Alkaline Trio + Bayside på Debaser Medis 13/5

DSC_0064

Med tanke på att Chicago-bandet Alkaline Trio inte varit i Sverige på dryga tio år är det ganska förvånande att de lyckas fylla nästan hela Debaser Medis till bristningsgränsen. Att folk har t-shirts och tatueringar av ett band som de förmodligen aldrig sett live är ganska imponerande och kan bara betyda att deras musik måste ha gått rakt in i dessa människors hjärtan.

Mitt första minne av Alkaline Trio var när de var med i The Hills för flera år sedan. Audrina Patridge som ”jobbade” för deras skivbolag tar med sina vänner till deras studio och säger ”They play punk rock. They’re really good!”. En one minute of fame. Efter det har jag inte hört mycket om dem. Jag tror jag blev avskräckt av deras o-tilltalande bandnamn. Men vad jag inte visste var att de måste ha byggt upp en stor publik här i Sverige i smyg – jag hör aldrig någon nämna dem som sitt favoritband. När de intar Debaser Medis är det därför ganska förvånande att lokalen är i stort sett fullsatt och att publiken är riktigt exalterad för att ha en medelålder över 20-25.

Vissa band får en att bli berörd, andra gör det inte. Alkaline Trio har inte gjort det för mig, men när jag ser de live tänker jag inte på något annat än hur bra det låter och jag vill faktiskt inte att spelningen ska ta slut. Även om de inte är särskilt publikfriande eller om Matt Skiba och hans kompisar inte ens ser särskilt glada ut över att vara här så har de verkligen förmågan att få in publiken i musiken. De är en trio som står stadigt och spelar sina låtar rakt upp och ner – och det räcker när man har tillräckligt bra låtar.

Jag tror jag fått fel bild av Alkaline Trio. De är mer emo än punkrock. När jag läste att deras senaste skiva My Shame Is True som släpptes förra året är ett skilsmässoalbum fattade jag äntligen varför jag blev så nere av att lyssna på den. Nu förstår jag Alkaline Trio och efter denna spelning är även jag frälst. Vi får bara hoppas det inte dröjer tio år till innan de kommer tillbaka.

DSC_0039Förbandet Bayside gör även de en imponerande bedrift att få igång Stockholmspubliken. Många verkar ha hört detta New York-band tidigare vilket förvånar bandet som delger hur glada de är att så många sjunger med. De släppte sitt senaste album Cult tidigare i år och jag blev verkligen överraskad av hur mycket jag fastnade för den skivan. Även live låter det riktigt bra, och jag tänker till och med att denna spelning tillsammans med Alkaline Trio måste vara några av årets hittills bästa.

Text: Rosanna Rundlöf
Livefoto: Joel Hernandez (fler bilder finns HÄR)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Please reload

Vänta ...