Lysande gig av återförenat The Libertines!

TheLIbertines Vega 23 sept 2014 Carl and Pete
Vad:
The Libertines
Var: Store Vega
När: 23/09 2014
Betyg: 4+ av 5

LIVERECENSION: Låtskrivarduon Pete Doherty och Carl Barât sa tack och adjö till varandra för drygt tio år sedan. Detta efter att Pete bland annat krängt den sistnämndes gura för att få fatt i lite olagliga substanser. Innan dess hade duon i bandet The Libertines skapat en otrolig hype med den andra, självbetitlade skivan The Libertines. En dunderhit efter föregångaren, debuten Up the Bracket. Men situationen blev ohållbar i och med Petes eskalerande drogmissbruk och bandet splittrades 2004. Men nu, tio år senare verkar den mer skötsamma Carl anse tiden vara mogen att försöka sig på nytt samarbete med den mer opålitlige strulpellen Pete.
Duon och övriga bandet har dock sammanstrålat för en handfull enstaka gig sedan splittringen men det har varit engångsgrejer, främst festival-gig. Nu verkar det vara mer långsiktigt – till stor förtjusning för bandets publik. Och när bandet nu valt att ge sig ut på Europaturné väljer man Danmark och Store Vega som spelplats. Ett klokt val visar det sig. För maken till kärlek på scen när herrarna Carl och Pete åter igen står på samma scen skojar man inte bort. Publiken smittas och ger en otrolig mängd kärlek tillbaka. Och för vissa blir uppståndelsen så stor att man tillfälligt får hämta andan på andra sidan kravallstaketet. Hysteriskt. Mysigt. Euforiskt. Och mycket rock´n´roll!

Settet i sin helhet osar mer rått av Up the Bracket än den mer enklare och hitbaserade The Libertines, även om låtlistan består av What Katie Did, the Ha Ha Wall och Music When the Lights Go Out. Fast egentligen kan det enklast beskrivas som ett greatest hits-set. Men upplägget känns som en tanke, The Libertines är återförenat och tillbaka där allt startade, typ.

En fin favorit för den danska publiken är givetvis Danis Sea Shanty, låttiteln säger allt. Bassisten John Hassall, som för övrigt bor i Köpenamn, tar över gitarren och sången medan Pete och batteristen Gary Powell kör någon jiggvariant bakom förstärkarna. Till den danska publikens förtjusning såklart. Lysande!

Carl och Peter har redan småhintat om att den ”återvunna” kärleken möjligtvis kan komma att resultera i en ny platta signerad The Libertines. Om så verkligen blir fallet återstår att se. Det går bara att konstatera att de som nu köpt plåt till bandet på turnén, håll hårt i dem och hoppas på att Pete pallar hela vägen så han inte ballar ur. Bandet är fantastiskt att se när de är på så gott humör som på Vega. Att sedan herrarna Pete och Carl blir hyfsat berusade och den förstnämnda envisas med att vilja köra max distortion på slutet av giget blir bara sockersött i sammanhanget. Fucking beautiful The Libertines!

TheLIbertines Vega 23 sept 2014 Pete and Carl

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Please reload

Vänta ...