Intervju med JJ Peters från DEEZ NUTS

deez-nuts-band-james-hartley-750x400c

INTERVJU: Det australienska hardcorebandet Deez Nuts är aktuella med nya albumet ”Word Is Bond”. Rocksoul.se träffade frontmannen JJ Peters innan spelningen i Stockholm i våras för att prata om nya albumet som är mindre party och mer livsreflekterande. Vi fick även veta vad som gör honom förbannad, vilka personlighetsdrag han respekterar mest och när han är som lyckligast.

När vi möter JJ Peters i ett bås på En Arena i Globen-området är soundchecken inför kvällens spelningar med Deez Nuts, Stick To Your Guns, Trash Talk och Being As An Ocean i full gång. Bandet har nyss avverkat Impericon-festivalerna och nu väntar klubbspelningarna på Europaturnén.
– På Impericon festivalerna spelade vi med många band vi känner. Flera av dem har vi inte sett på länge så det var kul att catcha up med alla. Det är som ett skolläger fast med vuxna män som dricker tillsammans, säger JJ Peters.

Har ni hunnit spela några låtar från nya albumet ännu?
– Vi har spelat många av de nya låtarna för första gången och vi skulle gärna vara själviska och spela fler nya. Men vi måste spela de gamla också så att publiken känner igen några. Albumet är så pass nytt så alla har inte hunnit lyssna ännu. Vi försöker få en bra blandning av det nya och gamla så att alla kan sjunga med.

Är du nöjd med responsen till ”Word Is Bound” hittills?

– Det har varit jättebra, vilket är ovanligt för oss. Vi tenderar att vara ett band som man älskar eller hatar, och folk har varit väldigt raka på sak när de hatar det. Den här gången har vi fått väldigt positiv kritik.

Vad hade ni för idéer om hur ni ville att skivan skulle låta?
– Vi försöker alltid ha ett öppet sinne när vi går in för att skriva ett album. Om man har någon tydlig idé av hur man vill låta brukar det oftast kännas påtvingat. Det blir oftast inte äkta och musiken kommer inte från hjärtat. Därför har det här albumet blivit mindre av ett partyalbum och mer reflekterande över andra saker som pågått sedan det förra albumet. Om jag hade gått in och skrivit en massa partylåtar hade det inte blivit äkta. De andra var det eftersom det var så jag kände då, men där jag är just nu i livet känner jag annorlunda.

Hur kommer det sig att det blev mindre party på det här albumet?
– Även om jag fortfarande gillar att gå ut och ha kul så har jag blivit äldre och förhoppningsvis klokare. Man kommer till en punkt när man inser att man inte gör något för att det är kul längre, det börjar bli mer negativt än positivt. Jag har dessutom blivit pappa och är i en annan fas av livet.

Vad med albumet känner du dig mest stolt över?
– Jag är stolt över albumet som helhet. Det är ingenting jag vill skippa på albumet, på de förra albumen kände jag faktiskt att det fanns onödiga delar. På det här albumet flyter allt samman på ett bra sätt. Det finns lite av allt och något för alla.

Ni verkar vara ett band som går er egen väg och inte bryr sig om andras åsikter eller tar någon skit – hur blev ni sådana och har det alltid varit så?
– Sådant stör mig bara inte alls. Efter sju år i det här bandet har jag aldrig någonsin någon kommit fram till mig och sagt att de hatar mitt band till mig face to face. Om de skulle vilja ha en diskussion om det så skulle jag lyssna på deras åsikt men om det bara är något på internet så rör det mig inte. När det är hundratals kids som kommit för att se vår spelning, sjunger med och köper våra tröjor så spelar det ingen roll vad ”johnnyc*cksucker16” skriver på Youtube. De människorna existerar inte för mig.

Många av era låtar handlar om att festa och ”party like there’s no tomorrow” – hur hanterar du de dagar då du ska gå på scen men känner dig omotiverad och nere?
– Vanligtvis är jag peppad, om det inte är något speciellt som hänt den dagen eller om jag är i någon dålig fas i livet. Om jag någon dag inte skulle känna mig peppad så är det bara att kämpa på, sätta på sig ett leende och ta ett par drinkar. Oavsett vad så vill jag göra mitt bästa för att kids ska njuta av spelningen. Vi brukar alltid turnera med andra band som vi gillar att hänga, oftast hjälper de till att få en på bättre humör.

