Rapport från Sweden Rock Festival 2014 – Torsdag 5/6

DSC_1786
FESTIVAL:
Det blev en riktig rivstart av Sweden Rock Festivals första riktiga dag. Under endast ett dygn hann vi med att intervjua och se bland andra Alter Bridge, Black Stone Cherry och Ammotrack, samt bevittna presskonferenser med både Rob Zombie och Alice Cooper. En helt vanlig dag, endast på Sweden Rock Festival. Häng med oss på Rocksoul.se och följ våra äventyr under festivalhelgen i Norje.

DSC_1751
Intervju med killarna från Black Stone Cherry.

TORSDAGEN DEN 5 JUNI: Då vi anlände till festivalen var det dags att sätta igång med dagens intervjuer. Dagen innan hade vi endast en intervju inplanerad under torsdagen, men ibland får man positiva sista-minuten-besked och då är det bara att spendera förmiddagen med att researcha och skriva frågor. Första intervjun blev med Black Stone Cherry, ett rockband från Kentucky som släppte sitt fjärde album Magic Mountain för bara någon månad sen. Ett album som de enligt dem själva fått styra och ställa exakt som de vill ha det. Sångaren Chris Robertson och basisten Jon Lawhon har besökt Sverige ett antal gånger tidigare och spelade på Bandit Rock Awards i våras, men redan var de glada över att få vara tillbaka i Sverige.

När de intar största scenen Festival Stage någon timme senare har precis ett ordentligt regn sköljt igenom festivalområdet. De femton minuterna är dock det enda regnet vi får stå ut med under hela festivalhelgen, så ett stort plus för i övrigt fantastiskt festivalväder.

Efter att ha hört att Black Stone Cherry ska vara ett sånt bra liveband så är förväntningarna ganska höga på spelningen. De förhoppningarna fallerar tyvärr ganska snabbt då sångaren Chris står på samma fläck hela spelningen igenom, gömmer sig under sin keps och kollar knappt upp på publiken. Om det beror på nonchalans eller dåligt självförtroende är oklart. Sådant är väldigt tråkigt att se, men som tur är har de gitarristen och basisten som står för energin och underhållningen på scen. Musiken är ganska basic amerikansk radiorock i samma anda som exempelvis Nickelback. Det blir med andra ord ganska enformigt. För de som vill se bandet igen kommer de tillbaka till Sverige i oktober för två spelningar i Stockholm och Göteborg.

DSC_1752

Rob Zombie höll tillsammans med sin gitarrist John 5 dagens första presskonferens. Det blev frågor om nya skivan som är under arbete. Den kommer vara mörkare, men är än så länge långt ifrån klar.
– It’s fucking good, det är allt jag kan säga. ”Unfinished” är nyckelordet, sa Rob Zombie bakom sin keps, solglasögon och sitt stora skägg.
Han får även frågan om han känner till någon svensk musik. Rob Zombie förklarar att han alltid får den frågan här och svarar likadant varje gång. Han lyssnar inte på särskilt mycket musik, och särskilt inte svensk. Han nämner dock att han känner till Yngwie Malmsteen. När sista frågan om det finns något typiskt för den svenska publiken kommer rycker han på axlarna:
– Jag vet inte. Vi har bara varit här en gång tidigare, så du får fråga mig efter kvällens spelning, då kommer jag definitivt kunna svara på den frågan.
I själva verket har Rob Zombie faktiskt varit här ett antal gånger tidigare. Om det är hans ovetande eller nonchalans som spelar in får vara osagt. Förmodligen är det både och.

DSC_1760

Vi träffade även basisten Brian Marshall från amerikanska Alter Bridge för en intervju. Han är en väldigt trevlig, lugn och ödmjuk kille som faktiskt mindes att jag intervjuat honom tidigare under förra Sverige-besöket i höstas. När någon som gör så många intervjuer minns ett ansikte så är det förmodligen ett tecken på att man är jordnära och sympatisk. Under intervjun satt han med sin bas i knät eftersom han just börjat värma upp inför kvällens spelning. Det är ungefär så timmarna innan scentiden spenderas för Alter Bridge. Resultatet av intervjun kommer ni kunna läsa här på Rocksoul.se så småningom.

Deras spelning inleds med Addicted To Pain från senaste skivan Fortress, och fortsätter mata ut låtar från blandade stunder av deras karriär. Sångaren Myles Kennedy har som vanligt fantastisk röst, vilket egentligen är det enda som sticker ut med Alter Bridges musik. Förutom ett par hitlåtar samt nya singeln Cry Of Achilles så är spelningen ganska slätstruken. Det blir liksom Black Stone Cherry för mycket radiorock på radiorock. Bandet känns inte heller riktigt lika på topp som under spelningen på Arenan i höstas.

Här ser vi flera exempel på hur blandad publik det är på Sweden Rock – förutom de uppenbara rockkillarna står två 8-åriga tjejer med stora färglada hörlurar på sig längst fram vid staketet och längre bak sitter de äldre med uppfällbara stolar och njuter av spelningen. Det är inte bara Alter Bridge som drar så blandad publik, och det är verkligen det speciella med Sweden Rock. Alla är välkomna och stämningen är alltid på topp!

IMG_2505

Efter det är det dags för en intervju med svenska bandet Ammotrack. När vi kommer fram till presstältet där vi bestämt tid står de fem medlemmarna snällt utanför och väntar, fem minuter tidiga. ”Är vi inte punktliga?” frågar de. En reporters dröm, med andra ord! Det blev en intervju om bland annat deras framträdande i Melodifestivalen med låten Raise Your Hands tidigare under våren. De var ett av rockbanden som fick ta plats bland årets deltagarfält, och nu vill de faktiskt uppmana fler rockband att ta plats i det sammanhanget. För Ammotrack har medverkandet bara varit positivt. Fast, självklart så är det på rockfestivaler som Sweden Rock som de känner sig mest hemma.

Vi bevittnade även presskonferensen med självaste Alice Cooper, som för dagen var på gott humör och log största delen av tiden. För en artist som en gång kallts skräckrockare ser han mer mysig och gullig ut än särskilt läskig. Presstältet var proppfyllt av journalister och andra som ville få sig en glimt av rockstjärnan. Han berättar att vi under kvällens spelning kommer få höra ett litet smakprov från kommande skivan och hur de väljer ut vilka låtar som ska spelas.
– Det är bland det svåraste med att turnera. Vi vet att det finns ett tolvtal låtar som vi bara måste spela, och sen är det inte många låtar som får plats på låtlistan. Vi hade en omröstning där Men Behind The Mask var den mest populära, speciellt i Europa. Så den kommer vi spela ikväll. Det är ofta otippade låtar som folk vill höra, sa Alice Cooper.

Det charmigaste under presskonferensen är en liten tjej på runt åtta år som frågar Alice Cooper vilken som är hans favoritfärg. Han ställer motfrågan vilken som är hennes egna favoritfärg, varpå hon svarar ”grön”.
– Vilket sammanträffande. Min är svart, men jag gillar grön också, säger Alice Cooper och ler stort.

Alice Cooper avslutar festivaldagen med en storslagen show på största scenen Festival Stage och i princip hela festivalpubliken är samlad. Rob Zombie gästade och det bjöds på hits som No More Mr. Nice Guy och Billion Dollar Babies. 66-åriga rockstjärnan är inte lika skrämmande som förr, men klart är att han fortfarande är en av våra största rockikoner vid liv.

Text & foto: Rosanna Rundlöf

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Please reload

Vänta ...