Intervju med OUTTRIGGER

Outtrigger-Bandbild-2014

INTERVJU: Hårdrocksbandet Outtrigger släppte efter ett intensivt år med medverkan i Melodifestivalen och efterföljande turnéer i november sin debutskiva ”Last Of Us”. Bandet som har sina rötter i både metal och pop slog igenom 2013 med sin cover på Robin Stjernbergs ”You” och medverkade året efter själva i Melodifestivalen med låten ”Echo”. Vi träffade bandet i Stockholm innan releasespelningen på Göta Källare i november.

”Last Of Us” släpptes för några dagar sedan. Hur känns det att äntligen ha sin debutskiva ute?
– Så jävla gött! Vi har slitit så mycket med att skriva låtar och spela in. Det är fantastiskt kul att få se resultatet av allt, säger Simon Peyron, sångare i Outtrigger.
– Att släppa en fullängdsskiva har varit något man alltid velat göra som musiker, såklart. Det känns fantastiskt att det äntligen blivit verklighet. Det har varit en berg-och-dalbana genom hela processen, men i slutändan har det varit positivt för plattan. Vi har haft ett intensivt år och samtidigt jobbat med skivan. Det har varit 120 kilometer i timmen från start till slut. När man sitter i den här kreativa bubblan så är det lätt att man går in i saker för djupt, men vi har bara kört på och det har varit vårt arbetssätt.

Hade ni ett färdigt koncept när ni började med skivan?
– Vi hade inget tema eller röd tråd, men vi hade planerat vad vi ville uppnå med skivan. Vi hade en EP vi ville inkludera i skivan och av det materialet var väldigt hårt och väldigt bra, men vi ville hitta en resterande dynamik till resten av plattan. Vi försökte hitta vad det var som saknades till en fulländad skivan. Textmässigt är väldigt mycket hittat från turnerandet och saker vi varit med om. Det är väldigt blandat material.

Kommer de som endast hört ”Echo” från Melodifestivalen att känna igen ert sound på skivan eller kommer något att överraska?
– Det tror jag definitivt, men för oss har det varit viktigt att inte bara ha ”ett sound”. Hela idén med låtskrivandet handlar om att skapa något vi själva går i gång på och att hitta nya element att addera. Vi har väldigt många olika influenser vi vill flika in i musiken. Det är inte så att vi vill ha skrik och metal hela tiden, vi har många popinfluenser och är inspirerade av flera andra genres för att kunna skriva de låtar vi gör. Det har hjälpt oss mycket med att få variation på låtarna.
DSC_0771

Outtrigger beskrivs ofta som ett metalband men har sina rötter i både pop och metal. Själva lyssnar de på allt ifrån One Republic till Foo Fighters. Allt förutom dansband, säger Simon Peyron.
– Vi älskar energin i metal, men det vi lyssnar på är väldigt blandat. Några i bandet är intresserade av progressiv musik och några älskar välskriven pop. Jag har ibland funderat på varför vi spelar den musik vi gör, för vi skulle lika gärna kunna spela en helt annan genre. När vi började var vi väldigt inspirerade av Rage Against The Machine och det började med att vi ville göra hård, tung och teknisk musik. Vi började så och utvecklades med tiden. Till slut kom vi till en punkt då vi tröttnade på det tekniska och det vände till att hitta den musik som är ”vi”.
– Man kan säga att vi är ett melodiöst metalband men folk får tolka den som de vill. Många tolkar den som hårdrock. Vi är ju egentligen bara ett rockband.

Har ni fått några reaktioner och kommentarer på albumet ännu?
– Det har vi fått, vi har fått många fina recensioner från utlandet, bland annat Tyskland, Spanien, Frankrike och även på vår musikvideon ”Last Of Us”. Det känns som folk har fattat vad vi vill få ut av plattan.

