Of Mice And Men’s frontman Austin Carlile: ”Jag försöker att inte le så mycket på scen”

ofMiceAndMen
INTERVJU: Ett av de mest framgångsrika stjärnorna på metalcorehimlen just nu är kaliforniska metalcorebandet Of Mice And Men. I somras gjorde de sin allra första Sverigespelning på Bråvallafestivalen och vi träffade frontmannen Austin Carlile efter spelningen för att prata om nya skivan Restoring Force, vart ifrån han får sin styrka och varför han försöker att inte se så glad ut på scen.

Det är regnigt och kallt är vi möter en glad Austin Carlile efter en lyckad spelning på Bråvallafestivalen. Med ett stort leende på läpparna berättar han om sin dag och hur det är att spela för första gången i ett nytt land.
– När vi aldrig varit någonstans tidigare så vet vi aldrig hur det kommer bli, det blir som det blir helt enkelt. Det var kul att vi var det enda metalbandet på festivalen idag och att publiken ändå diggade det.
Vad visste du om Sverige innan du kom hit?
– Låt mig se, vad ska jag säga utan att låta som en idiot… Choklad, snaps… Haha, nä ärligt talat så vet jag ingenting om Sverige! Jag åt dock riktigt god choklad som var från Sverige idag.

Of Mice And Men’s tredje album Restoring Force släpptes i början av året och har med det toppat albumlistor i både USA, England och Australien och turnerar under året världen över.
– Responsen har varit otrolig. Folk gillar det verkligen. Det är så roligt att de uppskattar något man jobbat så hårt med.
Vad hade ni för idéer om hur albumet skulle låta innan ni skrev det?
– Vi ville göra en skiva som vi själva skulle vilja lyssna på. Vi tänkte på hur det skulle låta live och hur det skulle låta när man spelar den i bilradion. Vi ville att den ska vara avskalad och naturlig, vilket den blev. Vi vill att folk som lyssnat på vår skiva ska se oss live och tycka att det låter ännu bättre. Det är något vi verkligen strävar efter, för jag hatar när man lyssnar på en skiva och älskar den, sen ser man bandet live och det låter inte alls likadant. Så vill vi inte vara!

Många nämner att ni med det här albumet gått mer mot numetal-soundet, var det något ni strävade efter? 
– Vi gjorde vad som kändes rätt och vad vi själva gillar, och det råkade bli som det blev. Varje låt är olik den andra, men alla smälter samman i samma element för de är alla Of Mice And Men-låtar. Vi ville att varje låt ska ha en egen känsla.
Har du någon personlig favoritlåt från skivan?
– Jag älskar verkligen alla. Nummer ett, nummer fem, nummer sex… Jag älskar dem alla!

Vart kommer låttexterna ifrån, är de påhittade för att passa musiken eller riktiga erfarenheter?
– Alla låtar handlar om något som jag eller Aaron (Pauley) har gått igenom. Varje låt och varje mening är något som vi gått igenom.
Har det alltid varit så?
– Ja, det är något som är väldigt viktigt för oss – att det är äkta. Det är vad musik är för mig, rå, ren och äkta. Musik är allt, och det ska vara på riktigt för att jag ska gilla den och tycka om att skriva den. När jag skriver om saker jag gått igenom och sedan spelar de live känns det varje gång fräscht och nytt. Varje gång jag står på scen så känner jag de känslorna jag kände när jag skrev låtarna oavsett hur många år som gått. Samma sak gäller för Aaron.

Vilka är dina råd för att komma över någon?
– Fokusera på dig själv, din karriär och din framtid. Om någon inte är menad för att vara i ditt liv så är den inte det. Reflektera över dig själv, vad du behöver göra och vem du vill vara. Om du lever ditt liv som det är menat och älskar dig själv kommer allt att lösa sig. Jag brukar personligen inte oroa mig över det så mycket, vad som händer händer. Universum är väldigt mäktigt så det är bäst att överlåta allt till det.

Vad får du oftast komplimanger för?
– Mina ben! Vilket jag inte riktigt förstår. Folk brukar reta mig för att jag har så smala ben. Tjejer brukar säger ”dina ben är smalare än mina!” och jag har fått höra ”är det dina ben eller är de en kycklings?”. Jag hatar det, jag brukade bli slagen för att mina ben var så smala.

Vem är den snyggaste mannen på jorden enligt dig?
– Oj. Vad svårt. Jennifer Lowe Hewitt? Jag kan inte välja någon kille! Brad Pitt i Fight Club, så får det bli!

Vilken person har haft mest inflytande på dig i ditt liv?
– Det beror på, jag har haft många influenser. Från min mamma, till mobbare från skoltiden. Jag får mycket styrka och bränsle från folk som inte tror på mig och som inte respekterar mig. Det får mig bara att vilja jobba hårdare. Jag vet i alla fall vem jag är, det vet inte dem. För mig är det bästa att sköta mitt och hålla tyst, man behöver inte bry sig om andras business.

Vilken träningsform föredrar du?
– Att stå på scen! Det är den allra bästa träningen, jag svettas så det droppar. Det är en timme fylld av hoppande och skrikande. Det tar enormt mycket energi och styrka att få ut allt det. Annars så går jag väl på gym lite då och då.

Vilken parfym använder du?
– Det varierar från dag till dag. Jag har Givenchy, Gucci Guilty, Hermes… Jag har flera, jag älskar dem, vilken det blir beror på hur jag känner mig.

IMG_20140629_170903Du ser alltid så glad ut på scenen, vad får dig så glad?
– Bara att få vara där. Det är den absolut bästa delen av min dag. Ibland försöker jag att inte le så mycket men det är svårt för jag är verkligen så lycklig däruppe, det betyder mer än något annat i världen. Det går knappt att förklara.
Varför försöker du att inte se så glad ut?
– Du vet, vissa av låtarna är inte så glada. Det jag sjunger om går inte ihop med att jag ler, haha. Det passar bara inte ihop. Fast ibland sugs jag in i de aggressiva låtarna och jag blir förbannad. Jag låter och ser förbannad ut. Det beror lite på dagskänslan och hur inne i låtarna jag är.

Vad är det bästa med att vara i Of Mice And Men?
– Att få göra det jag gör varje dag, kommunicera med fans och höra deras storys om hur våra låtar hjälpt dem eller vad som helst. Att träffa folk som uppskattar vad vi gör, det är den bästa känslan. Jag började för att jag själv tyckte det var roligt, och att folk uppskattar och respekterar det är fantastiskt. Jag skulle aldrig vara här utan dem och jag är för evigt tacksam för det.

Text: Rosanna Rundlöf
Foto: Pressfoto

Of Mice And Men är aktuella med tredje albumet Restoring Force. Se videon till Would You Still Be There här:

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Please reload

Vänta ...