Intervju med albumaktulla RIVAL SONS

rival sons 2014
INTERVJU: Kalifornienbandet Rival Sons har just släppt sin fjärde skiva Great Western Valkyrie och sågs nyligen i Sverige som förband till Aerosmith. Vi träffade gitarristen Scott Holiday innan spelningen och pratade bland annat om nya albumet som kom till efter sex veckors intensivt arbete. Efter flera tidigare Sverigebesök har Rival Sons lyckats få sig en stadig publik.
– Vi har många vänner och fans här och några av våra bästa spelningar har definitivt varit i Sverige, säger Scott.

Utanför Tele2 Arena anländer Rival Sons i en taxi, med händerna fulla av Carlings-påsar. De har nyss varit i en av butikerna i city och fått välja ut plagg.
– De tar god hand om oss, ler Scott när vi möts under eftermiddagen.

Kalifornienbandet har både fler och större spelningar i Europa än hemma i USA och har redan hunnit med ett flertal rundor förbi Sverige. Rival Sons var nyligen här och spelade på Record Store Day i Stockholm och köerna utanför ringlade långa.
När vi möts är de i Europa för att göra två spelningar tillsammans med legendariska Aerosmith, en runda som inleddes i Helsingfors dagen innan.
– Det var jättekul, och bra publik. Vi har en del fans i Finland, jag såg många med våra t-shirts på sig. Jag pratade med Aerosmiths gitarrist Brad och han gillade vår spelning. Vi skulle gärna göra fler datum tillsammans, möjligen i framtiden.

Scott som själv är uppvuxen med Aerosmiths musik tror absolut att deras fans kan uppskatta även Rival Sons.
– Jag tror absolut det finns en koppling och att både gamla och unga kan ta till sig vår musik. De gör ren rock’n’roll, liksom oss, säger Scott.

Nya albumet Great Western Valkyrie är bandets fjärde i ordningen och kom till under sex veckors intensivt arbete, vilket är den längsta period Rival Sons någon gång jobbat med en skiva.
– Eftersom vi inte hade någon turné inbokad så tänkte vi att vi sätter oss och skriver. Vi satsar på att skriva en låt om dagen, ibland kanske två eller tre. Den här gången fick vi ihop mycket mer material att välja på, säger Scott.

Hade ni någon särskild tanke bakom hur ni ville att albumet skulle bli?
– Alla album vi gör har en idé bakom sig. Med Pressure And Time ville vi göra korta låtar man kan svälja och ta till sig. Med Head Down ville vi göra något som speglade livespelningarna och visa fler musikaliska riktningar, det hade ett brett sound. På det nya albumet ville vi göra en kompromiss mellan de två. Good Things och Rich And The Poor är några av låtarna som är väldigt annorlunda mot vad vi gjort förut. Överlag försöker vi självklart alltid skriva så bra låtar som möjligt men samtidigt annorlunda, utan att våra fans ska tycka att det är för främmande. Det behöver inte alltid vara ”bara rock’n’roll”. Vi har stor musikalisk aptit.

Har ni fått några responser på skivan hittills?
– Vi har fått några recensioner, och de flesta har varit positiva. En stor tidning gjorde en stor artikel om oss och gav 10/10 i betyg. Man vet aldrig hur folk kommer reagera, eftersom vi provat lite nya dörrar. Många har märkt vår nya riktning, och tycker att det låter mer polerat.

Vilka i bandet kommer på de flesta idéer till låtar? rivalsons0
– Jag och Jay kommer på de flesta idéerna. Vi brukar presentera idéer på våra gitarrer, och därifrån bygger vi vidare.
Vi känner alltid när vi har någon bra idé på väg. Electric Man kom från en dröm jag hade, och sen hade jag bara riffet i huvudet.

Vad gör ni om ni känner er oinspirerade?
– Vi går vidare till nästa ide. Vanligtvis jobbar vi väldigt intensivt, så det finns inte riktigt tid att sitta och jobba med något som inte funkar. Det märks om något är för överarbetat, då finns inte glädjen. Det ska finnas ett ljus som strålar ut ur oss, och det ska märkas i musiken.