Hur gör du om du känner dig oinspirerad för att hitta ny inspiration när du skriver musik?
– Det är oftast enkelt. Vi brukar ha gott om tid på oss och mycket saker hinner hända på två år. Det finns oftast saker som inspirerar oss att skriva musik. Jag tar även inspiration från musik jag lyssnar på som egentligen inte låter alls som oss, men det betyder inte att det inte kan inspirera.

Vad skulle du syssla med om du var tvungen att sluta med musiken?
– Jag har ingen aning ärligt talat. Jag har gjort det här sedan jag var 14 år och jag blir inte direkt yngre. Det är inget som jag tänker på, jag kör bara på. Det har funkat än så länge. Men jag kommer alltid att hålla på med något kreativt. Jag har även en klädlinje som jag jobbar med utöver musiken. Det är ett annat sätt att få utlopp för kreativiteten. Jag skulle också kunna jobba med produktioner för andra band. Förmodligen skulle jag även starta ett annat band i någon annan genre.

När är du som lyckligast i livet?
– När jag spenderar tid med min 1,5-åriga dotter. Utan att låta cheesy så är hon ljuspunkten i mitt liv. Jag älskar även att vara med vänner och ha roligt.

Vad gör dig förbannad?
– Arroganta människor. Ju äldre jag blir desto mindre tolererande blir jag, jag har svårt för att hålla tillbaka och släppa det när folk beter sig som arslen. Men generellt så är jag en ganska lättsam kille. Jag kan bli förbannad över orättvisor i världen, men jag kan inte låta det ta över för då skulle jag vara arg hela tiden.

Hur gör du för att skämma bort dig själv?
– Jag känner mig lyxig när jag får spendera tid med vänner och familj eftersom jag är ifrån dem när jag borta på turné så mycket.

Vilken var den första spelningen du såg som fick dig att vilja vara i ett band?
– När jag för första gången såg Guttermouth som tonåring. De var ett band som inte brydde sig ett skit om någonting och alltid hade kul på scen. Då insåg jag att det var så man kunde göra, eftersom det verkade funka för dem.

Vilka ord eller uttryck använder du oftast?
– ”Mad”, på ett slang-sätt när något är bra. Det har jag nog tagit från New York-accenten.

Pratar du för dig själv?
– Ja, det gör jag. En gång spenderade jag två månader i Tyskland och träffade ingen annan än min dotter. Så jag pratade bara med henne och eftersom hon är 1,5 år så kan hon inte riktigt konversera. När jag skulle lägga henne att sova om nätterna kom jag på mig själv med att prata för mig själv. Jag sa saker som jag egentligen inte hade behövt säga högt. Men inte på ett galet sätt, hoppas jag!

Är du extrovert eller introvert?
– Definitivt introvert. Jag har förmågan att vara extrovert när jag går upp på scen, men annars är jag introvert. Jag har en liten grupp av nära vänner och njuter av mitt eget sällskap och att vara ifrån människor då och då.

Vad gör dig nervös?
– Jag är extremt klaustrofobisk och har social fobi när det gäller att umgås med en grupp människor jag inte känner eller känner mig obekväm med.

Rättar du andra när de gör misstag?
– Det beror på, oftast försöker jag att inte göra det. Men jag delar gärna med mig av mina erfarenheter. När det gäller till exempel min trummis som är tio år yngre än mig säger jag till om jag vet att det finns något bättre sätt att göra något. Men jag vill aldrig framstå som att jag är bättre än någon annan. Själv är jag jättedålig på att stava och det stör mig som in i helvete när folk rättar mig på internet. Om folk förstår vad jag menar så är det huvudsaken.

Skriver du dagbok?
– Nej, ingen dagbok. Men jag tar mycket bilder och sparar minnen på det sättet. Jag skriver inte så mycket förutom låttexter.

Vad respekterar du mest med en person?
– Integritet. På turné träffar man många likasinnade människor men man ser också folk som utger sig för att vara en sak men bakom stängda dörrar är de något helt annat. Sådant stör mig verkligen. Om de skulle berätta för världen att de var skitstövlar så skulle det vara fine. Så länge man håller sig till vad man är och vad man står för så är det viktigast.

Text: Rosanna Rundlöf & Gosia Machaczka
Foto: Pressfoto

Deez Nuts är aktuella med Word Is Bound. Se videon till Face This On My Own här nedan:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Please reload

Vänta ...