och min far är ju en välkänd sedan Så ska det låta. Andra titlar är: Jag heter Olle och är en datamaskin, Allt är kaos och Mina tecknade slavjävlar.

Utställningen heter alltså Förlåt Småland. Ett namn med en söt story i bakgrunden. Börje Bengtsson på Still Kicking Gallery förklarar:
– Olles tjej Cecilia är från Småland och när Olle träffade föräldrarna sa de: ”Snälla, ta inte Cecilia ifrån oss. Olle undrade då vem han skulle be om förlåt, hela världen, bara föräldrarna? Vilka? Så då kom namnet Förlåt Småland. ”

När rocksoul.se ska verifiera uppgiften med konstnären själv småskrattar han:
– Ja, så kan det vara. Vad som helst kan vara sant”¦. Det låter bra i vart fall”¦.

Musiken då?Olle Ljungstrom1
– Jodå, jag arbetar vidare. Musiken är en viktig del av mitt liv så vi får se framöver när, var och hur det blir nåt med fler konserter.

TEXT & FOTO: Göran Svensson

Fotnot. Utställningen på Still Kicking Gallery hade vernissage på lördagen den 26 oktober. Galleriet har därefter öppet torsdag-lördag, klockan 13:00 – 17:00 samt efter överenskommelse och pågår till och med 30 november.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Please reload

Vänta ...