AVATAR: ”Vi är väldigt revanschsugna”

avatar-band

INTERVJU: Svenska bandet Avatar har haft ett framgångsrikt år med både USA-turné och nu nyligen Europaturné tillsammans med Avenged Sevenfold. Göteborgsbandet har dessutom varit i Thailand och spelat in sin kommande skiva som beräknas släppas i vår. Vi fick en pratstund med frontmannen Johannes Eckerström innan deras spelning på Hovet i Stockholm i november.

Avatar var i Thailand tre veckor tidigare och spelade in sin kommande skiva när deras amerikanska management hörde av sig och frågade om de inte ville spela förband på Europaturnén med Avenged Sevenfold och Five Finger Death Punch.
Device, Disturbeds sångares band som egentligen skulle ha spelat hade hoppat av. Svaret blev självklart ja.
– Eftersom vi inte gjort något ordentligt i Europa på länge så kändes det dags att komma tillbaka. Särskilt när det är en såhär fet grej. Vi är väldigt revanschsugna, säger Johannes Eckerström när vi möter honom i deras loge på Hovet innan spelningen.

Avenged Sevenfold är inget band de lyssnat mycket på tidigare och det finns ingen personlig koppling emellan dem, till skillnad från en del band de turnerat med tidigare. Däremot finns en liten koppling till Five Finger Death Punch.
– Five Finger Death Punch däremot fick vi höra var väldigt tidiga med att upptäcka vår förra platta när den släpptes i USA och blivit stora fans. De hade utnämnt oss till årets låt eller något sånt i någon tidningsartikel och tydligen brukar de använda Avatar som uppvärmning innan deras spelningar. Vi hann med att träffa de igår och de var väldigt trevliga!

Känner du att ni kan attrahera samma typ av fans?
– Jag vet inte riktigt eftersom jag inte är helt inlyssnad på dem. Vi har väl lika mycket likheter som olikheter, men i alla tre fallen rör sig det om band som försöker göra något modernt, något som känns ”nu”. Sen är det coolt att det nog blir en yngre publik än vad det varit för oss tidigare. Jag tänker själv på hur det var att köa inför gig när man var 15 bast. Om man får spela inför såna så blir jag glad! Jag vet vad det betydde för en själv när man var i den åldern.
Vilka band var det för dig då?
– När jag skulle se Blind Guardian var jag där tidigt på dagen för att få stå längst fram och springa till staketet. Man var något tanigare än än de stora farbröderna som var där och tryckte undan en. Man fick slåss och hålla sig fast som en fästing vid staketet. Men det gjorde man på ganska många spelningar.
Har ni sett om det var mycket folk här utanför idag?
– Ja när vi kom vid 12-tiden var det redan ett litet campinggäng, såg jag.

När vi träffas har Avatar dagen innan avklarat första spelningen på turnén i Finland. Nu har de många datum framför sig med många stora arenor. 19 spelningar blir det totalt. De har dock vanan inne efter alla förbandsspelningar åren innan, bl.a. till In Flames och Helloween.
– Vi har ju varit förband förut och gjort ett hundratal gig, men igår när vi kom in på arenan så pirrade det till. Det här är ju en mycket större produktion än vad vi brukar vara med om. Att bara få känna på hur det funkar med allt har varit en större grej än att vara ängslig för giget. Giga vet vi hur man gör. Sen har vi ju gjort festivaler och spelat inför x antal tusen.
Det här kommer väl vara bland de största spelningarna ni gjort?
– Ja absolut. Det blir nog definitivt de största inomhusgigen hittills.

avatar blackwaltzI våras gjorde Avatar sin första USA-turné. En sex-veckors turné som förband till Sevendust och Laguna Coil samt några egna datum som headliners.
– Det var också ballt, men det är något visst med Europa. Alla länder är så olika i sin karaktär. Det ska bli gött att få åka ut och härja i Europa igen.
Hur ser er publik ut förutom i Sverige, vart har ni flest fans?
– Det är nog USA nu faktiskt. Vi har haft ett fantastiskt år och blivit lanserade där. Det har varit ett jättelyft. Men nu ska vi försöka lyfta oss i Europa igen, det har kommit lite på efterkälken. Det blir ett bra revanschtillfälle nu.