Har ni spelat något utomlands ännu?
– Nej, inte än. Vi har fokuserat på Sverige för vi har känt att det funnits mycket mer att ge här hemma. Vi vill göra hårdrock stort i Sverige, men det finns ett tak någonstans. Sverige är ett väldigt litet land och intresset har inte ökat mycket de senaste tio åren. Vi jobbar oss självklart utåt.
– Sen är det väldigt roligt att vara ett svenskt metalband, utomlands är ju svensk metal väldigt uppskattat, det har blivit en grej. Det kommer så många bra band härifrån. Det är mycket att leva upp till men det är jävligt kul!

Outtrigger slog igenom stort 2013 i samband med Melodifestivalen. Bandet hade redan innan tävlingen bestämt sig för att de ville göra en cover på det vinnande bidraget. Och det blev Robin Stjernbers ”You”. Samma kväll som den vann la Outtrigger upp covern på Youtube och fick en enorm respons.
– Vi hade tur att det var just den. Hade Ralf Gyllenhammar vunnit så hade det inte blivit lika effektfullt för oss att göra en rockcover. Kontrasten blev bra och det är en välskriven låt. Ingen kunde ju veta vem som skulle vinna, men vi hade bara bestämt oss att det var det vi skulle göra.

För att ni kände på er att det skulle bli framgångsrikt?
– Vi visste väl inte riktigt. Grejen var att under den tiden så hade vi precis haft en dipp som band, vi hade lirat länge men inte gjort så mycket framsteg som musiker. Vi ville hitta något att utvecklas och ta snabbare steg som band. Vi visste aldrig riktigt hur det skulle gå, men blir det riktigt bra så kommer det nog skapas ett intresse. Vi hade inte räknat med all uppmärksamhet men så blev det så och det var skitkul.

Efter det började de samarbeta med bland annat låtskrivaren av ”You” och året efter hamnade Outtrigger själva i Melodifestivalen med låten ”Echo” som tog sig till andra chansen. Nu har det gått snart ett år sedan resan med tv-programmet och bandet är enade om att det hjälpt dem framåt. Men främst har det varit för nöjets skull.
– Det är något som alltid varit viktigt för oss, att ha kul! För oss har musik aldrig varit någon större inkomst, det är inte så att det faller en miljon kronor på dig för att du är med i ett stort tv-program. Fokus har hela tiden varit på att ha jävligt roligt. Det ena leder till det andra och efter det kunde vi göra en mer omfattande turné. Outtrigger blev till slut som ett företag där det gäller att hela tiden hitta nya sätt att komma fram i utvecklingen. Det har hela tiden sporrat oss att bli bättre och att tro på det vi gör. Bara för man varit med i Melodifestivalen så är karriären inte säkrad. Man måste hela tiden jobba vidare.

Går ni på konserter när ni inte spelar själva?
– Livemusik är då musik kommer till sin rätta, jag tycker alla musik ska upplevas live. Det känns som att svensk publik inte uppskattar livemusik så mycket som de borde göra. Det är ju det som är gött! Men eftersom vi är ute och lirar mycket får vi mycket livemusik gratis. Vi har väl några favoritband som vi gärna vill se när vi kan.

Har ni fått träffa någon musiker som inspirerat er?
– Senaste spelningen vi gjorde var med Soilwork, de är ett band som varit en av våra ledande influenser sedan vi startade. Att få spela förband till dem var jävligt kul, det var definitivt en milstolpe.

Vad har ni för förhoppningar inför framtiden?
– Att fortsätta utvecklas och komma ut i världen och lira. Fortsätta jobba vidare på det vi byggt på. Det handlar ju inte så mycket om pengarna…, säger gitarristen Adam Axelsson.
– Jag vet inte ens varför du drar upp pengarna, de är inte ens existerande, fortsätter Simon Peyron. (skratt)
– Nä men det roligaste är ju att turnera. Vi är fem polare som får göra såna här grejer och det är det roligaste som finns. Även på turné kan det komma motgångar och man är kanske trött och sur på varandra, men när man kommer hem så saknar man allt och tänker tillbaka ”fan vad kul det var”.

Text: Rosanna Rundlöf
Foto: Pressfoto/Rosanna Rundlöf

Outtrigger är aktuella med ”Last Of Us”. Se videon till titelspåret här:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Please reload

Vänta ...