Intervju med YOU ME AT SIX

you me at six 13

INTERVJU: Inför brittiska rockbandet You Me At Six första egna Sverigespelning är biljetterna sedan länge slutsålda. Både kön utanför Klubben och signeringen på skivaffären Bengans tidigare under dagen ringlar långa. You Me At Six är ett band som värnar om sina fans.
– De är väldigt hängivna. Det är egentligen de som fört oss till var vi är idag. Man får aldrig ta det för givet, säger gitarristen Max Helyer.

Senaste de spelade här var som förband till Paramore för tre år sedan. Kvällens spelning blir deras första egna Sverige-spelning. Kön ringlar lång utanför Klubben i Stockholm, och vissa fans har till och med väntat sedan klockan sex på morgonen. Det kom något som en positiv överraskning.
– Vi visste inte riktigt vad vi skulle förvänta oss, säger Max. Men det är roligt att se att det faktiskt finns en fanbase här och det ger oss större möjligheter att få komma tillbaka hit upp.

Under dagen har de inte hunnit se mycket av Sverige förutom skivaffären där de hade sin signering tidigare under dagen.
– Det var väldigt kul att se att så många dök upp, speciellt på en söndag. Vi är väldigt lyckliga att få komma till Stockholm och ha fans som väntar på oss utanför sedan tidig morgon. De är tappra som väntar så länge ute i det här vädret, säger Max.

Bandet försöker att spendera så mycket tid med fansen som möjligt och skriva autografer och ta bilder.
– Det gör att de får en bra bild av oss, de ser oss inte som arslen. De ser att vi är snälla och tar oss tid att hänga. I dagens musikindustri finns det inte plats för dryga rockstjärnor.

You Me At Six slog igenom med sitt debutalbum Take Off Your Colours 2008 och har sedan det gjort sig ett allt större namn även utanför England. Nya fjärde albumet Cavalier Youth har redan blivit ett av de mest framgångsrika bandet släppt, när det gäller listplaceringar och radiospelningar.
Efter att ha sålt ut Wembley Arena och turnerat som förband till bland andra Paramore och Thirty Seconds To Mars har även resten av världen fått upp ögonen för de unga britterna.
– Det handlar om rätt tid och rätt plats, samt en hel del tur och hårt arbete. Vi har gjort det här i nio år och har verkligen jobbat hårt, säger Max.
– När vi växte upp lyssnade vi på band som Fall Out Boy, Paramore, New Found Glory, Blink 182 och ville bli som dem. Det var något som inte gjordes mycket i England runt den tiden. Vi fick mer och mer uppmärksamhet och har efter det börjat utforska andra musikstilar också. Vi har utvecklats i vårt låtskrivande men alltid tagit naturliga steg som inte är alltför annorlunda men som ändå är något nytt.

Vad är det lyxigaste du unnat dig efter framgångarna?
– Lite nya gitarrer. Det är ju fortfarande en del av jobbet, men jag har även unnat mig lite semester. Mitt liv är baserat på musik så det mesta kretsar kring det.

Har du någon tid över för semester?
– Inte så mycket längre, men det är skönt när man får lite tid för sig själv. Man njuter av det mer då. Man tar det inte för givet. Och när man kommer tillbaka känns allt nytt och fräscht igen. Det här livet kan ibland kännas stressigt. Ibland behöver man två veckors ledigt bara för att rensa hjärnan.

Vad gör du för att koppla av och komma iväg från bandlivet?
– Jag har kollat mycket på tv-serien ”House of Cards” och blivit väldigt beroende av den. Jag gillar också att spela dataspel och gå ut med vänner på kvällarna, bara vardagliga saker.

You Me At Six har alltid haft en ung och framförallt kvinnlig publik. Kön utanför Klubben består främst av unga tonårstjejer.
– Det är definitivt fortfarande mycket tonårstjejer. Det är de som kommer tidigt, de är väldigt hängivna. Det är egentligen de som fört oss till var vi är idag. Man får aldrig ta det för givet.
– Våra fans har alltid varit i vår egna ålder, och nu har de vuxit med oss och blivit äldre. Men det är mer blandade fans nu. Det är en mer äldre publik.

Vad är det som driver er till att fortsätta spela och skriva musik efter fyra album och alla år som band?
– Vi är alla väldigt passionerade musikälskare. Vi är väldigt målmedvetna och sätter alltid upp nya mål för varje album. Vi vill spela på fler ställen runt om i världen och sälja ut spelningar. Vi har gått igenom mycket men fortfarande är vi unga. Vi är runt 24 år och har gjort det här i nästan tio år. Vi älskar det här, det är våra jobb. Det gör en hungrig för mer.
– I början på vår karriär var det många som sa att vi aldrig skulle lyckas. Men det får en bara att vilja bevisa motsatsen. Man ska aldrig lyssna på vad folk säger att man kan eller inte kan göra. Man måste ha lite tur, men man måste även jobba hårt.

Hur bra koll har du på vart du är på turné, har du någon gång sagt ”hello” till fel stad på scen?
– Ibland vet man inte, men man brukar veta ungefär! Jag är inte den bästa på geografi. Jag har aldrig sagt hello till fel stad, men som tur är har jag inte heller någon mikrofon.

Vad brukar du tänka på när du står på scen?
– Jag brukar tänka ”don’t mess up!”, haha. När man spelar live kan inte allt bli hundra procent perfekt. Vi är inga robotar. Jag brukar titta på publiken och se om alla har roligt. Även vara i min egna zon. Jag brukar fastna i min egna värld.

Brukar du känna igen folk i publiken som du träffat tidigare eller sett på spelningar förut?
– Igår kväll i Köpenhamn såg jag faktiskt en kille i publiken som jag var ute med sist vi var där för tre år sedan. Vi var ute på en bar och tog några shots. Och jag kom fortfarande ihåg honom. Vissa människor kommer man ihåg, men vi träffar väldigt mycket människor så det är svårt att minnas alla.

Finns det något tillfälle i din karriär som du förknippar med att ha uppnått dina drömmar?
– Det finns definitivt ett par punkter. Ett var när vi headlinade Wemley Arena i England 2012. Det var utsålt och ett av de största höjdpunkterna för vårt band.
– Vi är bara väldigt lyckliga att få komma till så många olika ställen. Om någon skulle ha sagt att vi skulle turnera världen runt till oss när vi startade bandet skulle jag bara ha skrattat. Det låter som en dröm och drömmar inträffar inte.
– Just nu har vi nog aldrig varit lyckligare som band. Vi har en ny skiva, nya bolag som förstår oss och vad vi vill uppnå.

Vad vill du uppnå med bandet som du inte redan har gjort?
– Jag skulle vilja spela i Sydafrika. Jag har hört från vänner som varit där att det är ett sånt coolt ställe.
– Annars bara fortsätta som vi gör och växa som band. Det här året kommer vara fullt upp för oss och vi vill turnera ännu mer. Vi vill nå en ännu bredare publik.

Max hintar om att de möjligen kommer tillbaka i slutet av året, men först väntar en spelning i Norrköping på Bråvalla festival i sommar.
– Vi vill gärna komma tillbaka så mycket som möjligt, men samtidigt inte för mycket. Vi vill inte bli ett sånt band som kommer varje halvår så att det inte längre känns spännande.

TEXT: Rosanna Rundlöf
FOTO: Pressfoto

You Me At Six är aktuella med Cavalier Youth och spelar på Bråvalla festival i sommar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Please reload

Vänta ...