Centinex visar vart skåpet ska stå på dansk dödsfest

Centinex 3 FOTO Eva LammiVad: Centinex
Var: Kill-Town Death Fest 2014
När: 5/8-2014, Köpenhamn

Senast Centinex stod på en scen tillsammans hade Boten Anna knappt börjat spridas på olika internetforum, Saddam Hussein levde, Christer Fuglesang hade inte satt sin fot i rymden än och Göran Persson var fortfarande statsminister. En jävla massa vatten under broarna alltså. Men nu är de tillbaka, och hårdare än någonsin dessutom.

Martin Schulman, på bas, är den ende originalmedlemmen. Men även trummisen, Kennet Englund, har varit med i tidigare sättningar. Helt nya i ensemblen är Sverker Widegren på gitarr och sångaren Alexander Högbom.

När Centinex kliver på scenen tar det bara sekunder innan den lilla lokalen blir knökfull. Inledande låten When bodies are deformed (för övrigt det enda smakprov som finns ute från kommande plattan Redeeming filth, som kommer i november) vittnar om ett nytt och brutalare Centinex, ett Centinex som blickar tillbaka till sitt 90-tal men ändå framåt. Men kanske viktigast av allt, ett Centinex som låter det melodiska vila i frid.

Centinex 2 FOTO Eva LammiTrots avsaknaden av en andra gitarr så kan jag ärligt säga att jag aldrig saknar den. Kanske bidrar det till och med till att det blir ett råare sound. Helt klart är dock att Sverker vet vad han gör med sin Iceman. De nya låtarna är fantastiska om man är typen som gillar dödsmetall så som dödsmetall var tänkt att låta, och vem är inte det? Scennärvaron är fulländad och kryddas med en smula självdistans, och åtta år av tystnad är definitivt inget man märker av, dock kan det faktum att medlemmarna återfinns i ett 10-tal andra band också spela in en smula. Bästa låtarna, förutom inledande When bodies are deformed är Moist purple skin och avslutande Eye sockets empty.

En rolig anekdot är också att efter spelningen blir jag inbjuden till logen av Alexander för att snacka lite skit och ta en öl. Vi går vilse i korridorerna backstage och inser efter en stund att vi befinner oss i filmen Spinal Tap.

Allt som lever ska dö, se Centinex innan det är din tur!

Text: Micke Hagström
Foto: Eva Lammi

 

Fotnot: För er som inte känner till Spinal Tap.  Det är ett ett fiktivt hårdrocksband som är mest känt från filmen med samma namn från 1984. Bandet startade 1979 som ett inslag i ett misslyckat TV-program på ABC. Efter långfilmen turnerade bandet på riktigt, och har släppt tre album. Spinal Tap var unika, de spelade alltid på max. I deras fall innebär det att volymknappen på förstärkarna står på elva, inte tio som på standardförstärkare. 

Centinex 1 FOTO Eva Lammi

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Please reload

Vänta ...