Skivaktuella Mustasch laddar för festivalsommaren

Mustasch_Photo_Johan_Carlén_Promo_01_2013

INTERVJU: Mustasch är högaktuella med sin tionde platta sedan debuten 2001, Thank You for the Demon. Vi haffade bassisten Stam Johansson för en kort koll om nya plattan och kommande turnén för ett av Sveriges hårdast rockande band. Lite överraskande dök ABBA upp i intervjun. Mindre överraskande är att Sweden Rock Festival är en given festivalfavorit.

Mustasch har gjort en hyfsad resa musikaliskt. Från att nästan ha kopierat band som Kyuss, Alice In Chains och Queens of the Stone Age – band som var i ropet då i början av 2000-talet – till att vara ett mer renodlat hårdrock och metalband med ett eget unikt sound. Det hörs om inte annat ganska så tydligt vid snabb jämförelse mellan debuten The True Sound of the New West och sprillans nya Thank You for the Demon:
– När vi släppte vår första skiva 2001 så var det renodlad stoner-metal men vi började lämna den grejen redan på Above All (andra plattan, red anm) 2002. Nu skulle jag säga att vi spelar mer effektiv hårdrock och metal. Vi tar bort onödiga passager vid behov, och vi tänker snarare att vi tar hellre bort en riff-vända än lägger till en. Utvecklingen följer ju helt enkelt det vi gillar själva, säger basisten Stam Johansson.

Är alla i bandet delaktiga i låtskrivandet eller bara delar av bandet?
Nej, Ralf (Gyllenhammar, red anm) skriver först och främst alla texter, medan musiken skrivs till cirka 90 procent av Ralf och resterande av David (Jannesson, red anm). Men med arrangemangen är det mera öppet. Ibland kommer Ralf med en helt färdig låt, men oftast slår vi allas våra okloka huvuden ihop kring detta.

Så det är Ralf som håller fast i taktpinnen?
Ralf är den givne bandledaren, men om det är bara han som gillar en låt och inte vi andra, så spelar vi den helt enkelt inte. Vi brukar säga att vi har en demokratisk diktatur i bandet.

Inspirationen till nya låtar, kommer det från vardagen då ni är ett flitigt turnerande band?
Ja, allt vi hör varje dag och allt vi lyssnat på sedan barnsben. Det kan vara allt från Black Sabbath och Britney Spears till Mozart och Ennio Morricone. Bra musik är bra musik – vemhelst artisten än må vara.

Vilka band influeras ni av själva?
Black Sabbath är en stark gemensam nämnare för alla i bandet. Och vad gäller mig själv så är mina idoler David Bowie, Pink Floyd, Opeth, Soundgarden, Newsted samt givetvis filmmusik, vilket jag lyssnar på mest idag, I skrivande stund är det soundtracket till ”Tinker, Tailor, Soldier, Spy” som streamas.

Uttrycket ”Det svenska musikundret” är ju vida känt. Har vi något svenskt band som ni gärna själva lyssnar på – och inspireras av?
ABBA! Sällan har det skrivits sådan finurlig popmusik. Inte konstigt att de var ett världsband! Sedan gillar vi till exempel Sparzanza, Corroded och Lillasyster för att nämna några. Listan kan bli lång här.

Ni har turnerat flitigt med undantag för något enstaka år och ska ut på nordisk-euroepisk turné inom kort. Blir det några festival-gig i sommar?
Ja, vi har ett exklusivt gig i Finland (för vem och när vill Stam inte avslöja, red anm), två i Tyskland i nuläget men vi väntar på något tiotal till.

När vi ändå är inne på festivaler, det finns ju en uppsjö världen över. Vilken är bästa sommarfestivalen, svensk eller internationell?
Sweden Rock Festival, Sweden Rock Festival och Sweden Rock Festival. Inget snack.

Inget snack om saken alltså. Så bli inte förvånade om Mustasch dyker som en av akterna på Sweden Rock Festival i sommar. Till dess kan ni se bandet på en rad spelställen i Sverige med start i nu februari till och med slutet av mars – i väntan på att festival-Sverige ska vakna till liv – och fler speltillfällen adderas till spellistan. Och givetvis hålla till godo med nya plattan Thank you for the Demon som släpptes härom veckan.

Mer info om turnényheter på http://www.mustasch.net

TEXT: Göran Svensson
FOTO: Pressfoto

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Please reload

Vänta ...