The Wombats: ”Om vi säljer en miljon skivor skaffar vi en Wombat-tatuering”

the wombats 2015
INTERVJU: The Wombats är aktuella med sin tredje skiva Glitterbug – ett album om distansförhållanden där Liverpool-trion utforskat sin kärlek till alla årtionden och musikstilar. Vi träffade trummisen Dan Haggis och basisten Tord Øverland-Knudsen för en pratstund om arbetet med albumet i Los Angeles, deras matintresse och löftet om att skaffa en Wombat-tatuering om de någonsin lyckas sälja en miljon skivor.

Trummisen Dan Haggis och basisten Tord Øverland-Knudsen är avslappnade och på glatt humör när jag möter dem i ett bås på Debaser Strand i Stockholm. Dagen började desto stressigare med en norsk radiointervju på morgonen och ett nästan missat flyg från Norge.
Dan: – Damen som jobbade på skivbolaget sa att det bara skulle ta tjugo minuter att ta sig till flygplatsen. Det visade sig att det tog 45 minuter. Vi visste ju inte.
Tord: – Vi brukar inte flyga, det var bara den här gången eftersom vi var tvungna att komma hit i tid.

De båda konstaterar att de är glada att de tog sig hit till Stockholm till slut. För basisten Tord som är uppvuxen i Norge var gårdagens spelning var lite av hemmaplan och extra nervöst med vänner och familj på plats i publiken.
Tord: – Jag blir alltid nervös när jag har spelning hemma i Norge. Alla mina vänner och familj kommer och kollar. De är positiva, men jag blir ändå lite nervös och skärper mig lite extra – jag vill att det ska bli den bästa spelningen på turnén. Det blev det också, men ikväll kommer självklart bli ännu bättre!

Sist The Wombats spelade i Sverige var för hela fyra år sedan på Debaser Medis i Stockholm men Dan och Tord minns det fortfarande, trots att det involverande en hel del festande.
Tord: – Det var sista spelningen på den turnén och det slutade med att vi blev väldigt fulla.
Dan: – Det var ett party. Vi spelade på det andra Debaser. Jag minns att under sista låten kom killarna från våra förband upp på scen med oss och gick loss på trummorna. Var det verkligen sista spelningen på turnén?
Tord: – Det var i alla fall sista dagen för våra förband, så jag antar att vi ville fira… Vad som helst är en ursäkt för att ha ett party!

The Wombats är nu tio dagar in på Europa-turnén som följs av datum i USA ända fram till maj. Dan förklarar att det känns bra att få komma ut på turné eftersom de varit i studion så länge och jobbat med Glitterbug i nästan två år. Dessutom är det speciellt att turnera innan det nya albumet har släppts till allmänheten.
Dan: – Vi har spelat åtta låtar från albumet och fyra av dem är redan ute på nätet. Responsen på dem har varit jättebra, publiken sjunger redan med i texterna.
Tord: – Även om de inte hört låtarna innan så händer det att fansen minns någon låtrad och efteråt berättar att de gillar låten med just den textraden. Det är ganska coolt. Det är speciellt att göra en turné innan albumet har släppts. Man bygger upp folks förväntningar.

Ni har släppt fyra låtar från Glitterbug hittills. Tycker ni att låtarna representerar soundet på resten av albumet?
Dan: –
Ja, jag tycker att det finns en bra blandning. Låten Emoticions är väldigt annorlunda från allt vi gjort förut. Även Greek Tradegy, trots att folk har påpekat att den påminner om vårt första album vilket jag inte riktigt ser.
Tord: – Albumet är ärligt talat ganska varierat. En låt är väldigt energisk och rockig, lite Hives-aktig, och sen har vi Greek Tradegy som har lite hiphop-beats. Och låten Headspace är rent 80-tal.
Dan: – Vi har haft så roligt med att experimentera med olika stilar på albumet. När folk frågar om vårt sound är det så svårt, våra hjärnor snurrar åt alla håll, vi har så många olika influenser. Vi gillar helt enkelt musik från alla olika årtionden och genres. Vi vill få med alla sidor av oss själva. Men vi älskar starka och catchiga melodier, det kommer aldrig att förändras.

Kan ni berätta lite om temat på albumet? Som jag förstår handlar det om ett fiktivt förhållande med en kvinna från Los Angeles.
Dan: – Av det jag känner av Murph (sångare) som låtskrivare så skriver han till 80% om verkliga händelser. Det mesta är sånt som hänt. Till Greek Tradegy hade vi skrivit melodin, och när han hörde den tänkte han coolt, vi fortsätter så vi lade musiken till den i studion i LA. Under den tiden var han mitt i ett uppbrott med sin ex-flickvän och började dejta en ny tjej i LA. Låten handlade alltså om att göra slut och att påbörja ett nytt förhållande. Hur spännande och samtidigt sorgligt det är.
Tord: – Låten summerar allt det och albumet i helhet. Det handlar även om att fester, sex, gamla och nya förhållanden, långdistansförhållanden och att vara i en storstad som Los Angeles och London. Det är i stort sett verkligt, men i vissa delar överdriver han nog lite.
Dan: – Det handlar mycket om eskapism. Han skrev låtar om en person i hans tankar som inte existerar och om ett liv som väntade där ute för honom, och efter ett tag i LA träffade han faktiskt någon.

