Editors: ”Vi har alltid tyckt det är mer intressant med mörka låttexter”

editors

INTERVJU: Brittiska indierockbandet Editors släppte i år sin fjärde skiva The Weight Of Your Love. Vi träffade sångaren Tom Smith och trummisen Ed Lay innan deras slutsålda spelning på Debaser Medis i Stockholm i september. De berättade om tatueringar med felstavade låttexter, turnécirkusen och deras dramatiska period under arbetet med nya skivan. En skiva som var nära att aldrig bli av.

Sångaren Tom Smith och trummisen Ed Lay är på gott humör när vi möts en regnig och grå septemberdag på Debaser Medis. Även för sex år sedan spelade Editors på Debaser Medis, och visst finns en del minnen kvar. När de kommer in på ett ställe där de spelat förut brukar minnena väckas till liv, berättar de.

Den här gången är de ute på turné med sitt nya och fjärde album The Weight Of Your Love och det är faktiskt deras första riktiga turné sedan 2010.
Tom: – Nu var det ett tag sedan vi gjorde en ordentlig turné eftersom vi jobbat med nya skivan. Så det är ganska länge sedan turnécirkusen var igång för oss. Men vi trivs fortfarande med att spela live. Vi är inte trötta på det. Fast om du frågar oss igen i december så kanske svaret blir annorlunda. Men för tillfället så är stämningen hög. När man har en ny skiva ute så känns det alltid särskilt roligt och fräscht.
Vad gillar ni att göra på er lediga tid på turné?
Ed: – Vi försöker gå ut och se oss omkring, och några av oss springer ut och joggar. Vi går in på Google Maps, tar reda på vart närmsta park ligger och beger oss ut. Vi kanske även går på bio eller ser en fotbollsmatch.
Tom: – Vi har just startat den här turnén så vi har faktiskt inte haft någon ledig dag än. Det här tredje dagen så vi har väl mest bara vaknat, duschat och soundcheckat.

”Att komma ut och spela låtarna live är det bästa sättet att connecta med vår publik.”

The Weight Of Your Love har nu varit ute sedan i somras. Är ni nöjda med responsen hittills?
Tom: – Jag lyssnar bara på den positiva responsen och ignorerar den dåliga (skratt). En del gillar vad vi gör och del gör inte det, men så är det väl för alla band. Fast det är ju alltid trevligt att läsa en bra recension.
Så ni läser en del recensioner?
Ed: – Det är svårt att undvika det. Men jag försöker att inte bry mig så mycket. Att komma ut och spela låtarna live är det bästa sättet att connecta med vår publik. Och så har det varit ända sedan vi startade. Istället för att vara vinnaren i pressen så vill vi promota oss genom att spela live. Vi har redan fått mycket bra respons på våra spelningar. Gårdagens kväll i Oslo hade många minnesvärda stunder.
Tom: – Det är svårt att ta in sånt som sägs. Det sägs så mycket olika saker för varje album eftersom de varit så olika. Vi blir jämförda med många band, och den listan blir bara längre.
Ni blir fortfarande jämförda med andra band?
Tom: – Ja. Saker nämns. Det är svårt att ta in och bearbeta allt. Folk som gillar skivan uppskattar att när det låter stort så är det väldigt stort, men vi har samtidigt inte varit rädda att skala av det till akustisk gitarr på vissa låtar. Jag tror de uppskattar att vi försökt göra något nytt, ännu en gång.

För vem gör ni musik? Tänker ni på vad era fans kommer tycka när ni skriver ny musik?
Tom: – Visst finns tanken där, men jag tror inte det påverkar vårt skrivande. Vi är nog ganska själviska.
Ed: – Det finns alltid en del av en som vill ha låtarna spelade på radio, så man måste göra bra musik. Man vill alltid förbättra sitt låtskrivande.

Tom Smith har i tidigare intervjuer sagt att han skrivit låttexter medvetet öppna för lyssnarens egna tolkningar. Men på denna skiva menar han att texterna eventuellt är tydligare att läsa av. Texterna är inte nödvändigtvis saker han varit med om själv, det kan lika gärna vara fantasier.
Tom: – Allt kommer från hur jag ser på saker. Det finns en viss sanning i en del av dem, men ibland dras jag iväg och uppfinner nya fantasier. The Phone Book är den mest ärliga och personliga låt jag någonsin skrivit. Jag tror texterna på den nya skivan är lättare att läsa av och förstå än de på tidigare album, oavsett om de är sanna eller ej. Jag anser inte att en textförfattares roll är att skriva sin dagbok i låtarna. Sen är det upp till lyssnaren att välja om den vill tro på om saker är sanna eller inte.

Vad gör du om du känner dig oinspirerad för att hitta ny inspiration?
Tom: – Jag behöver lugn och ro samt tid. Ibland kommer låtar väldigt snabbt, men ibland kan det ta flera månader. Jag kan ha en idé på en låt som är som ett litet frö. Jag har kanske några textrader och lite melodi, men det kan ta flera månader att få det att blomma ut till något som ens är värt att visa resten av bandet. Det krävs tålamod. Man får inte bli frustrerad om det inte kommer ut något. Man får vänta och se.

”Vi fick ta svåra beslut och tvingades se alternativet att eventuellt inte göra någon ny skiva.”

