Intervju med San Francisco-bandet The Soft White Sixties

softwhite60s_highres_img_4313

INTERVJU: San Francisco-bandet The Soft White Sixties är aktuella med debutalbumet Get Right och har turnerat med Rival Sons och spelat förband till The Hives. Nu vill de över atlanten och erövra Europa med sin souliga rock’n’roll. Vi träffade bandet innan deras spelning på Troubadour i Los Angeles i september.

Vi möter de fyra bandmedlemmarna Octavio Genera (sång), Aaron Eisenberg (gitarr), Ryan Noble (bas), and Joey Bustos (trummor) i The Soft White Sixties bland palmerna på Santa Monica Boulevard utanför Troubadour. De fyra killar på gott humör trots att dagen kunde ha börjat bättre. Efter gårdagens spelning i San Francisco fick bandet under natten inbrott i vanen och blev bestulna på bland annat kameror och laptops.
– Vi fick ett samtal från en dam som funnit våra kläder i ett annat kvarter i San Francisco så mycket av det bestulna kommer vi få tillbaka. Vi är glada att vi ändå lyckades ta oss hit.

The Soft White Sixties är ute på turné med Kalifornien-bandet Rival Sons och spelade dagen innan på berömda arenan Fillmore i San Francisco. I december förra året spelade de på ett event anordnat av tidningen Rolling Stone och agerade förband till The Hives på just den arenan.
– Killarna var jätteschyssta och bandet är fantastiskt bra. Energimässigt är vi på samma nivå, men vi kör definitivt en annorlunda stil. Det var en stor ära att få dela scen med dem, säger Ryan.

Eftersom det här är för ett svenskt magasin undrar vi, vad vet ni om Sverige?
– Inte mycket! Men vi vet att det är ett vackert land och många band vi gillar kommer från Sverige. The Blue Van gillar vi, men de är nog från Danmark. Är Mando Diao från Sverige? De är riktigt bra! Vi gillade även Refused när vi var yngre.

IMG_20140928_221042Rival Sons har gått hem stort i Sverige. Vad tycker ni själva om dem?
– Innan vi turnerade med dem hade vi ingen riktig uppfattning om dem, men nu när vi spelat ihop en del och sett de live så har vi blivit fans. De är väldigt coola killar och gör riktigt bra musik.

USA-turnén har varit framgångsrik för The Soft White Sixties del. De hyllar Rival Sons publik för deras genuina musikintresse och har fått ett varmt mottagande tillbaka.
– Deras publik är väldigt engagerad och musikintresserad, de bryr sig om spelningen och kommer i tid för att se förbandet vilket är ganska ovanligt. De har en superbra publik.
– Det en stor komplimang när man är på turné och någon kommer fram och säger att förband oftast inte är mycket att ha, men de såg oss och älskade vår show. ”Nu är jag ett fan och kommer berätta för mina vänner och komma till nästa spelning”.
– Det är också intressant att se hur större band jobbar, de har en stor buss och ett stort crew. Vi gör allting själva så det är intressant att studera dem.

Hur kom ni på ert bandnamn, finns det någon story bakom det?
– Inget allt för spännande, det var bara en idé som slog oss.
– När det var dags att välja ett namn hade vi en spelning ganska snart så vi var tvungna att komma på något ganska snabbt. Vi gillade namnet och tyckte det var annorlunda, det finns inget annat band med ett liknande namn.

Man kan tro att ett band med ett namn som The Soft White Sixties är väldigt influerade av just sextio-talet, och faktum är att när de möttes var de alla inne på äldre musik. Men efter det förändrades allt ganska snabbt.
– Vi lyssnar på all möjlig musik och får olika inspirationer hela tiden. Det förändras varje månad, men vi lyssnar alltid mycket på rock’n’roll. Vad som helst som får en att vilja gå och skriva musik själv. Det kan vara soul, pop, modern pop och klassisk rock. Vi har verkligen en blandad musiksmak. När man är instängd i en van i åtta timmar blir man trött på att alltid lyssna på samma sorts musik.
– Allt som tiden går så kommer vårt sound förändras. Vad vi vill vara kommer att förändras. Vi gör det vi gillar och förhoppningsvis kommer musiken att låta därefter.

Ni släppte debutalbumet Get Right i mars tidigare i år. Känns det fortfarande nytt och fräscht eller är ni redo att börja jobba med nästa?
– Vi har redan börjat skriva på nya låtar. Vi älskar att spela låtarna från albumet men tycker såklart också det är roligt att börja med nytt material.

När kan vi förvänta oss ännu ett album?
– Förhoppningsvis i vår. Precis lagom tills det är dags för oss att komma till Sverige.
– Vi skulle älska att få komma till Europa, det är en del av planen. Vi hoppas att allt arbete vi lagt ner på våra två första album kommer ge oss möjligheter att få komma till Europa med vårt nästa album.

Har ni märkt att ni attraherar någon särskild typ av publik?
– Det är väldigt blandat vart vi än går. Män, kvinnor och barn. Jag tror inte vi har någon speciell typ av fans.
– Men vi har en ganska attraktiv fanbase, ärligt talat. Snygga människor gillar vår musik!

Ser ni fram emot att spela ikväll?
– Vi är alltid peppade, speciellt ikväll. Troubadour är ett bra spelställe. Vi har spelat här förut och det är nog vårt favoritställe att spela på i Los Angeles. Det är en bra storlek, det är bra ljud och det har en historia bakom sig. Det involverar verkligen alla i publiken, det finns inte ett ställe därinne där det inte är bra att kolla ifrån.

Vad brukar ni tänka på när ni står på scen?
– Många olika saker. Det beror mycket på vad vi går igenom just då. Om man har tur så hamnar man i det meditativa tillståndet då man inte tänker något alls. När man varit på turné ett tag så kan man låtarna så väl så man behöver inte koncentrera sig på att spela. Det ger en frihet att se sig omkring och ha ett öga på vad som händer i publiken. Det är då det blir riktigt roligt.
– Jag brukar fråga mig själv om folk verkar uppskatta spelningen. Ibland spelar man inför en helt ny publik som ser misstänksam ut. Det kan vara att de uppskattar musiken men vet inte hur de ska föra sig, eller så tycker de att det låter skit. Jag är nyfiken. Jag hoppas att alla uppskattar det, säger Joey.

Hur ser framtidsplanerna ut?
– Göra en ny skiva och skaffa ett par flygbiljetter till Sverige.
– Vi vill definitivt komma till Europa! Fortsätta turnera i USA och fortsätta växa.

När får vi se er i Sverige?
– Förhoppningsvis snart, vi hoppas på i sommar! Vi kan inte vänta tills vi får komma till Sverige.
– Vi skulle även gärna vilja att tjejerna från First Aid Kid sjunger på vår skiva, tillägger Ryan.

Text: Rosanna Rundlöf
Foto: Pressfoto

The Soft White Sixties är aktuella med debutalbumet Get Right. Kolla in videon till City Lights här nedan:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Please reload

Vänta ...