Intervju med Mat Devine: WRONGCHILDE

wrongchilde
INTERVJU: Mat Devine, frontmannen från alternativerockbandet Kill Hannah är nu aktuell med sitt soloprojekt Wrongchilde. Medans Mat Devine skrev låtar var det några som blev för udda och personliga för att platsa på ett Kill Hannah-album. Det resulterade i soloprojektet Wrongchilde som nu är aktuellt med debutalbumet ”Gold Blooded”.
– Låtarna skulle möjligen passa in i slutet på en Kill Hannah-skiva, fansen vet att den här romantiska och mjukare sidan alltid funnits, säger Mat Devine när vi möter honom i Los Angeles.

Mat Devine har spenderat det senaste dryga året i Los Angeles för att jobba med soloprojektet Wrongchilde och dess debutalbum ”Gold Blooded” som släpptes genom egna bolaget Sad Bat Music i augusti i år. För tillfället är han bosatt nära Runyon Canyon ”där alla européer sätter på sig parfym och höga klackar och ger sig ut på en joggingrunda”. Hade det inte varit för arbetet med Wrongchilde hade någon flytt från New York förmodligen aldrig blivit av.
– Jag fick en stor kick av att komma hit. Det är vidöppet och vackert, geografiskt sett är det otroligt. Jag hittade mycket inspiration här i början eftersom det var en ny miljö för mig. Det låg utanför min bekvämlighetszon. Artistiskt sett behöver alla ruska om sin tillvaro och bryta sina vanor. Att flytta hit var väldigt nyttigt för mig. Men jag är inte ett med den här staden, efter ett ungefär ett halvår börjar man märka att det är en kulturell ödemark. Jag har många goda vänner här, men annars är det ett rätt dystert ställe med ganska mörka människor.

Låtarna till Wrongchilde har kommit till under flera år. När Mat Devine skrev låtar var det några som blev för personliga och udda för att platsa på ett Kill Hannah-album, så de hamnade i en egen mapp. Till slut blev det tillräckligt många för ett helt album. Mat Devine beskriver ”Gold Blooded” som kaliforniskt och med en känsla av sensommar.
– Jag brukar kalla det ”slutet på sommaren”-skivan. Vädret är som vackrast, det är mycket romans i luften men man vet att sommaren går mot sitt slut. Därför vilar ett mörker, en medvetenhet av slutet och en känsla av förändring. Det är så albumet känns för mig. Jag ser framför mig natten och motorvägen vid havet under den sista dagen av sommaren.

Varför skulle låtarna inte passa in på ett Kill Hannah-album?
– Låtarna skulle möjligen passa in i slutet på en Kill Hannah-skiva. De skulle kunna vara spår elva. Det var så många inblandade runt Kill Hannah och så många som ville få låtarna till radio. Om jag skulle vilja lägga till en personlig och annorlunda låt skulle det bli en väldig massa diskussioner och jag skulle behöva försvara mig och förklara varför den låten borde få vara med. Med soloalbum är det annorlunda, där är det bara bra att man är personlig och unik. Jag förväntar mig inte att någon av de här låtarna ska bli en hitlåt på radio. Jag hoppas bara att folk kommer lyssna på låtarna i sina hörlurar under en nattlig skogspromenad.
– Soundet är egentligen inte jätteannorlunda. Kill Hannahs fans vet att den här romantiska och mjukare sidan finns. Faktum är att Kill Hannahs tidiga låtar påminner en hel del om Wrongchilde. Det jag skrev när jag var i college, innan vi började turnera. Det är sån här musik vi lyssnar på. Jag och bandet lyssnade aldrig på emo eller metal. Vi blev bara inplacerade i såna kategorier, förmodligen bara på grund av hur vi såg ut.

Känner du dig mer utelämnad och blottad nu när du står som soloartist?
– Ja, det är väldigt annorlunda. Jag vet inte vad jag ska göra med mina händer och ben. Med Kill Hannah var det enkelt, jag kunde springa och hoppa omkring, klättra upp på högtalarna och interagera med fansen i första raden. Nu känner jag what the fuck am I supposed to do. Jag vill ju inte tråka ut någon, samtidigt kan jag inte vara en dansande apa i en akustisk ballad.