Sedan Avatar släppte Black Waltz 2011 har de skrivit på nytt material som precis blivit färdiginspelat i studion i Thailand.
– Skivan är färdiginspelad och mixas nu. Vi ska försöka släppa den i mars/april nästa år, är tanken. När alla kort är tagna och videon är gjort och allting sitter ihop och är bra!
Hur kommer det sig att ni spelade in i Thailand?
– Vår producent flyttade dit och vi ville jobba med honom, så vi fick åka dit. Så gjorde vi det! Det var grymt. Vi spelade in allt live och så har vi inte jobbat innan. Vi hyrde en svingrym studio i en vecka. Det är riktigt lyxigt att kunna gå direkt från studion ner i en pool mellan tagningarna.
Trivs ni bäst med att turnera och stå på scen eller spela in i studion?
– Turnera, utan tvekan. Det är en typisk bandgrej att man är rastlöst lagd. Man tycker det är kul att göra en sak ett kort tag. Det vara roligt att spela in en månad per år, ungefär. Därför är det så kul att turnera, även om det är en del väntostunder så är det alltid något som är olikt varje dag.

Har du någon förebild inom musiken, någon som hängt med sen barndomen?
– Ja, massor. Den första som fick mig att tänka ”det där vill jag göra” var faktiskt Beethoven. Jag ville bli dirigent när jag var liten fram tills pappa visade mig Beatles och jag kom inpå rock’n’roll. Och det hänger ju kvar väldigt mycket fortfarande. Sen är det Black Sabbath, Blind Guardian, Helloween… Den listan är väldigt lång. Jag har aldrig gjort mig av med någon skiva utan det har bara byggts på.

Ni har ju en ganska speciell image på scen, hur viktigt är det för er att ge ett visuellt framträdande och inte bara spela musik under en konsert?
– Vi anser att som band är det inte bara skivan som är konstverket. Det är som en konceptkonstform, allt ska sitta ihop och det är inte bara att klistra på en image. Det här är något vi jobbade fram när vi hade gjort musiken till Black Waltz. Vi försökte ta reda på ”hur ser den här musiken ut”.
– Vi hade en skivomslagsidé när jag var i en sjö som brann. Och Photoshop är ju töntigt, så vi fick åka ut till en sjö och sätta eld. Vi fick hjälp av en freakshow-snubbe. På kvällen visade han vad han kunde göra, typ käka upp glaset från en glödlampa och peta in majskorn i näsan och ta ut genom ögonen. Då kände vi att det är ju perfekt för våran låt! Vi frågade om han ville vara med på våran musikvideo också. Och jag skulle gå runt och sjunga i videon. Då var det bara en grej som passade in i låten, en läskig clown liksom. Det här kommer funka skitbra, kände vi. Men när väl sminket var på och det var dags för tagning så funkade det jävligt mycket bättre än vad vi trodde det skulle göra. Det kändes som vi och definitivt jag hittade hem. Helt plötsligt kunde vi utrycka oss på andra sätt än att stå i skinnpaj och Judas Priest-t-shirt och se arga ut. Vi kände att det ramade in hela plattan. Så det var lite tur i arbetet.
– Ett band ska inte bara låta, man har fyra sinnen till.
Kommer det fortsätta på nästa album?
– Ja, jag ser inte att den här clown-grejen kommer sluta inom den närmsta framtiden. Vi hittade verkligen våran väg med det där.

Vad har ni för framtidsdrömmar med bandet?
– Vi vill fortsätta med detta, ge oss ut på vägarna och allt vad det innebär. Nu har vi ganska bra styrfart uppe så det är bara att gasa på.

TEXT: Rosanna Rundlöf
FOTO: Pressfoto

Avatar beräknar släppa sitt nya album under mars/april nästa år. Se videon till Black Waltz här nedan så länge!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Please reload

Vänta ...