Intervju med SKID ROW

SkidRow-WEBB-1200x600
INTERVJU: Legendariska rockikonerna Skid Row är tillbaka och aktuella med andra delen av EP-triologin ”United World Rebellion” som släpptes förra året. Vi träffade mannen bakom låtar som ”18 and Life” och ”Youth Gone Wild”, gitarristen Dave ’Snake’ Sabo när Skid Row besökte Stockholm och Munchenbryggeriet i november.

”Fick du träffa Sebastian Bach?”, frågade folk när jag berättade att jag intervjuat Skid Row. Vad som för många verkar okänt är att Skid Row lever vidare för fullt, med eller utan Sebastian Bach som blev sparkad i mitten på nittio-talet, och är nu med nya sångaren Johnny Solinger ett starkare band än någonsin.

Vi träffade gitarristen och låtskrivaren Dave ’Snake’ Sabo under Skid Rows turné med Saxon i Stockholm i november. Under den 25-åriga karriären har Sverige besökts ett flertal gånger. Dave ’Snake’ Sabo skrattar och berättar att de bästa stunderna involverar kring att han varit väldigt full, men han minns Skid Rows allra första spelning då de besökte Stockholm på turné med Mötley Crue 1989.
– Det var vår första gång i Europa och det var en mäktig upplevelse att se all kultur och historia. Det är en sån enormt stor skillnad mot USA som knappt har någon historia alls. Jag minns att det var extremt kallt och att det var väldigt vackert. Det är en bra rockstad. Skandinavien tycks ha en stark fanbase av rock och heavy metal.

Turnén med Saxon är den första som Skid Row gör tillsammans med det brittiska, klassiska heavy metal-bandet. Tillsammans med band som Judas Priest, Iron Maiden och UFO var Saxon en del av upptäckandet av brittisk heavy metal för ett ungt Skid Row.
– Vi har aldrig spelat med Saxon förut men vi har alltid sett upp till dem. De har spelat en stor roll för mig ända sedan jag var liten så det är väldigt kul att turnera med dem nu. Vi har med den här turnén även fått möjligheten att promota vår nya skiva och spela nya låtar. Vi har bara fått positiv respons så det har varit toppen.

Skid Row har kommit till andra släppet i triologin ”United World Rebellion” – en EP-serie som hittills fått oväntat bra respons. Valet att släppa EPs istället för skivor var det rätta för Skid Row i dagens läge.
– Det här med EPs var det rätta att göra för oss just nu. Det är inte alltför mycket musik att smälta och dagens människor har inte riktigt tid att sätta sig ner en timme och lyssna på en fullängdsskiva. Vi hoppas vi kan träffa rätt med 35 minuters musik och lämna lyssnaren med känslan av att vilja höra mer. Det kostar heller inte lika mycket, varken för oss att producera eller för fansen att köpa den. Vi har även kunnat turnera och spela in mer regelbundet så ingen blir utbränd. Vår kreativitet har blivit djupare med de här EP-skivorna, vi har fått ett bra flyt. Förut kunde vi jobba med en skiva i två månader, sedan turnera i två år. Det sättet funkar inte för oss längre.

Många har sagt att det är det bästa Skid Row gjort hittills…
– Sure! Haha. Jag vill gärna tro så. Det är alltid fint att känna att ens senaste verk har blivit lyckat. Jag är stolt över hela bandets historia. Jag är så häpen över att bandet fortfarande kan hålla igång och att vi kan leva på att spela musik. Det är fantastiskt och vi tar ingenting för givet. Speciellt det här året har varit galet. Vi har fått spela i städer där vi inte varit ännu fast att vi turnerat världen över i 25 år. Det är inspirerande och får oss att vilja jobba ännu hårdare.

Skid Rows senaste fullängdsskiva släpptes 2006, men efter det blev det ganska tyst kring bandet. Trots att de fortsatte turnera minst lika mycket som förr har de gjort det i det dolda. Vad hände egentligen med Skid Row under de där åren?
– Who knows! Vi turnerade, för att vara ärlig. Vi fortsatte göra hundra spelningar om året fast att vi låg lite under radarn. Till slut insåg vi ”holy shit, nu har vi inte släppt en skiva på ett tag.” Så vi satte igång och vi var alla redo. När vi började jobba så var alla inspirerade och fulla av energi. Alla var ombord med idén att börja skriva ny musik.

Kändes det som ni var tvungna att ”på nytt introducera” Skid Row när ni släppte nytt material igen?
– Ja på sätt och vis. Trots att vi har turnerat konstant de senaste fjorton åren. Det har inte varit mycket ledigt. Efter att vi släppt EP-skivorna började vi upptäcka att vi fått en lite annorlunda, yngre publik. Det är coolt, för mig var det så att mina äldre bröder tog med mig på konserter och nu verkar det hända även vår publik. Den generation som växte upp med oss tar med sig sina yngre släktingar och för Skid Row vidare. Musik är till för att delas.

