Årsbästa 2013 av Rosanna Rundlöf

afi burials

ÅRSBÄSTA 2013: Årets bästa album och konserter enligt chefredaktör Rosanna Rundlöf.

Väldigt många band och artister har släppt nya album under 2013. Dessvärre har inte särskilt många av dem varit så bra som man hoppats på. Att komponera den här listan har därför varit svårare än någonsin. Det har mest varit enskilda låtar som stuckit ut ur albumen och som fått hänga med mig under året. Dock har en hel del nya musikaliska upptäckter gjorts och dessutom har en del gamla favoriter släppt nya album och infriat förväntningar på löpande band. Detta är min lista över årets bästa album:

1. AFI – Burials
AFI har efter en lång tids tystnad i år släppt första skivan på fyra år. Bara en sån sak är helt fantastisk. Jag är så glad att de är tillbaka! Man ska kanske notera att Burials är långt ifrån deras bästa skiva, men låtarna 17 Crimes och Greater Than 84 har gått på repeat i mina hörlurar i höst.

2. Avenged Sevenfold – Hail To The King
Jag har aldrig varit ett större fan av Avenged Sevenfold, därför blev jag efter ett par lyssningar av den här skivan så förvånad över att inse att jag verkligen gillar den! Hail To The King är det bästa som hörts från bandet någonsin.

3. Airbourne – Black Dog Barking
I somras skulle jag intervjua Airbourne på Bråvalla. Intervjun blev tyvärr inställd, men tur är att jag lyssnade in mig på dessa australiensare ändå. De visade sig nämligen något otippat vara exakt det min musiksamling behövde, speciellt när man lyssnat för mycket på Lana Del Rey. Ren och skär rock’n’roll i AC/DC-anda, så simpelt men så himla bra.

4. Heaven’s Basement – Filthy Empire
Ännu ett band som kör ren rock’n’roll och gör den som bäst. Heaven’s Basement kan mycket väl vara bland de mest underskattade band som släppt skiva under året. De har turnerat med både Halestorm och Black Veil Brides men åker i vår äntligen ut på sin egna headline-turné. Det är verkligen på tiden att det här bandet får chansen att stå på egna ben. Deras debutalbum Filthy Empire har under året varit ett av de mest spelade hos mig. Hur bra som helst!

5. Black Rebel Motorcycle Club – Specter At The Feast
Ytterligare några favoriter som släppt nytt i år. Bara att konstatera att det är väldigt svårt för  Black Rebel Motorcycle Club att kunna göra mig besviken, även om Specter At The Feast i sin helhetinte är det allra bästa som hörts från bandet.

6. Swim Deep – Where The Heaven Are We
När jag läste att ett av banden i nästa brittpop-våg var Swim Deep blev jag nyfiken och lyssnade in mig. De är ett av många hypade band som förmodligen aldrig blir mer än en ”hype”, fast man vet faktiskt aldrig. Och vad spelar det för roll när jag verkligen gillar den här skivan! Speciellt King City, Honey och Francisco.

7. Bad Religion – True North
Har lyssnat en hel del på denna skiva under året. Håller fortfarande!

8. Crocodiles – Crimes Of Passion
Ett annat band som är väldigt underskattat. Det är inte mycket jag ångrar, men jag ångrar att jag inte såg Crocodiles istället för Children of Bodom när de spelade i Stockholm på samma dag i Stockholm i september.

9. Yeah Yeah Yeahs – Mosquito
Brukar gilla det mesta Yeah Yeah Yeahs gör, och så även denna skiva!

10. M.I.A. – Matangi
En av världens coolaste artister får sista placeringen på min lista med sin Matangi.

Konserter:
När jag tänker tillbaka på året som gått så inser jag att det egentligen inte varit så många såna där superkonserter. Eller är det bara jag som gått på så mycket spelningar att jag blivit helt luttrad vid det här laget? Jag vet inte, men lite tråkigt är det. Jag hoppas på ett bättre konsertår 2014! De här spelningarna är i alla fall de som gjort starkast intryck på mig under året:

1. Bruce Springsteen på Friends Arena 11 maj
Dagen då jag förstod vad grejen med Bruce Springsteen var. Well, kanske inte riktigt exakt så som alla andra, men nästan i alla fall. Alla ska ha sett Bruce minst en gång i sitt liv!

2. The Prodigy på Dans Dakar 1 juni
Äntligen fick jag se The Prodigy och tiden och platsen hade inte kunnat vara bättre. Det var en perfekt början på sommaren.

3. Green Day på Bråvalla 28 juni
Inget slår Green Day på Scandinavium 2005 då jag som 15-årig liten punkrocktjej stod längst fram i mitten och blev totalt söndermosad mot kravallstaketet. Men att se de igen var en väldigt rolig nostalgitripp och de är fortfarande ett av världens mest underhållande band att se live!

4. Airbourne på Tyrol 30 oktober
Det var på Bråvalla som jag blev Airbourne-frälst, men deras spelning på Tyrol i oktober på min födelsedag var ändå snäppet bättre.

5. Editors på Debaser Medis 28 september
Jag såg Editors på Debaser Medis redan 2007, men att se de igen efter alla år var nästan precis lika bra.

Låtar:
Slutligen, några låtar från året som spelats extremt mycket hos mig och som ni bara måste lyssna på om ni inte redan gjort det!

1. Rebecca & Fiona – Taken Over
2. AFI – Greater Than 84
3. Lady Gaga – Applause
4. Florence + The Machine – Over The Love
5. Lana Del Rey – Young & Beautiful
6. Alter Bridge – Addicted To Pain
7. Swim Deep – Francisco
8. The 1975 – Sex
9. Fenech-Soler – All I Know
10. Bullet For My Valentine – Raising Hell

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Please reload

Vänta ...