Black Veil Brides, Fearless Vampire Killers och Like A Storm på Tyrol

Black Veil Brides 7 Gosia Machaczka (2)
LIVERECENSION: Showen stod i fokus då amerikanska glamrockarna Black Veil Brides intog Stockholm och ett drygt halvfullt Tyrol för en inte så imponerande konsert. Desto mer intressant var det att se brittiska emorockarna Fearless Vampire Killers och Nya Zeeländska rockbandet Like A Storm Sverige-debutera.

Black Veil Brides + Fearless Vampire Killers + Like A Storm
Vart: Tyrol, Stockholm
När: Måndagen den 30 mars

Like A StormLike A Storm 2 Gosia Machaczka (2)
Betyg: 3,5/5
Det är inte ofta man stöter på ett rockband från Sagan Om Ringen-landet Nya Zeeland. Like A Storm som nu lämnat hemlandet för gipsy-livet runt jordklotet har turnerat förband till bland andra Alter Bridge, kör rock i samma anda som Shinedown och Adelitas Way och har låtar som skulle kunna passa in vilken timme som helst på Bandit Rock. Men det är inte bara Nya Zeeland-rötterna som gör att de tre bröderna sticker ut. De kallar sin musik för ”voodoometal” och använder sig av en didgeridoo både på skiva och scen vilket fungerar utmärkt som en unik touch på låtarna. Att spela förband till Black Veil Brides känns definitivt som ett bra karriärsdrag för Like A Storm.

Like A Storm fanns inte ens med på turnépostern till den här konserten och det var en ren tur att jag fick reda på att de skulle inleda kvällen. Jag är i alla fall glad att jag hade möjlighet att lyssna in mig innan. Deras senaste album ”Awaken The Fire” slår överlägset alla Black Veil Brides-skivor tillsammans och det är inte alltid man är mest exalterad över att se förbandet på en konsert. Låten ”Wish You Hell” har spelats på repeat hos mig ända sedan jag upptäckte Like A Storm. Jag gillar verkligen det här. Men live då? Tyvärr blir det inte riktigt lika bra som förhoppningarna. Det är dessutom inte de bästa förutsättningarna de har som första band ut och en knappa halvtimme på sig att övertyga en publik som förmodligen aldrig hört talas om dem. Det är inte dåligt, men jag tror det här bandet måste ut och spela ännu mer för att bli ännu tajtare. Potentialen finns i alla fall där.

Fearless Vampire Killers 5 Gosia Machaczka (2)Fearless Vampire Killers
Betyg: 4/5

Det tar emot att försöka ta ett band med det här bandnamnet på allvar, men man ska aldrig låta fördomarna vinna. De första snabba lyssningarna av brittiska Fearless Vampire Killers var ganska intetsägande, men efter fler låtar och några videoklipp så förstår jag precis varför det här femmannabandet har gått hem hos Kerrang-läsarna hemma i England.

Det är riktigt roligt att se ett band som vågar utmana My Chemical Romance och Panic! at the Disco och köra teatralisk rock med smink och kostymer på pressbilderna. Det är verkligen inte ofta man ser något liknande nu för tiden, så den här stilen är varmt välkomnad. Även om det är omöjligt att komma upp i My Chemical Romance nivå så är Fearless Vampire Killers inte jättelångt ifrån. Om man slänger ett snabbt öga på sångaren på scen skulle man kunna missta honom för Gerard Way med sitt illröda hår och emo-poser.

De kör igång starkt med ”Say What You Want From Me” från senaste skivan ”Unbreakable Hearts” och det blir aldrig långtråkigt att se dessa energiknippen på scen. Faktum är att Fearless Vampire Killers står för kvällens bästa spelning. En väldigt kul överraskning.

Black Veil BridesBlack Veil Brides 3 Gosia Machaczka (2)
Betyg: 2,5/5

Sist de enormt populära amerikanarna i Black Veil Brides intog Stockholm var det inför ett knökfullt Klubben. Nu när de kommer tillbaka efter drygt ett år har de släppt den självbetitlade skivan ”Black Veil Brides” och med en osäkert stigande popularitet slagit till med det något större Tyrol. Tyvärr verkar biljettförsäljningen inte gått så bra som de hoppats och det är drygt halvfullt när Black Veil Brides går på scen på måndagskvällen.

De fans som står längst fram har könummer på händerna och har väntat utanför Tyrol sedan tidig morgon i regnet – det här är ett band som uppenbarligen är värt det för många. För mig är det desto svårare att förstå. Det är något med Black Veil Brides som känns så tillgjort. Att kolla på dem är som att begrunda fem svartsminkade och läderklädda plastdockor. Det känns inte äkta någonstans, vare sig musiken eller engagemanget. Det är nästan så jag tycker synd om de unga fans som lurats in i att dyrka det här.

Men för att se det positiva, det blir aldrig tråkigt att kolla på Black Veil Brides och de gör en mycket bättre spelning än den senaste på Klubben. De gör sig betydligt bättre på en lite större scen där de får utrymme för pyroteknik och där trummisen får möjlighet sitta högt upp på en tron med sitt trumset.
Tyvärr är bandets låtarna allt för ensidiga. Sångaren Andy Biersack sjunger alla låtar i samma tonart och när det är dags för en cover på Mötley Crues ”Kickstart My Heart” låter det nästan bara löjligt. Black Veil Brides är helt klart godkända att kolla på, inte för musikens skull men för showens.

Text: Rosanna Rundlöf
Livefoto: Gosia Machaczka

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Please reload

Vänta ...