Svensk musik får eget Hall of Fame

Amerikanska Rock and roll Hall of Fame är en institution. Med start nästa år väljs 10-15 svenska musiker, artister, låtskrivare producenter eller andra som haft betydande inflytande på den svenska populärmusiken in i den svenska motsvarigheten, Swedish Music Hall of Fame.

I den nyutsedda juryn ingår Kersti Adams-Ray, journalist, Per Sinding-Larsen, musikjournalist och programledare samt Ametist Azordegan, musikjournalist, programledare och krönikör. Ordförande för juryn är Jan Gradvall, även han musikjournalist.

För att bli invald i Hall of fame måste artisten ha skivdebuterat minst 20 år innan. I amerikanska Rock and roll hall of fame behövs det 25 år.
”Det långsiktiga syftet med Hall of Fame är att hylla de personer som lagt grunden för svensk populärmusik och därigenom inspirerar till nyskapande och utveckling inom musiken”, skriver Swedish Music Hall of Fame på sin webbplats. I museet på Djurgården i Stockholm inryms även Abba-muséet, ABBA – the museum.

– I januari offentliggör vi vilka som blir invalda och en ceremoni med hyllningskonsert av samtida musiker kommer i slutet av mars. Men man ska inte räkna med återuppståndelse av band, säger Charlotte Wiking, vd för Swedish music hall of fame till SvD.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Please reload

Vänta ...