Intervju med kanadensiska REIGNWOLF

reignwolf-1800-1385578258
INTERVJU: Reignwolf, den kanadensiska bluesrockartisten Jordan Cook, fick sin första gitarr av sin pappa redan som tvååring. Efter faderns bortgång bestämde han sig för att ge allt till musiken, bosatte sig i Seattle, och Reignwolf blev till. Efter vårens förbandsturné med Black Sabbath, handplockade av Ozzy Osbourne själv, så har sommarens festivalspelningar nått över förväntningarna. När vi möter Jordan Cook efter spelningen på Bråvallafestivalen är han fortfarande upprymd över den fantastiska responsen från en publik som inte ens har hört den kommande skivan.

Under Bråvallafestivalens första dag kunde Reignwolf spelning bevittnas i ett tält, för de som missade det var det en show framförd av en artist med enorm karisma som ägnade majoriteten av speltiden nere vid kravallstaketet. Det var ett band som verkade uppenbart överraskade av publikens storlek och engagemang.
– Det är vår första gång här men det skulle man inte kunna tro, publiken uppträdde som att vi varit här i åratal. Alla sjöng med fast att vår skiva inte ens har släppts än, hur kan de kunna låtarna? Det var fantastiskt. Jag älskar Sverige. Jag har alltid velat komma hit, och äntligen blev det av, säger Jordan Cook.
– Vi hade inga förväntningar, vi tänkte väl att vi skulle stå på scenen och det skulle inte vara en människa i publiken, haha. Man vet ju aldrig om folk dyker upp, men det gjorde de, och de blev bara fler och fler. Vi är enormt tacksamma.
Tänkte du se några andra band här på festivalen?
– Vi ska till Glastonbury efter det här, men vi tänkte ändå försöka hinna se M.I.A. Jag såg henne i Seattle och det var helt otroligt, så förhoppningsvis hinner vi se henne ikväll.

I våras turnerade Reignwolf med legenderna Black Sabbath, ett stort steg för bandet som fick möjlighet att nå ut med sin musik till den europeiska heavy blues-publiken. Fanskaran växte betydligt efter turnén som gick över förväntan.
– Det gick mycket bättre än vad jag någonsin trodde. Vi förväntade oss inte att någon skulle vara där, eftersom det är stora arenor, och jag vet att jag själv aldrig kommer för att se det första bandet. Men vi blev bortskämda. När jag fick telefonsamtalet om att de ville ha Reignwolf med på turnén trodde jag att de skämtade. Första dagen på turnén kom Ozzy Osbourne in i vår loge och det var helt overkligt. Han sa att han lyssnat på oss och sett några videos, och så gick det till.
Så han valde ut er?
– Ja, det är vad de säger, jag hoppas att de inte ljuger, haha. Han var väldigt schysst, vi pratade med honom ett par gånger och några från Black Sabbath kollade på vår spelning från sidan av scenen. För oss var det fantastiskt!
Har Reignwolfs musik någon koppling till Black Sabbath?
– Jag skulle säga att den är inspirerad av heavy blues, och Black Sababth är just ett sånt band, ett av de främsta sådana. Det är rått och vi gömmer oss inte, det är exakt så vi är. Det är en gitarr, en bas och ett trumset. Det är det vi är.

Reignwolf har hittills släppt tre singlar, varav den senaste Lonely Sunday släpptes i år och finns att lyssna på på Spotify och Youtube. Arbetet med debutskivan är just nu i full gång.
– Faktum är att vi idag mixade en låt som förmodligen kommer bli vår nästa singel från det kommande albumet. Jag är väldigt exalterad över det. Jag berättar albumtiteln nästa gång, haha!
När kan vi förvänta oss det?
– Vi hoppas på att få ut det inom det här året. De här festivalerna har gått mycket bättre än vi förväntade oss. Vi trodde inte att någon skulle känna till Reignwolf, men det verkar som att folk gör sina läxor. Folk hänger väl mycket på internet och kollar videor, liksom Ozzy gjorde, haha. Det betyder allt för oss. När man gör musik vet man aldrig vad andra kommer tycka om den. Publiken idag var en riktig lättnad.

