Summering av Roskildefestivalen 2014

Så här glad blir man när man ser Rolling Stones.
Så här glad blir man när man ser Rolling Stones gå loss på hela sin musikaliska skatt.


FESTIVAL. Den 44:e Roskildefestivalen sedan starten 1971 blev en riktig solskenshistoria med danskt hygge i världsklass och bra musik. Giget med Rolling Stones var världsklass. Och mötet med delar av den ryska punk- och aktivistgruppen Pussy Riot stack ut.

Över 100 000 betalande drog till Roskilde I år. Lite av den äran ska nog Rolling Stones ha. Torsdagsbiljetterna sålde slut snabbt när festivalen meddelade att bandet skulle spela. Men oavsett, de 100 000 betalande renderade i att den icke vinstdrivna festivalen fick loss någonstans kring två miljoner euro att skänka till välgörande ändamål.

Och vad fick publiken? En hel del skulle jag vilja säga. 166 band att välja mellan på sju olika scener är respekt! Givetvis står Rolling Stones som självklar – och överlägsen – etta. De rullande stenarna rullar fortfarande på. Kult. Magiskt – ren kärlek!

Men där fanns även andra godbitar. Drake tvingades boka av och ersättaren Jack White levererade en show som inte gick av för hackor. Han trivdes så bra att han på scen undrade varför han inte blivit inbjuden att spela tidigare. Stevie Wonder levererade sina mest välkända och omtyckta hits från ett soligt Orange scen på söndagskvällen. Major Lazer dominerade kraftigt i nattmörkret och Outkast höll hov öppningsdagen på Orange scen innan Rolling Stones skulle runda av samma kväll.

Manu Chao och hans La Ventura öste på duktigt på Orange scen.
Manu Chao och hans La Ventura öste på duktigt på Orange scen.

Utöver dessa lågoddsare skulle jag vilja puffa för Manu Chao och hans La Ventura, som med dess energiska punk/reggae/ska, satt som en smäck på Orange scen på lördagskvällen. Norska Skambankts gig skojar man inte heller bort. Inte heller Arctic Monkeys, även om giget kanske inte var det mest publikfriande som skådats på Roskildefestivalen.

En annan skoj sak var att springa på Nadya Tolokonnikova and Masha Alyokhina från punk- och aktivistgruppen Pussy Riot när de höll presskonferens på backstageområdet. Denna kan ses här om du är sugen: Pussy Riot pressconference #RF14

Vad som retar är allt man missar. En hade behövt klona sig för att hinna beta av allt man planerat se. Men det går fler tåg. Mellan 28 juni till 5 juli 2015 är det 45-årsjubileum. Är bara att boka in redan nu!

Roskildefestivalen 2014 – en sammanfattning:
Bästa spelningen: Rolling Stones. Kult. Magiskt.
Sämsta spelningen:Den jag aldrig fick se med Bombus.
Största överraskningen: Manu Chao. Vilket ös.
Roligaste intervjun: Pussy Riot
Mest nervösa intervjun: Att bli intervjuad av Roskilde TV om varför Roskildefestivalen är den bästa festivalen. Det är plättlätt att svara på men det krävdes några omtagningar. Frågan är om intervjun någonsin kommer att sändas”¦ 
Text: Göran Svensson
Foto: Göran Svensson

Masha Alyokhina och Nadya Tolokonnikova från punk- och aktivistgruppen Pussy Riot håller presskonferens.
Masha Alyokhina och Nadya Tolokonnikova från punk- och aktivistgruppen Pussy Riot håller presskonferens.

 

Rolling Stones var utan tvekan största begivenheten på #RF14.
Rolling Stones var utan tvekan största begivenheten på #RF14.
Nadya Tolokonnikova från Pussy Riot med Rocksoul:s utsände.
Nadya Tolokonnikova från Pussy Riot med Rocksoul:s utsände.
Per Sinding Larsen är Roskildefestivalens meste presentatör. Han är liksom Rocksoul:s utsände en #Kulturtant
Per Sinding Larsen är Roskildefestivalens meste presentatör. Han är liksom Rocksoul:s utsände en #Kulturtant

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Please reload

Vänta ...