Intervju med SABATON: ”Vi är gifta med bandet”

Sabaton-2014
INTERVJU: Svenska metalstjärnorna Sabatons nya album Heroes hyllar hjältar genom historien och gick rakt in på svenska albumlistan när det släpptes förra veckan. Det är råare, fler gitarrsolon och ännu mer jävlar anamma. Vi träffade bandet inför skivsläppet för att prata om hur de vill uppehålla sin ödmjukhet som band, spelningsabstinens och att de aldrig släpper tankarna på bandet.
– Man tänker hela tiden på det, även när man ska slappna av. Det är svårt att se någon gräns mellan jobb, hobby och passion, säger gitarristen Thobbe Englund.

Bandmedlemmarna Joakim Brodén (sång), Pär Sundström (bas), Chris Rörland (gitarr), Thobbe Englund (gitarr) och Hannes Von Dahl (trummor) är lite slitna efter gårdagens festande och bowling på Ballbreaker till klockan fem på morgonen. Dagen innan har svenska journalister samt press inflygna från bland annat Tyskland, Tjeckien och Polen fått förhandslyssna på nya albumet tillsammans med Sabaton. Inför tidigare album har de haft lyssningsessioner för vänner och fans, för att bestämma låtordning och singlar. Den här gången hade nästan ingen hört skivan tidigare.
Pär: – Jag var nervös. Man vill ju att allt ska funka och att alla ska vara glada och nöjda. Skivan var jag inte alls nervös över.
Joakim: – Man är alltid lite nervös, men överlag var det en bra feeling.

Under lyssningsessionen låg ”first impression”-lappar som journalisterna kunde fylla i. Och feedbacken på nya albumet var enbart positiv. Efter alla intervjuer frågade de också vad det värsta med skivan var.
Thobbe: – Vi ställde de mot väggen. Vi fick väl ingen direkt negativ kritik. De flesta pekar ut någon låt, men vissa väljer den som den sämsta och andra den bästa. Låtarna väcker känslor åt alla håll.
Joakim: – Sen är det är ju lite svårt för folk som blivit influgna från Tyskland och fått mat och dricker öl att säga att skivan suger balle. Det kommer de ju inte göra.

Albumet släpptes den 16 maj och gick rakt in på albumlistans förstaplats. Första singeln att släppas blev To Hell And Back, ett svårt val eftersom de var så nöjda med alla låtar.
Pär: – Det var supersvårt att bestämma, men det visade sig vara den låt alla reagerade på.
Thobbe: – Det var den låten som många tyckte stod ut! Den väcker många känslor.
Pär: – Den här gången var det svårare att välja ut de bästa låtarna och vilka som ska spelas live, för alla är så bra.

Förra skivan Carolus Rex om svensk historia gjordes på svenska, men det ser de som ett sidospår. Den här gången är de tillbaka med sång på det engelska språket, det normala arbetssättet för Sabaton. Det är lite mer old school feeling på det här albumet, och mer gitarrsolon.
Thobbe: – Den är råare, lite mer jävla anamma. Det bara blev så.
Joakim: – Den är en mörkare skiva. Den öppnas ju med en käftsmäll från helvetet.
Pär: – Det var aldrig planerat. Vi väljer ju bort en del låtar från skivan, och vi tänker på variationen. Den här skivan blev oerhört varierad. Vi har heller ingen keyboard längre, så det blir inga såna solon. Därför blir det naturligt fler gitarrsolon.

sabaton 20120Sjunde albumet Heroes hyllar enskilda hjältar genom historian, en idé som föddes redan för fyra år sedan. Under arbetet med skivan Coat of Arms (2010) så bad de fans skicka in ideér och fick in tusentals.
Pär: – En idé taggade igång allting, Inmate 4859, är en fantastisk idé. När jag läste den visste jag att det var exakt det här vi ville göra. Då visste vi att efter den skivan vi höll på med skulle vi göra Carolus Rex, men efter det skulle vi göra Heroes. Så långt i förväg låg vi. Eftersom Jocke är halvt tjeck fick vi många önskningar om att göra något av historian som blev Far from the Fame.
Joakim: – Hälften av skivan är ju tack vare fansen. Vi hade ju aldrig hört talas om de flesta av de där personerna annars.

Fick ni in någon riktigt konstig idé?
Thobbe: – Det kan väl upplevas som spännande att vi har två tyska hjältar på skivan. Bara för att de verkade under Hitlers tid betyder inte det att de inte kan ställa upp för sina kamrater. Det är kanske lite kontroversiellt.
Pär: – Det fanns ju en del som föreslog Hitler också. En del tyckte Darth Vader, och Bilbo. Tänk om vi skulle skriva en låt om dem!

