Rapport från Roskilde Festival 2014: 3/7

Foto: Rolling Stones
FESTIVAL. Bruce Springsteen 2012. Metallica 2013. Rolling Stones 2014. Storheterna på Orange scen på norra Europas största och vackraste festival skojar man inte bort. Och vilket gig de engelska herrarna bjuder på under festivalens första dag, snacka om att visa vart skåpet ska stå. Rolling Stones rullar sannerligen lika kraftfullt som förr!

Det blir en fantastiskt härlig torsdagskväll. Legenderna Rolling Stones levererar klassiker på klassiker. Det är lite som att köpa en Aladdinask; du vet precis vad du har att vänta och det är ren kärlek att mumsa i sig den ena godbiten efter den andra.
Öppningsnumret, Jumpin´Jack Flash börjar spektakulärt med lite pyro och en introduktion av Mick Jagger. Keith Richards tar snart kommandot och matar det berömda riffet. Showen är igång.

Mellan låtarna charmar Jagger sin danska publik med att snacka lite på danska, det går så klart hem utan prut. Speciellt som han på klockren danska levererar en fras som:
”Stort att spela på den berömda Roskildefestivalen för första gången”.
Det danska kronprinsparet Fredrik och Mary i publiken lär ha höjt sina Tuborg Grøn i en skål.Rolling Stones RF14

Spelglädjen går inte att ta miste på. Det formligen sprutar energi ur bandet. Ron Wood är som vanligt den mest skojfriska i bandet. Men till och med den annars så lite buttre batteristen Charlie Watts kostar på sig några leenden. Det är banne mig ren kärlek såväl på scen som bland publiken, som verkligen lever med i hitkavalkaden stenarna levererar.

Det är fantastiskt att band kan hålla i över femtio år och låtarna kan de på sina fem fingrar. Det blir dock några små missar här och var: Keith Richard spelar lite fel i introt till Brown Sugar, Charlie Watts tappar kort takten i It’s Only Rock ’n’ Roll och Mick Jagger sjunger aningen småfalskt i Honky Tonk Women, men det är ganska så enkelt att förlåta de charmiga gubbarna för detta just nu.

Mick Taylor som tidigare spelade med Stones agerade gästartist i två låtar; Midnight Rambler och Satisfaction. Cirkeln är därmed sluten med i princip alla originalmedlemmarna kvar som spelat med Stones under årens lopp. Ronnie Wood är som vanligt alltid lika glad och kör några atonala solon på sina håll. Han glänser i deras senaste låt, Doom and Gloom.Rolling Stones RF14 Ron W Charlie W

Summering: en hitkavalkad utan dess like (se bara setlisten nedan) och en fantastisk show som blir svårglömd. Konserten är en stark fyra av fem.

Övriga som lirar på festivalen denna kväll är bland andra Outkast, som fått äran att inleda festivalen på Orange scen, Electric Wizard, Lykke Li och Bastille, för att bara nämna några. Men de får ursäkta, torsdagen tillhör enbart The Rolling Stones.

 

 

 

 

 

 

Setlista #RF14:

Jumpin’ Jack Flash
Let’s Spend the Night Together
It’s Only Rock ’n’ Roll (But I Like It)
Tumbling Dice
Wild Horses
Doom and Gloom
She’s So Cold (låt framröstad av publiken)
Out of Control
Honky Tonk Women (följt av bandpresentation)
You Got the Silver
Can’t Be Seen
Midnight Rambler, med Mick Taylor
Miss You
Gimme Shelter
Start Me Up
Sympathy for the Devil
Brown Sugar
You Can’t Always Get What You Want
(I Can’t Get No) Satisfaction, med Mick Taylor

Text: Göran Svensson
Foto: Press & Camilla Göransson 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Please reload

Vänta ...