Rapport från Sweden Rock Festival 2014 – Lördag 7/6

DSC_1795

FESTIVAL: Sista dagen på Sweden Rock Festival avslutades med en pigg Billy Idol, ett tråkigt Volbeat och en ny uppsättning av Arch Enemy. 

Billy Idol intar största scenen under den soliga lördagskvällen. 58-åriga punkrockikonen vet vad publiken vill ha och bjuder på klassiker som Rebel Yell och White Wedding, men även ett par lugnare dansbandsliknande låtar som för tankarna till chartersemester på Gran Canaria. Inte hjälper gitarristen Steve Stevens hawaii-skjorta till där heller. Men vi ska egentligen inte klaga på den här spelningen, för i sina stunder är det riktigt bra, och att Billy Idol fortfarande skulle ha sån energi och karisma på scen var inte helt förväntat. Han byter outfits och skinnjackor ungefär varannan låt och visar till slut upp sin bara överkropp, till alla damer i första ledets förtjusning. När storbildsskärmarna zoomar in på publiken ser vi 50-åriga kvinnor på rad, med den ena urringningen värre än den andra. Fansen som hängt med sen 80-talet uppskattar fortfarande Billy Idol, och det gör vi andra också. Det är kanske ingen legendarisk superkonsert vi bjuds på, men på en avslagen sista dag på festivalen livar Billy Idol och hans band upp stämningen.

Att Volbeat är kvällens huvudakt och inte Billy Idol är lite av ett skämt. Vid det här laget har det väl bevisats och accepterats att Volbeat har en stor publik, men jag förstår fortfarande inte riktigt varför. Jag förstod inte att de headlinade en av dagarna på Bråvalla förra året, och ännu mindre att de gör det på Sweden Rock Festival i år. Deras rockabilly-rock drar dock storpublik till största scenen under lördagskvällen. Det lustiga är att även fast man aldrig lyssnat på Volbeat känner man igen varenda låt de spelar. Det är svårt att komma undan dem, men jag längtar till den dag vi slipper se dem ta upp värdefull speltid på festivaler. Tyvärr kan inte ens påkostad pyroteknik, eld och lågor liva upp den här spelningen. De maler på i samma tempo med liknande låtar framförda av ett band utan karisma eller personlighet.
DSC_1810
Arch Enemy har gjort sig ett namn med sin kvinnliga sångerska och growlare Angela Gossow, som de nu bytt ut mot nya sångerskan Alissa White-Gluz. Med omåttlig energi och intensivitet kan man gott och väl säga att de lyckas övertyga Sweden Rocks publik. Arch Enemy avslutar festivalens sista dag som aldrig lyckades komma ifrån den avslagna känslan. Med tanke på hur högt ribban var lagd efter akter som Alice Cooper, Black Sabbath och W.A.S.P. de två dagarna innan hade lördagen en betydligt svagare line-up.

Det är alltid sorgligt att lämna Sweden Rock Festival, en festival med alltid lika underbar IMG_20140608_112040stämning och mysig atmosfär. Jag längtar redan tillbaka till att oavsett tidpunkt på dygnet kunna se klassiska rockband och rockgubbar i skinnjackor, smycken och stora hår – en vara som man aldrig ser i vardagen men som på Sweden Rock aldrig verkar ta slut. Ingen annanstans kan man få en lika bra lektion i rockhistoria som på Sweden Rock Festival.

Sammanfattning av Sweden Rock 2014:
Bästa publiken: Royal Republic
Bästa spelningen: Heaven’s Basement och Black Sabbath
Sämsta spelningen: Volbeat
Största överraskningen: Kvelertak
Bästa upptäckten: W.A.S.P.
Fråga: Hur kan Volbeat headlina efter Billy Idol?

Text & foto: Rosanna Rundlöf

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Please reload

Vänta ...