Föredrar ni att spela live eller att jobba i studion?
Thobbe: – Live live live!
Pär: – Jag tycker personligen studion är ganska tråkig.
Hannes: – Det går inte att jämföra. Att spela in är ett nödvändigt ont för att få spela live. Fast den kreativa processen är ju kul, speciellt när den är så smidig som den var nu.
Thobbe: – När man sitter där så vill man bara ut och spela.
Pär: – Vi lider ju allihopa av spelningsabstinens. När vi gjorde sista spelningen i september, i Kalifornien med Iron Maiden, så var ingen peppad på efterfest. Vi skulle ju inte få spela igen på två månader.
Thobbe: – Då börjar man ifrågasätta sig själv, vem är jag och varför finns jag?

Efter spelningen i Kalifornien med Iron Maiden tog Sabaton en liten paus och de åkte till olika ställen för att isolera sig. Thorbjörn åkte till Las Vegas, Jocke åkte till Hawaii och Pär åkte till en hemlig ort i Mexiko för att stänga av allt och ha lite ledig tid. Men det blev inte mycket till semester.
Pär: – Efter någon dag fick jag så mycket feeling och inspiration att jag ritade upp de närmsta två åren för bandet. När vi ska turnera och när vi ska spela in, och var. Så ägnade jag min semester.
Thobbe: – Så sjuka är vi.
Pär: – Jag älskar att jobba och jag älskar bandet. Så jag är gift med bandet och ligger med bandet så att… haha.
Hannes: – Det låter kanske konstigt men det är så det är.
Pär: – Nä men som sagt, jag har gjort det i femton år och det är allt jag gör. Jag är oerhört nöjd med det. Många frågar mig vad jag gör på fritiden och vad jag har för hobby men det är ju det här.
Thobbe: – Samma sak här. Om man har en ledig kväll sitter man ju och spela gitarr, även fast man repat och spelat hela dagen. Vi jobbar med det vi älskar. Det finns ett citat ”Om man jobbar med det man älskar behöver man aldrig jobba en dag till i sitt liv”. Det är ju så.
Pär: – Så är det och det tar upp all tid. Vi har alla olika sysslor inom bandet, för mig handlar det också om att göra andra saker för bandet.
Thobbe: – Hannes bakar bullar, jag klipper gräs… Haha nä jag skojade. Man tänker hela tiden på det, även när man ska slappna av. Det är svårt att se någon gräns mellan jobb, hobby och passion.

Många andra musiker vill ju ibland ta ledigt från bandet. sabaton_ny
Pär: – Jag blir så trött på kollegor som klagar över hur drygt det är att åka och göra en spelning och sitta i tre timmar på Berlins flygplats. Jag kan komma på tusen saker som är roligare än att sitta på Berlins flygplats.
Hannes: – Man är ju på väg mot något ganska bra förmodligen.
Pär: – Och hallå, hur många har världens chans att sätta sig och läsa en bok eller lyssna på en skiva? Man har all tid i världen. Kan man inte vända på det och se det så har man ganska stora problem och kommer aldrig trivas med att spela i band och det kommer aldrig att hålla.
Hannes: – Många band gnäller så himla mycket. De jobbar i flera år för att ta sig till toppen, och när de väl är där är allt så jävla jobbigt.
Thobbe: – Jag minns när vi var på någon gala och skulle ta emot något och träffade ett annat band som sa ”Tjena, så ni är här, gud vad skönt det är att slippa gigga ikväll och bara dricka”. Vi bara, what? Det är jättekonstigt. Det är ju värdelöst att gå på gala om man inte får gigga. Jag giggar hellre än leker rockstjärna.

Klagar ni aldrig över någonting då?
Thobbe: – Näe. Det är väldigt lite klagande. Kanske någon gång över att man är bakis.
Hannes: – Eller att man är trött. Men inget genuint ”jag hatar den här skiten”. Då får man ju lägga ner.
Thobbe: – Då får man väl börja jobba på ett pappersbruk istället och börja klaga där istället.