En hel del har hänt sedan senaste albumet In This Light And In This Evening som släpptes 2009. Gitarristen Chris Urbanowicz lämnade  2012 bandet på grund av att de drogs åt olika håll musikaliskt. Två nya medlemmar tillkom istället men det var en svår period för Editors som tvingades ställa sig frågan om de ens skulle göra någon ny skiva.
Tom: – Vi gjorde tre skivor tillsammans med Chris och vi var i ett band tillsammans så länge att vi aldrig såg att det skulle komma till ett slut. Vi försökte under en lång period att göra den här skivan tillsammans men det funkade inte. Vi fick ställa oss själva svåra frågor, skulle vi ens göra ett till album? Hur skulle vi göra det? Att ta beslutet att fortsätta utan Chris var tufft och dramatiskt. Det är inget om hände under en natt, vi jobbade och försökte i ett och ett halvt år utan att lyckas. Det var tufft och antagligen det svåraste bandet någonsin har varit igenom. Vi fick ta svåra beslut och tvingades se alternativet att eventuellt inte göra någon ny skiva. Det är läskigt. När vi var unga och gjorde våra första album trodde man aldrig det skulle kunna bli såhär.

När de två nya medlemmarna tillkom började de se ljuset i tunneln.
Tom: – När de nya killarna kom in förändrades allt drastiskt, och vi började få en positiv syn på det hela. Vi hade väldigt tur att de var de första som kom in fungerade, vi behövde inte ha någon X-Factor-audition. Det var en väldigt spännande tid.
Var ni någonsin nära att splittras?
Tom: – Vi tänkte på det. Medans vi ställde frågor och försökte hitta svaren upptäckte vi att svaren var ganska svåra att hitta. Tanken på att splittras kom närmre och närmre. Om de nya killarna inte hade funkat och vi inte hade kunnat göra den här skivan skulle det kunnat gå värre.

Har ni någon personlig favoritlåt från skivan?
Ed: – Det varierar. Men för mig är det nog The Phone Book. Den är så naturlig att spela och det är en vacker inspelning och låt. Den är så lätt och jag älskar den.
Tom: – Jag håller med Ed. Det var ett stort steg för oss att spela in den här låten tillsammans.

Finns det något typiskt Editors-fan?
Tom: – Det har ändrats genom åren. Jag ser mer varierad publik idag än förut. Yngre och äldre. Det är mer tjejer nu än förut också, det var rätt mansdominerat förut. En del har varit med sedan starten och är fortfarande med. Jag antar att de fastnat för det mörka och sorgsna i en del av låtarna. Den gotiska och mörka undertonen. Jag tror de är passionerade musikälskare. Och det är fint att se att vår musik haft en sån effekt på deras musik. Det är inte bara folk som går på våra spelningar för att de gillar Editors, utan för att Editors betyder allt för dem. Det är underbart.

Vad är det mest minnesvärda som hänt när ni träffat ett fan?
Tom: – Jag ser många tatueringar av våra texter, folk gillar att visa dem för mig. Jag vet aldrig riktigt hur jag ska reagera. Jag är bara glad om låttexterna stämmer, det händer att de är fel, men det kan jag förstås aldrig säga till dem. Men det är lite olika vart man är. I Italien är de ganska galna och fanatiska och jagar en längs gatorna.
Ed: – Jag gillar de italienska fansen. De har gjort sig själva till ett stort gäng. De har gått ihop och producerar t-shirts och keps och kallar sig själva ”Editors fans of Italy”. Jag gillar att de gjort en community av det och träffat nya vänner genom oss. Det är en fin sak.

”När det börjar närma sig spelningen stiger stämningen och vi börjar fokusera, höja musiken och peppa upp oss. Ungefär som boxare, fast med mindre muskler.”

Finns det några vanliga missuppfattningar om er?
Ed: – Antagligen att vi är miserabla och sorgsna. Men vi är väl ungefär som andra band, vi spelar bordtennis och kollar på fotboll tillsammans. Vi tänker inte bara på hemskheter hela tiden. Vi har bara alltid tyckt det varit mer intressant med mörka låttexter. Klart vi har våra dagar och göra saker svåra för vår turnéledare, men vi är inte ständigt miserabla.

Vilka är de negativa aspekterna av att vara i ett band?
Ed: – Att vara iväg från familjen. Det tar på relationer och vänskaper. Man kanske missar bröllop under somrarna. Iochförsig kanske inte det är så himla mycket att missa, om man ska vara ärlig… (skratt) Men man missar en del familjeevents som man kanske skulle velat vara med på. Men de brukar förstå. Det här är ett jobb jag älskar och kan inte tänka mig göra något annat.

Om några timmar ska Editors gå på Debaser Medis scen. Det är lördagskväll, slutsålt och förväntningarna är höga.
Hur förbereder ni er inför en spelning?
Tom: – Vi brukar umgås i logen och ta någon drink. När det börjar närma sig spelningen stiger stämningen och vi börjar fokusera, höja musiken och peppa upp oss. Ungefär som boxare, fast med mindre muskler. Att gå på scen är en ganska stor grej. Man kan inte gå in halvt engagerad och tro det ska bli en bra spelning.

Hur ser framtiden för Editors ut?
Tom: – Vi turnerar fram till december och har ledigt över jul. Vi måste ta några beslut i bandet om vad vi ska göra nästa år, och jag kommer väl börja kläcka nya låtidéer. Men med det sagt så är det här albumet inte färdigt. Vi kommer göra fler spelningar och antagligen festivaler nästa år.

TEXT: Rosanna Rundlöf
FOTO: Pressfoto

Kolla in videon till A Ton Of Love här nedan:

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Please reload

Vänta ...