Heaven’s Basement: ”Det faktum att vi kan turnera runt jorden måste betyda att vi gjort något rätt”

Heavens-Basement-2012

INTERVJU: Brittiska rockbandet Heaven’s Basement har haft ett minst sagt framgångsrikt år 2013. I våras släppte de debutalbumet Filthy Empire och efter det gjorde de sin första USA-turné och turnerade med Black Veil Brides i Europa. Nästa år väntar Australien och resten av världen och redan i april kan man se de på svensk mark igen. Vi passade på att träffa sångaren Aaron Buchanan och basisten Rob Ellershaw när de besökte Stockholm på turnén i november.

Heaven’s Basement har redan varit i Sverige ett par gånger tidigare. De har tidigare spelat på Tyrol, Pub Anchor, och en Bandit Rock-kryssning samt senast för ett år sedan på Debaser tillsammans med Halestorm. Kvällen innan var de ute i Stockholm och besökte rockklubben Harry B James där de oväntat stötte på en svensk Idol-stjärna.
Rob: – Några av oss var på Harry B James igår. Det var kul, vi har varit där förut! Tydligen var killen som vann svenska Idol eller något sånt där. Blont hår och ser ut ungefär som Chad Kroeger från Nickelback.
Jay Smith?
Rob: – Möjligt! Jag kan visa en bild om en stund.

Nu är Heaven’s Basement på turné med amerikanska metalcorebandet Black Veil Brides och hittills har de bara fått positiva bemötanden från publiken.
Rob: – Det här är sjätte spelningen tror jag. Och hittills har det varit hur bra som helst. Publiken har varit episk och generös.
Tror ni folk hört er förut eller är det en helt ny publik för er?
Aaron: – Det är definitivt en del som hört oss förut. Många som sett oss på tidigare turnéer, till exempel med Halestorm, har kommit tillbaka. Och publiken som gillar Halestorm skiljer sig ganska mycket från de som gillar Black Veil Brides. Det har passat oss bra, faktiskt!
Tror ni att ni kan dela samma fans?
Rob: – Ja absolut. När vi går till merchbordet efter spelningarna har det varit många som haft fina saker att säga. Det har varit toppen!

Den här turnén skulle ha blivit av redan i april, men tyvärr tvingades Black Veil Brides flytta fram spelningarna tills nu. Men denna tidpunkt visade sig passa Heaven’s Basement bättre.
Rob: – Det här passar oss faktiskt bättre eftersom vi denna gången har chansen att följa med dem på Englands-turnén också, det skulle vi inte ha gjort i våras. Dessutom har vi hunnit öva och spela ännu mer efter det. Så, bättre sent än aldrig!

De har haft ett extremt framgångsrikt år med både debutalbum och turné runt om i världen, bl.a. gjorde de sin första USA-turné.
Aaron: – Vi har gjort oerhört många spelningar sedan sist vi var här. Det har varit otroligt. Det har varit ett långt men bra år. Vi har byggt en större fanbase och besökt platser vi inte skulle ha kunnat spela på utan Halestorm och Black Veil Brides.
Berätta om hur det var i USA!
Rob: – Det var riktigt häftigt. Vi kom nyss hem efter att ha varit där i tio veckor. Det är riktigt länge, men det är ju så stort så det tar ett tag att ta sig runt. Vi har varit i 27 olika stater nu och det var riktigt roligt.
Var det en dröm som kom i uppfyllelse? 
Rob: – Ja, som de flesta i Europa så hör man hör man som barn så mycket om USA, LA och Kalifornien och ser så mycket genom filmer. Det var coolt att få uppleva det på riktigt.

Vilka är de största skillnaderna att turnera där jämfört med Europa?
Rob: – Det är faktiskt mest avstånden. Publiken är faktiskt densamma. Man vet aldrig riktigt vad man kan förvänta sig men det brukar vara ungefär som i Europa. Personligheterna kan skilja sig lite när man pratar med de efteråt. De är mycket mera utåtriktade och framåt till skillnad från de mer tystlåtna och sarkastiska engelskmännen. Det är en liten skillnad där.

Så kan man säga att ni har en fanbase där nu?
Rob: – Jag hoppas det, med tanke på hur länge vi varit där nu! Haha! Men det är förstås mycket svårare att slå igenom där. Det är så stort så man måste nästan vara där väldigt länge för att göra någon skillnad. Men på turnén med The Pretty Reckless tror jag vi gjorde ett bra intryck på publiken, så jag är ganska säker på att när vi kommer tillbaka kommer folk komma ihåg oss.

Heaven’s Basement’s debutalbum Filthy Empire släpptes tidigare i år. Trots att de varit ett band sedan 2008 så tog det ett tag för dem att få ut sitt första album.
Rob: – Det var mestadels för att man aldrig får en andra chans att göra ett första intryck. Vi ville göra ett väldigt bra första intryck och ville inte tvinga fram något. Det handlade om att vänta tills det kändes helt rätt. Vi ville skapa en riktig bild att förmedla av vad Heaven’s Basement är. Skivbolaget pressade oss aldrig så vi kunde vänta tills det kändes rätt. Vi tänkte på att om vi ska kunna spela de här låtarna i tio år framöver så det måste vara så pass bra. Det ska inte vara någon låt på albumet som man vill hoppa över.

heavens basement 2013
Vad hade ni för förväntningar innan ni släppte skivan? 