Finns det någon story bakom namnet på serien ”United World Rebellion”?
– Det finns en gemensam tråd som löper mellan alla våra skivor, från dag ett, från texterna i ”Youth Gone Wild” till dag. Att göra det rätta, stå upp för dig själv, använd din röst, alla har en åsikt. Om man ser tillbaka i tiden till innan vi ens träffat varandra så var vi alla awkward och socialt handikappade. På något sätt hittade vi en väg genom musiken, det blev vår röst och vårt sätt att utrycka oss. Det är precis likadant än idag.

2014 var ett intensivt turnéår för Skid Row. I somras spelade bandet på Woodstock-festivalen i Polen och det visade sig med en halvmiljon människor i publiken vara den största spelningen bandet gjort hittills – 25 år in i karriären.
– Det var ett av de där overkliga ögonblicken. Vi co-headlinade och gick på sent på kvällen. Det var en halv miljon människor där och det är nästan löjligt att föreställa sig den synen i huvudet. Man kunde inte se slutet på publiken. Det fortsatte i all oändlighet – det var komiskt! Jag har sett videoklipp från den spelningen och de första fyra låtarna hade jag ett sånt enormt stort leende på läpparna. Det var verkligen något att minnas.

Hur har ni lyckats hålla er ödmjuka med fötterna på jorden och samtidigt vara i ett framgångsrikt band i så här många år?
– Av respekt till alla människor man spelar med, till musiken och till publiken. Människorna i publiken hade kunnat göra vad som helst den där kvällen. Men de bestämde sig för att köpa en biljett och gå på en Skid Row-spelning. Det är tungt. Vi tar inte lätt på det och vi är väldigt tacksamma. Det inspirerar oss och får oss att känna att vi är skyldiga att ge det bästa vi kan till de människorna. Det faktum att vi kan leva på att göra det här är inget vi tar för givet. Innerst inne är vi fortfarande kids framför spegeln med en gitarr. Jag får fortfarande en adrenalinkick av att spela live. Jag glömmer aldrig de vi var. Jag har aldrig dragits till att vara någon rockstar-diva.
Har det alltid varit så, även början på er karriär?
– Vi kommer alla från nedre medelklassen och är uppfostrade med att man ska jobba hårt och förtjäna sina framgångar. Inget kommer att serveras på silverfat till en. Vi har alltid levt efter den arbetsmoralen och gör än idag.

Många av Skid Rows gamla hit-låtar spelas än idag på radiostationer, butiker och barer runt om i världen. Fortfarande känner Dave Sabo en surrealistisk känsla när han hör de egna låtarna spelas i offentliga miljöer.
– Jag minns när jag hörde vår musik på radio första gången i USA, det var en av de bästa känslorna jag haft. Och det känns fortfarande fantastiskt! När vi första gången kom till Europa -89 så var det overkligt för man var en del av något som berörde människor världen över. Det var en enorm känsla, nästan överväldigande. Att se folk sjunga med betyder att det man gjort betyder något för någon.

Vad är det som driver dig till att fortsätta spela och skriva musik?
– Vi har alltid något att förmedla. Vi påverkas av saker runt omkring oss i livet. Det är genom musik och låtskrivande vi uttrycker oss. Och så kommer det alltid att vara. Musik har varit räddaren för oss alla, den har gett oss en röst. Vi kommer definitivt fortsätta med musik livet ut.

Ni har säkert uppnått många av de drömmar ni haft som band, men har ni något kvar ni vill uppleva?
– De senaste åren har mest handlat om att ta in nuet och att leva här och nu. Det finns säkert många saker vi vill uppnå med bandet, men just nu är jag här och vill samla alla intryck jag kan i den här gamla kroppen, haha.

Hur bestämmer ni era låtlistor inför konserter nu när ni har så många låtar att välja bland?
– Vi har faktiskt försökt variera den ganska ofta och det är intressant för man ser vad som funkar och vad som inte gör det – inget avgör så bra som responsen från publiken. Vi spelar låtarna folk känner till, som ”18 and Life”, ”Youth Gone Wild” och ”Monkey Business”, men det som är kul med den nya EPn är att låtarna smälter så bra in, vi kan lätt blanda in till exempel ”We Are The Damned” och det funkar hur bra som helst.

Förutom att fortsätta turnera väntar snart arbetet med nästa del av EP-serien för Skid Row.
– Så småningom kommer vi börja jobba på nästa EP. Vi har inte börjat skriva på nästa än för vi vill att det ska kännas fräscht när det är dags, som sagt, ”in the moment”.

Text: Rosanna Rundlöf
Foto: Pressfoto

Skid Row är aktuella med ”Rise of the Damnation Army – United World Rebellion-Chapter Two”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Please reload

Vänta ...