Känner du någonsin för att komma iväg från musiken och göra något helt annat i perioder, eller behöver du spela gitarr varje dag?
– Absolut. Jag behöver inte spela gitarr varje dag, ibland rör jag den inte på flera veckor förrän några dagar innan vi ska på turné. När vi väl repar eller turnerar spelar jag varje dag i timtals. När jag är hemma brukar jag istället att spendera tid med familjen och hänga på stranden.
– Kanske vissa behöver spela varje dag, men jag är inte sån. En del spelar så mycket att det blir ofokuserat. För mig blir jag mer fokuserad tid när jag väl håller på istället.

Vad är en perfekt dag för dig?
– Om jag är hemma så är det att vakna med min familj, äta en god frukost och gå till stranden. Komma hem och slappna av. En vacker dag, solsken, stranden. Jag behöver inte så mycket mer.

Bor du nära stranden?
– Ja, söder om Los Angeles. Jag älskar att se mina barn leka vid havet. Äta god mat, kanske hänga med vänner. Väldigt enkelt, kanske spela gitarr eller ukulele vid stranden.
– På turné är det annorlunda, det är kul att vara upptagen och göra intervjuer, att känna sig bra och göra en bra spelning. Antar att det också är ganska simpelt på sitt sätt, haha.

Är det alltid fullt upp på turné?
– Oftast, du har ju sett mig springa omkring fram och tillbaka. Det är fullt upp på den här turnén. Man ser varje minut av sin dag uppskriven på ett schema. Man undrar när det finns tid för en att göra absolut ingenting. Det är ibland enstaka små pauser då man får göra vad man vill.
Åtminstone så har du nåt att göra!
– Ja, kanske man inte skulle komma hit utan att arbeta, haha.

Umgås ni inom bandet när ni är lediga?
– Inte jättemycket, men vi står alla nära varandra. Vi är som en familj. Ibland umgås min och Jays familjer, vi bor ganska nära varandra. Så att våra barn kan leka tillsammans. Det kan förresten få vara en del av min perfekta dag, ler Scott.
– Fast oftast är vår lediga tid hemma så begränsad att den är spenderad endast med våra egna familjer. Men vi gillar att umgås. När vi är på turné är vi tillsammans med bandet varje minut, i stort sett.

Har ni något gemensamt utöver musiken?
– Vi har en del gemensamt, det gör allt lättare. Alla har nära till sin spiritualitet och till sina familjer. Vi uppskattar enkla saker. Filmer, bilar, stranden… Det är sånt vi har gemensamt. Vi är lika på många sätt.

Vilken är din käraste ägodel?
– Jag tänker inte så mycket på tillhörigheter. Jag bryr mig inte så mycket om materiella saker, de kommer och försvinner. Men jag älskar mina gitarrer. De är vackra och betyder mycket för mig, de får mig att känna mig lycklig och hjälper mig att försörja mig.

Vad lägger du helst pengar på om du vill unna dig något?
– Det mesta av mina pengar går till mitt hem och hus, så att det är hemtrevligt och fint när jag kommer hem igen. Jag behöver oftast inte lägga ner pengar på det eftersom vi ofta får sånt av vänner, men boots, solglasögon och en skön säng är väldigt viktiga saker för mig.

Vad med ditt band är du mest stolt över?
– Att vi är så fokuserade och dedikerade till varandra. Att vi är en grupp som gör musik vi älskar, djupt från hjärtat och med mycket ärlighet. Att tjäna pengar och bli populära är inte det viktiga. Utan det så skulle jag ändå vara stolt över att vi är så ärliga och att vi gör rak musik från botten av våra hjärtan. Vi ger allt och mycket kärlek, det kanske bara låter som en tanke, men det är faktiskt mer än så.

Ser du fram emot spelningen ikväll?
– Absolut! Helsingfors var toppen. Och Stockholm lär bli ännu bättre! Det är bara andra spelningen på turnén och de nya låtarna är helt nya även för oss att spela live. Vi har bara övat för oss själva innan.
Så de första spelningarna ni gör med nya låtarna är alltså som förband till Aerosmith?
– Jag vet, det är faktiskt helt galet!

Text: Rosanna Rundlöf
Foto: Pressfoto

Rival Sons är akuella med Great Western Valkyrie som släpptes den 6 juni. Se videon till Open My Eyes här!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Please reload

Vänta ...