Intervju med H.E.A.T

heat
INTERVJU: Svenska rockarna H.E.A.T hyllas för sin fjärde skiva Tearing Down The Walls i utländska metaltidningar, turnerar inför storpublik i Spanien och är aktuella med livealbumet ”Live In London”. Vi fick en pratstund med gitarristen Eric Rivers och keyboardisten Jona Tee innan deras spelning i Stockholm på Bandit Insanity Tour.

Eric Rivers, gitarrist och Jona Tee, keyboardist i Väsby-bandet H.E.A.T är för kvällen tillbaka på hemmaplan och gör sig redo inför kvällens spelning på Göta Källare. Konsertpaketet Bandit Insanity Tour innehåller dessutom Hardcore Superstar, Smash Into Pieces och Outtrigger som alla är band på bolaget Gain/Sony.
– Vi har stött på alla de andra banden ute på festivaler då och då. Eftersom alla band ligger på Gain så har vi en Sony-relation. Vi ligger på samma bolag så vi måste vara kompisar, säger Eric Rivers och skrattar.

Ni släppte ert fjärde album”Tearing Down The Walls” i våras. Har skivan blivit så bra mottagen som ni hoppades på?
– Ja, det tycker jag. Vi vet aldrig när vi släpper det vad folk kommer tycka. Men vi försöker att inte tänka på att folk kommer recensera det och tycka till om musiken utan bara göra vad vi gillar. Det har funkat svinbra, framför allt live har de nya låtarna varit grymma. Vi tänkte på det när vi skrev skivan, att vi ville ha låtar som funkar bra live så att folk kan sjunga med och röja.

”Tearing Down The Walls” har speciellt i utländska medier fått positiva recensioner. I framför allt Tyskland, England och Japan har de fått beröm och nu uppmärksammar metaltidningar som Metal Hammer bandet mer än tidigare.
– Det är mer hårdrockstidningar som recenserar nu. De förra plattorna var lite softare. Nu är det mer metal och hårdrockstidningar som skriver om oss, säger Eric Rivers.

Är det något särskilt som fastnat av de recensioner ni läst?
– Oj, det var en liverecension av en spelning i England där de skrev att jag stal showen från Erik Grönwall. Han får alltid så jävla mycket hyllningar, vilket han också förtjänar för han är fantastiskt bra live. Men just när någon skriver något om någon annan i bandet så känner man sig extra bra, eftersom man lyckats sticka ut.

heat bandI höstas var H.E.A.T ute på sin andra turnén med ”Tearing Down The Walls” och besökte bland annat England, Italien, Spanien där de har större publik än vad som är känt hemma i Sverige.
– Det är ju svårt för den svenska publiken att snappa upp vad som händer med oss ute i Europa, säger Eric Rivers. Det är som med Sabaton som blev sjukt stora i Polen innan de slog igenom någon annanstans. De spelade inför 400 000 personer där och vi i Sverige hörde inget alls om det.

Vad var höjdpunkten från Europa-turnén?
– Det var nog Madrid. Den spanska publiken är helt galen! Det har så fruktansvärt mycket energi från början till slut. Där får vi kämpa för att hålla publikens takt istället för tvärtom. Det brukar ju vara bandet som får peppa publiken. Men i Spanien sliter de av sig tröjan och sjunger ”olé olé olé” redan innan vi gått upp på scen. Det är nästan som en fotbollsmatch, säger Eric Rivers och fortsätter:
– I södra Europa och Spanien är publiken livlig och i Tyskland med. Men ju längre norrut man kommer desto mer avvaktande publik är det. Då hänger det på bandet att få igång publiken.
– Svenska festivaler kan dock vara riktigt jävla bra. Då är folk på partyhumör. Men en vanlig torsdagskväll som ikväll vet man aldrig med. Det är en sån jävla ordning på svenskar, de ska upp och jobba dagen efter och så vidare, säger Jona Tee.

Ni verkar ha väldigt roligt ute på turné. Är det lika roligt som ni ser ut att ha det på videos och bilder?
Eric: – Nej, haha. Det är mycket dötid och mycket resande. Man har sett sin beskärda del av asfalt. Men det är ganska skönt att resa på natten, sova på bussen och vakna i en ny stad.

Finns det dagar då ni inte känner för att gå på scen och spela?
Eric: – På en månad har man sina dåliga dagar, då får man peppa varandra. Men sen kommer det en adrenalinvåg precis innan man ska gå på scen.
Jona: – Vi får slå på varandra lite så vi får komma igång, så man har energin uppe och kan gå ut och explodera på scen.

Hur motiverar ni er själva om ni har en dålig dag?
Jona: – Det blir mycket alkohol…
Eric: – Haha verkligen. Men det är sällan alla i bandet har en svacka samtidigt. Det är alltid någon som kan ta tag i det och hålla i ställningarna. Jag kan tänka mig hur svårt det måste vara att turnera själv som en singer/songwriter. Det måste vara fruktansvärt att vara själv.
Jona: – Ja fy fan. Allt skulle ligga på ens axlar.

Har ni någonstans ni drömmer om att få spela?
Eric: – Sydamerika skulle vara grymt. De har vi hört ska vara ännu bättre än Spanien och Italien på livlig publik.
Jona: – Det skulle även vara grymt att få upp en marknad i USA och göra en riktig turné där. Än så länge har vi bara varit i Chicago och gjort en festivalspelning och det var jättekul. Det finns en viss feeling där.
Eric: – Det har alltid varit en barndomsdröm att slå i USA.

Den 18 februari släpper H.E.A.T livealbumet ”Live In London”, en konsert som till en början spelades in till en brittisk radiokanal. Sedan kom skivbolaget med idén till att släppa konserten på skiva.
Eric: – Jag tycker det känns lite konstigt, det känns inte som att den ska släppas. Det är ju ingen platta vi jobbat med och skrivit nya låtar till, utan det är samma låtar. Men det är kul för folk som inte sett oss att få höra hur vi låter. Det kan kanske vara avgörande för att få dem att komma och kolla på oss.

Skulle ni säga att er musik gör sig bättre live än på skiva?
Eric: – Ja, många tycker det och så är det nog. Live har vi mer energi och man får det visuella också.

Vad väntar för H.E.A.T under det kommande året?
Eric: – Vi ska spela på Download festival som är en jättestor engelsk festival och bland annat Graspop, Sweden Rock och Skogsröjet. Det blir mycket festivaler. Vi ska också börja skriva en massa nya låtar. I den bästa världen ska vi gå in i studion i höst igen och börja jobba med nytt material.

Text: Rosanna Rundlöf
Foto: Pressfoto

H.E.A.T är aktuella med ”Tearing Down The Walls” och livealbumet ”Live In London” som släpps den 18 februari.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Please reload

Vänta ...