Aaron: – Antagligen dubbla platina-skivor eller något sånt. Haha.
Rob: – Grejen med debutalbum är att man inte har någon som helst aning om vad man kan förvänta sig. Man har inte en enorm fanskara att rikta sig till så man skriver bara för sig själv och vad man själv skulle vilja lyssna på. Sen får man se vad som händer. Det faktum att vi kan turnera runt jorden måste betyda att vi gjort något rätt. När vi spelar på festivaler tillsammans med andra band och märker att de verkar gilla vad vi gör är också en bra känsla. Det känns som att vi är på rätt spår.

Ni har släppt tre singlar från albumet hittills, hur tänker ni när ni väljer ut de?
Rob: – Vi bara väljer ut några slumpmässigt och ser vad som händer. Haha. Nej men Fire Fire var en perfekt debutsingel för oss. Om ingen hört oss förut så är det en perfekt introduktion. Det är 4 minuter av vad vi gör bäst. Om folk gillar den kommer de antagligen att gilla resten av våra låtar också.

Har ni märkt att ni drar en viss typ av publik eller är det blandat?
Aaron: – Det är en bra blandning. När man tittar ut över publiken ser man hardcorefansen längst fram. De yngre fansen står utspridda på golvet. Sen finns de äldre killar som står längst bak och nickar nöjt med huvudet ”I like this”. Haha, det är en kul känsla. Det är toppen att de är så blandat. Om man kollar på band som Biffy Clyro och Muse är det exakt samma sak. De har de galna fansen längst fram och på kanterna står de mer försiktiga och nickar ”det här är helt klart godkänt”.

Det finns tankar på ett andra album, men planerna får än så länge vänta ett tag:
Rob: – Just nu är vi väldigt inne i tour-mode. Vi kommer göra klart den här turnén och sen ha ledigt i jul. Planen för nästa år är att turnera igen och spela på så många ställen vi kan. Runt slutet av nästa år kommer vi nog börja skriva igen.
Har ni hunnit tröttna på allt turnerande eller känns det fortfarande spännande?
Rob: – Det är fortfarande väldigt spännande för oss, speciellt nu när vi har ett album ute. Vi har spelat i Sverige och Europa massvis av gånger förut, men nu har vi ett album ute och det är väldigt annorlunda. Förut spelade vi live och folk gillade oss för det, men nu kan man höra våra singlar och sen komma och se oss live. Det är kul att se att folk känner igen våra låtar nu!

Hur är det när ni kommer hem, får ni känslan av rastlöshet och att inte veta vad ni ska göra av er själva?
Aaron: – Efter USA-turnén hade vi fyra eller fem dagar hemma innan den här turnén och när vi kommer hem brukar vi ändå göra en massa spelningar så… haha. Det är galet.
Rob: – Man har så lite tid hemma så man måste verkligen planera in när man ska träffa den och den personen. Sen måste man plötsligt ut på vägarna igen. Det är bra på ett sätt, för man tar verkligen tillvara på den tid man har med de där hemma.

Vilken är den bästa komplimangen ni fått för er musik och ert band?
Rob: – Det är kanske inte den bästa men när vi spelade i Dallas kom Vinnie Paul, trummisen från Pantera till spelningen och sa att vi påminde honom om Thin Lizzy på steroider. Och han är en riktigt cool metal-trummis. Att han gillar vad vi gör är riktigt coolt.

Vad lyssnar ni på för musik själva?
Rob: – Allt, egentligen. Min favoritskiva från det här året är Arctic Monkeys nya album för det är så annorlunda. Jag såg de live och de var riktigt bra. Jag såg även Queens of the Stone Age nyligen och deras senaste är också riktigt bra. Vi lyssnar på i stort sett allt, det är ingen mening med att lyssna på AC/DC gång på gång. Det är kul att upptäcka ny musik.
Aaron: – Det här året har jag vandrat mellan Bring Me The Horizon till Lana Del Rey. Vi är väldigt öppna för all sorts musik. Så länge det är bra musik så vill jag vara en del av det.

Har ni något motto?
Aaron: – Mitt jobb är att underhålla. Och det gäller egentligen för oss alla fyra. Jag gör vad det krävs för att folk ska bli underhållna.

Vad har ni för framtidsdrömmar med ert band?
Rob: – Att göra något som kommer bli ihågkommit så som Sgt. Peppers och andra stora album. Det är nog det bästa man kan åstadkomma som ett band. Att headlina festivaler som Download skulle också vara fantastiskt.

Och hur ser nästa år ut, ni ska till Australien…
Rob: – Ja, det är först ut, och sedan direkt efter kommer vi göra vår första egna Europa-turné. Förhoppningsvis kommer fler än tre personer dyka upp men vi får se! Sen under sommaren kommer vi spela festivaler. Det kommer bli ännu ett spännande år med fler ”första gången”-upplevelser för oss.

TEXT: Rosanna Rundlöf
FOTO: Pressfoto

Se Heaven’s Basement på Fängelset i Göteborg 10 april och i Stockholm på Klubben/Fryshuset den 11 april. Dessutom spelar de i sommar på Sweden Rock Festival.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Please reload

Vänta ...