Liverecension: Eagles Of Death Metal på Bråvalla festival 27/6

EaglesODM1
LIVERECENSION: Eagles Of Death Metal bjuder på sliskig men genialisk rock’n’roll i en fulländad show.

Datum: 27/6
Scen:
Juno
Betyg:
5/5

När Eagles Of Death Metal äntrar Juno-scenen under festivalens sista kväll är det ett kärt återseende. Det amerikanska garagerockbandet har inte släppt något album på sju år men är nu återigen aktuella med nytt material.

Första gången jag såg dem var när de turnerade med The Strokes för nästan tio år sedan. Om man fortfarande minns ett förband man såg efter så lång tid har det definitivt lyckats göra ett intryck. Det om något är väl ett bevis på att fenomenet Eagles Of Death Metal är ”one of a kind”.

Till en början förstod jag inte deras storhet och som tjej tyckte jag de var sliskiga, men deras låtar ville inte lämna huvudet. Det handlar om att inse att allt inte behöver vara dödsseriöst. I kontrast till andra så kallade rockband på festivalen som likstela Muse och sömniga Kent är Eagles Of Death Metal en välbehövlig frisk fläkt. Det här är rock’n’roll på riktigt.

Med albumtitlar som Death By Sexy och Zipper Down, låtnamn som I Want You Hard (Boy’s Bad News) och ännu lustigare låttexter är det omöjligt att ta dem på allvar. Den musikaliska biten är däremot lika proffsig som texterna är genialiskt komiska. Eagles Of Death Metal spelar simpel och svängig rock’n’roll och gör det bättre än något annat band i sin genre. Att den talangfulle Queens Of The Stone Age-medlemmen Josh Homme utgör den ena halvan av bandet vittnar om att bandet inte bara är skoj och trams, de tar sin musik på allvar, fast samtidigt inte. Homme är dock endast studiomedlem och med på ett fåtal livespelningar, så på Bråvalla är det den mustaschprydde sångaren Jesse Hughes som innehar rollen som spexig och dansant frontman.

Om bandets låtar är underhållande att lyssna på så är livespelningarna ytterligare ett snäpp bättre. Trots att endast en i bandet är originalmedlem är de tajtare än de flesta konstellationer som framträtt under festivalhelgen. Den mansdominerade publiken är inte så stor som den borde vara, men den är hängiven.

Bandet bjuder på sina mest kända låtar som Wannabe In LA, Cherry Cola och Miss Alissa och avslutar med en förlängd version av Speaking In Tounges. Vi får även höra ett par smakprov från kommande albumet Zipper Down som släpps i oktober. Det låter mer än lovande och efter den här fulländade spelningen kan jag inte vänta tills nästa Sverigebesök i november. Världen behöver fler band som Eagles Of Death Metal.

Text: Rosanna Rundlöf
Livefoto: Markus Lundqvist

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Please reload

Vänta ...