Bristen på dusch i USA då?
Hannes: – När man får beskedet från turnéledaren att det inte blir någon dusch på fem dagar så låter det som ett jobbigt problem. Jag har varit med om musiker som ballat ur. ”Va fan vi har turnerat i 20 år, kan man inte…”
Thobbe: – Yngwie Malmsten är väl ändå king. Han hade inte duschat på 35 dagar under en turné på 80-talet men körde ändå.
Pär: – Antingen så sitter man där och luktar illa eller så löser man det. Det är inte svårare än så.
Thobbe: – Jag älskar kontrasten mellan Europa och USA. Eftersom vi är ett mycket mindre band där är omständigheterna mycket sunkigare. Man blir nästan mer taggad då.
Hannes: – Amerikaner och engelskmän klagar inte lika mycket som svenskar, de sätter sig i en van utan några pengar och turnerar så in i helvete.
Pär: – Däremot är de ganska buffliga. Vi är ju uppväxta med att vara ett väldigt ödmjukt band. Vi har byggt vår karriär genom att aldrig ställa till bråk eller tjafsa. Vi är bara snälla. Det funkar ju bra i Europa, men i USA blir man överkörd. Man kommer dit, är glad och snäll ”hej vi vill spela här”, och möts av ”dra åt helvete, det kan ni glömma”. Det finns en attityd där man tvingas vara bufflig.
Thobbe: – Men då blir du istället professor och organiserar upp allt. Det är så snyggt, och imponerande. Din strategiska sida.
Pär: – Jag skulle aldrig bli arg utan blir istället pedagogisk.

Har ni ingen turnémanager som kan skrika åt dem?
Pär: – Det har vi, men vi vill att de ska ha samma mentalitet som oss. Många band tar in en arg turnéledare och tror att det fixar sig. Men det handlar om helhetsbilden av oss som band. De som jobbar med oss ska utstråla samma positiva energi. Folk ska prata gott om oss. Allting kommer tillbaka. Om vi spelar en fredagskväll vill vi att allt ska klaffa. Fick man önska så skulle alla vakna med champagne på sängen, en trisslott med vinst på tre miljoner, och när de går ifrån vår spelning har de träffat sin livs kärlek och har en underbar natt tillsammans. Då har vi gjort ett fantastiskt gig! Men vissa saker kan vi inte påverka.
Thobbe: – Min morgonfrisyr kan man inte heller påverka.

Så nu ser ni fram emot att spela de nya låtarna?
Thobbe: – Som fasen!
Pär: – Oja. Det spelar ingen roll vilken det är, vi är så nöjda med alla. Troligen kommer fans önska vissa låtar mer än andra, så det kommer vi såklart gå efter. För oss kvittar det!
Chris: – För mig har det ju känts som att jag spelat covers ända fram tills nu.
Joakim: – Jaa det är ju sant. Det är första gången du får spela DINA låtar. Det har jag inte tänkt på!

Vad händer härnäst?
Pär: – Vi jobbar med att bygga ett högkvarter för bandet med tre studios för att vi alla ska kunna jobba på ett nytt sätt och få använda sig av mer kreativitet. I vår gamla lokal är allt ditsatt av våra gamla bandmedlemmar. I och med våra nya medlemmar, Thorbjörn som kom för två år sedan och Johannes kom efter lite mindre än det, så blir det här en nystart för bandet som vi ska vara framöver.

Text: Rosanna Rundlöf & Gosia Machaczka
Foto: Pressfoto/Rosanna Rundlöf

 

IMG_20140420_211021
Extra: Thobbe gav oss en teckning av sin katt Yngwie.

Extra: Thobbes teckning av sin nyligen kastrerade katt.
Thorbjörn: – I torsdags kastrerade jag min katt Yngwie. Eller inte jag, djursjukhuset gjorde.
Hannes: – Tack och lov.
Thorbjörn: – Jag blev lite kattgosesugen.
Är ni alla kattmänniskor?
Thorbjörn: – Ja det är vi faktiskt, förutom Jocke som är hund.

 

 

 

 

 

 

I sommar turnerar Sabaton i Sverige och ni kan se dem på följande datum:

Datum: Ort: Arena: Special Guests: Support:
31.07 Stenungssund Nösnäsvallen U.D.O. Amaranthe
02.08 Varberg Fästningshörnan U.D.O. Amaranthe
07.08 Borgholm Borgholms Slottsruin D-A-D Raubtier
08.08 Ronneby Brunnsparken D-A-D Raubtier
09.08 Trelleborg Östervågsstadion D-A-D Raubtier
16.08 Falun Sabaton Open Air F  E  S  T  I  V  A  L
21.08 Uppsala Vaksala Torg D-A-D Amaranthe
22.08 Norrköping Folkets Park / Borgen D-A-D Amaranthe
23.08 Karlstad Mariebergsparken D-A-D Amaranthe

 

Spana in nya videon till To Hell And Back:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Please reload

Vänta ...