Hur kom du på ditt artistnamn, har det någon koppling till dig som person?
– När jag flyttade till Seattle var det så jag kände mig. ”Reignwolf” är hur jag känner mig när jag får spela musik. Det var så namnet kom till. Jag fick ett telefonsamtal en dag om min musik, och så frågade de vad bandet heter, så jag sa ”Reignwolf”, det var det första jag kom att tänka på. Det bara klickade.

Ser du Reignwolf som en artist eller ett band?
– Jag har tur, för det är både och. Jag kan gå på scen själv och jag kan också ha mina vänner med mig. Joseph och Stitch träffade jag tidigt efter jag flyttat till Seattle. Vi hade gemensamma vänner och de är nu några av mina bästa vänner.

Hur kommer det sig att du kom in på musik och inte något helt annat?
– Min pappa spelade musik när jag var liten och det var alltid någon musik igång hemma hos oss. Vi hade en massa instrument, gitarrer och trummor och allt, det blev mina första leksaker. Det var det enda jag höll på med. Jag fick min första egna gitarr när jag var två år eftersom min pappa inte ville att jag skulle ha sönder hans. Och sedan dess har jag fortsatt spela.

Vilken person har haft störst inflytande på dig i ditt liv?
– Definitivt min pappa. Han gav mig musiken. Han spelade musik och tog mig till spelningar. Han stöttade mig och fick mig att ställa upp i talangshower och följde med mig så jag kunde få uppträda på barer. Utan min pappa skulle jag aldrig spela musik idag. Han gav mig hela mitt liv.

Kommer han fortfarande till dina spelningar?
– Jag önskar jag kunde säga att han gjorde det, men jag förlorade honom till en hjärtattack för fem år sedan. Saken är den att det enda som gjorde att jag kunde ta mig igenom det var att jag fick spela musik och på så sätt bli hel igen. Man lär sig så mycket när man förlorar någon så nära. Det var efter det som Reignwolf föddes. Det fick mig att kämpa hårdare och spela ännu mer och musik började betyda ännu mer för mig. Jag insåg hur kort livet är. Han gav mig musik så jag kände att jag bara måste fortsätta. Jag blev mer seriös. Efter jag gått ut skolan kände jag att jag måste sluta lalla omkring och börja spela på riktigt. Jag bestämde mig för att spela musik till den dagen jag inte finns mer.

IMG_20140702_142236Så det var runt den tiden du startade Reignwolf?
– Det var 2,5 år sedan jag startade Reignwolf, efter att jag flyttat till Seattle. Jag hade redan spelat lite i Kanada och folk var så vänliga, men jag ville komma någon annanstans där jag aldrig varit förut. Seattle blev ett nytt hem. När medlemmar från Pearl Jam, Soundgarden, Alice In Chains och alla de där Seattle-banden började dyka upp på Reignwolf-spelningar visste jag att vi skulle kunna turnera och göra bandet till ett liv. De där killarna är sådana jag sett upp till, och nu kommer de till mina spelningar. Det är otroligt! Det betyder allt.

Vad har du för framtida ambitioner som artist?
– Släppa vår första skiva, till att börja med! Vi kommer vara så glada den dagen den är ute. Det är ett enormt mål för oss. Jag har börjat lära mig att släppa saker, jag känner alltid att det finns något mer att göra. Jag lär mig hela tiden saker i skivprocessen. Det är spännande, det finns fräscha idéer och jag tvingar mig till att göra saker jag aldrig gjort förut. Jag tänker mig större saker än vad vi gör på scen. Större saker än jag kan ens prata om. Texter betyder allt mer för mig. När man var liten tyckte man allt man skrev lät coolt. Nu känner jag att det finns ännu mer att ge.

Lycka till med skivan!
– Tack! Det behöver jag verkligen! Jag kan inte vänta tills jag får komma tillbaka och visa upp vad vi har åstadkommit.

Text: Rosanna Rundlöf
Foto: Pressfoto

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Please reload

Vänta ...