På låten ”Falling In Love Will Kill You” gästas Wrongchilde av före detta My Chemical Romance-sångaren Gerard Way, som befann sig i en liknande situation. My Chemical Romance hade splittrats och de både hade haft en liknande musikalisk bakgrund.
– Han ville återuppfinna sig själv och utforskas. Vi båda ville ha något fräscht. Det passade in just då. Jag hade en akustisk, lågmäld låt där jag inte skriker och frågade om han skulle vilja vara med. Vi var båda i stan och det kändes väldigt naturligt. Det var magiskt och jag är så glad att han ville vara med. Jag tror inte det hade hänt om det hade varit en Kill Hannah-skiva. Det var just det att det var ett nytt projekt som intresserade honom.

Det är en väldigt sorglig låt…
– … Då borde du se idéerna på videon till den. Det är det mest depressing shit någonsin. Jag har två idéer hittills och det finns även en upptempo-remix som en vän har gjort. ”Falling In Love Will Kill You” i en glad melodi. Det är ganska bisarrt. Man kan faktiskt säga att ”Falling In Love Will Kill You” har en positiv mening också. Man kan tolka det som ”oh man, jag är så förälskad i den här personen att det dödar mig”. Det finns en dubbel mening.

Vad är dina bästa råd för att komma över någon?
– Man måste ha tilltro till att universum fungerar på ett visst sätt, att allt som händer har en mening. Man ser det inte just då, men man måste hitta perspektivet. Förr eller senare ser alla tillbaka på sina tidigare förhållanden och tänker thank god att jag inte är med den personen längre. Universum kommer öppna andra dörrar. När en dörr stängs öppnas någon större. Det är bara smärtan man måste gå genom för att komma till nästa nivå. Och sen får man inte glömma att ta hand om sig, se till att få ordentligt med sömn, mat och träning.
– Uppbrott behöver inte betyda att man måste börja hata den andra personen. Man kan fortfarande älska den. Ingen behöver bli helt normal direkt efter att det tagit slut. Man måste förstå att det är okej att vara fucked up ett tag. När jag gick igenom ett uppbrott en gång ringde jag min mamma varje dag tills hon blev trött på mig och gav mig rådet att låta mig själv vara ledsen, men efter ett tag måste du gå upp och duscha och tvinga dig själv att gå vidare med livet. Man måste bara ge sig själv tiden att vara ledsen. Och man får komma ihåg att alla går igenom det, även George Clooney.

Tror du verkligen på att allt händer av en anledning?
– Ja, jag tror kanske inte att det är någon strategi av gud, men jag tror på att den finns en rättvisa, att de goda till slut vinner. Ju äldre jag blir, desto mer ser jag att de som verkligen förtjänar lycka till slut får den. Det finns väl undantag, en del assholes som kommer undan och goda människor som får ta skit. Men efter ett par år ser man hur universum skyddar de goda. Det är ganska betryggande.
– När det tog slut med en exflickvän sa min vän Benji från Good Charlotte att hon gjort mig en tjänst. Han fick mig att förstå att hon egentligen gjort något bra för mig, att hon har gett mig frihet och en möjlighet att hitta den rätta. Det finns ingen anledning för två personer att fortsätta kämpa för något som inte kommer fungera.
– Jag skulle även säga att man måste jobba och fokusera på sig själv. Men vad vet jag, jag har varit singel i fem år nu.

Du sa att du hade en deprimerande idé till videon…
– Oh dude, det involverar en enkel resa till mars. Det är i stort sett ett självmordsförsök. Jag måste verkligen få igenom den där idén.

Senast Kill Hannah spelade tillsammans var för två år sedan och just nu ligger bandet på is. Att de någonsin kommer spela tillsammans igen är inte helt uteslutet, men för närvarande är Wrongchilde största fokus.
– Jag fokuserar på det här helt och hållet och de andra stöttar mig helt. De har sina egna projekt och spelar med andra band. Vi älskar fortfarande varandra. Vi har en gruppchatt där vi chattar varje dag, driver med varandra och skickar sjuka grejer. Vi är fortfarande som bröder och tajtare än någonsin. Kill Hannah kommer att turnera igen, jag vet bara inte när.

Hur ser framtiden med Wrongchilde ut?
– Jag startade egna bolaget Sad Bat Music och styr det med just nu Wrongchilde som enda bandet. Jag är lyckligt lottad med det här bandet och vi kommer fortsätta spela och släppa mer material.

Text: Rosanna Rundlöf
Foto: Pressfoto

Wrongchilde är aktuellt med ”Gold Blooded”. Lyssna på ”Falling In Love Will Kill You” ft. Gerard Way här nedan:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Please reload

Vänta ...