Ni spelade in även det förra albumet i LA, hur kom det sig att ni ville åka tillbaka?
Tord: – Vi spelade inte in allt där, bara vissa delar. Det var även mycket i Liverpool och London. Men vi gillar verkligen LA. Första gången vi var där var vi inte så säkra. Men nu när vi varit där ganska mycket vet vi vart man ska gå för mat och drinkar och vi har skaffat vänner där. Vi har börjat känna oss hemma.
Dan: – Nu har jag till och med kommit till den punkt att jag kan köra i LA utan karta. Sen är det självklart vädret, det är en sån stor skillnad. I Liverpool och även Sverige är det ofta grått och regnigt. Där kan man sätta på sig shorts och t-shirt och det funkar alltid. Det är ett inspirerande ställe, man känner att vad som helst kan hända.

Skulle ni kunna tänka er att bo er där?
Dan: – Jag tror att Murph skulle det, nu när han har flickvän där. Själv tror jag hellre att jag skulle vilja bo i San Fransisco.
Tord: – Om jag skulle välja en amerikansk stad skulle jag också ta det, eller New York! Jag är ju från Norge så jag gillar årstider, att vädret förändras och att man får uppleva både kyla och snö och känslan av att det blir vår. Liverpool har inte heller riktigt det…
Dan: – Nej, det är bara skit där hela tiden. (skratt)

the wombats

Jag såg på videon till Greek Tragedy som verkar handla om en stalker/crazy fan girl. Vad är det närmsta ni själva upplevt när det kommer till fans?
Dan: – Inget riktigt så extremt, i såna fall skulle vi vara döda vid det här laget… Haha. Vi har faktiskt haft tur med våra fans, alla verkar vänliga. Det har varit en hel del som haft tatueringar tillägnade oss, och det är rätt häftigt att de velat göra ett sånt engagemang till ett band. Det är överraskande, men inte galet.
Tord: – Vi har nog några av de snällaste fansen. Det faktum att vi tagit oss sådan tid att släppa album och att folk fortfarande dyker upp till spelningarna. Vi är väldigt tacksamma för det och tar det verkligen inte för givet.

Kan ni relatera till fans som skaffar tatueringar, har ni gjort något liknande själva?
Dan: – När jag var runt 15 år var jag ett stort Foo Fighters-fan, Dave Grohl var faktiskt anledningen till att jag började spela trummor. De släppte sitt tredje album ”Nothing Left To Lose” och de hade en fejktatuering med i albumfodralet. Jag tänkte att det skulle vara så coolt att skaffa en riktig sådan tatuering, men jag gjorde det aldrig. Ingen av oss har någon tatuering. Men jag kommer förmodligen tvingas skaffa någon Wombat-relaterad. För sex år sedan hade vi alla ett fyllehandslag på att om vi någonsin säljer en miljon skivor så ska jag skaffa en tatuering av en vombat eller någon relaterat. Så om det här albumet går bra så kommer ni få se det! Men med allt musikströmmande och nedladdningar nu för tiden så kanske jag är räddad. Haha!
Tord: – Det där borde vi faktiskt räkna in… Haha.

Vad gör ni den tiden ni inte står på scen under turnén?
Dan: – Vi är matintresserade så vi gillar att gå ut och hitta nya restauranger. När vi är på turné är det mest mackor och soppor som det bjuds på. Det är inte superhälsosamt, så det är kul att gå ut och äta något finare och dricka något vin när vi kan.
Tord: – Vi brukar kolla runt på matbloggar och använda en Michelin-guide när vi kommer till en ny stad.
Dan: – En kock kan vara lika kreativ som en musiker och vi tycker det är ganska inspirerande hur de kan mixa olika grejer. Att göra en maträtt är inte helt olikt från att göra en låt. Vi gillar själva att laga mat. Ibland känner vi för att skaka hand med kocken och lära oss mer.

Ser ni fram emot att spela ikväll?
Dan: – Ja, jag kan inte vänta! Det är alltid kul att se hur folk reagerar olika i olika städer. Vi hörde att Greek Tradegy har spelats en del på radio här. Det känns fortfarande speciellt att komma ända till Stockholm från Liverpool och att folk känner igen ens låt.
Tord: – Det är riktigt roligt att vara tillbaka.

Så nu har ni den här Europa-turnén och sedan åker ni tillbaka till USA. Det verkar gå ganska bra för er där borta?
Tord: – Det ser väldigt bra ut inför den kommande turnén. Det krävs en tid för att verkligen etablera sig där. Förra gången turnerade vi i tre månader och det verkar ha lönat sig.

Har det var lite av en dröm att få komma dit och turnera?
Dan: – Ja, absolut, inget ställe är väl mer viktigt än det andra men USA är alltid speciellt. Jag körde en del och jag kommer ihåg känslan av en roadtrip i USA, som ett band på turné – om någon hade sagt det till oss när vi var 16 vet jag inte om jag skulle kunna tro på att det skulle bli verkligt. Fortfarande när jag ser tillbaka på våra roadtrips tänker jag ”Hände det verkligen? Eller såg jag bara på en film?”.

Text: Rosanna Rundlöf
Foto: Pressfoto

Glitterbug släpps den 13 april.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Please reload

Vänta ...