Rapport från Roskilde Festival 2015: Onsdagen 1/7

bob hund
bob hund dominerar i natten på Avalon under Roskildefestivalen.

FESTIVAL: Äntligen! Som vi längtat till det förträffliga hygget på norra Europas bästa festival. Men det är synd att man inte kan klona sig, vi tvingas välja hårt och rata Noel Gallaghers High Flying Birds till förmån för norska Honningbarna och svenska übercoola bob hund. Vidare spanade vi in OFF!, Timbuktu & Damn. Pharrell Williams fyllde hela fältet framför Orange scen men det giget ratade vi nästan helt, Rocksoul är en rocktidning, ingen hip-hop-blaska.

OFF!
Avalon
Betyg: 1,5 av 5

OFF! var som de heter, hyfsat off.
OFF! var som de heter, hyfsat off.

Det amerikanska hard-core punkrockbandet OFF! sparkar igång konserterna på Avalon för denna festival. Bandet är oerhört starkt, i vart fall på pappret. Keith Morris, före detta frontman i klassiska Black Flag, tidigare Red Cross-basisten Steven Shane McDonald och förra Rocket From the Crypt-trummisen Mario Rubalcaba, Men vi har framförallt gitarristen Dimitri Coats, tidigare Burning Brides. Det är han som är den – enda – stora behållningen på detta gig på onsdagskvällen. Sångaren Keith försöker köra mellansnack med samhällskritiskt budskap men inte ens det lyfter. Nä, det här var ingen hit, Fuck OFF!

 

Timbuktu & Damn!

TimbuktuArena
Betyg: 3,5 av 5
Är det någon som vet hur man fyller ett tält med glädje är det definitivt Jason Diakité, mer känd som Timbuktu. Tillsammans med sitt & Damn! lyser han upp det annars hyfsat mörka Arena till nästan religiösa höjder. I programbladet står det att han varit borta en tid men att han fortfarande är förbannad. Så jäkla bra beskrivet. Att Jason är kritisk mot rådande samhällsklimat är ingen nyhet. Och när han då sockrar sina budskap till tonerna av upptempo och baktakt genom sitt Damn! blir man nästan religiös själv. Han är en man med ett uppdrag och han har gett sig fan på att lyckas. Och vi i tältet dansar och sjunger med och ler i kapp. ”Alla vill till himmelen men få vill ju dö”. Och när det viftas med en svensk flagga precis framför Timbuktu är det nog mer än undertecknad som känner viss stolthet över det svenska musikundret. Så. Rasande vackert!
Det är bara ett problem. Festivalen har lagt in bob hund precis en timme efter Timbuktu & Damn! på andra sidan festivalen. Tyvärr går det inte att klona sig. Kämpa programmakare!

bob hund
Avalon
Betyg: 4,5 av 5bob hund 1
Vilken öppning, publiken får vara med och dra igång ”Musik för folk som inte kan bete sig som folk” och vi jublar och skanderar med. Lika usla som OFF! var ett par timmar tidigare, lika genialiskt bra är bob hund denna kväll i Avalon. Thomas Öberg är i sitt livs form och varvar sina briljanta mellansnack om livet och alltings uppkomst till att helt sonika promenera ut i publiken för att försäkra sig om att en person där ute i publikhavet förstått vad han snackar om. Kärlek! bob hund la ju egentligen av – i vart fall tog en paus – och sålde rubbet av alla sina instrument. De spelar alltså ikväll på inlånade grejer. ”Det enda vi har som är vårt är våra hjärtan och vår kärlek till er”, vrålar Thomas.

Jonas Jonasson, Johnny Essing, Conny Nimmersjö, Mats Hellquist, Mats Andersson stöttar upp frontmannen förtjänstfullt men det är Mister Öberg som dominerar, äger, kämpar, roar, underhåller oss. Giget börjar dock lite trevande men det tar sig efter de tre första låtarna, då drar hitmaskinen bob hund igång. Istället för musik -förvirring betas av. Men så är såklart inte fallet ikväll. Bara pur sann jävla kärlek. Det är så vackert, så vackert! Våra hjärtan tillhör er bob hund!

Honningbarna
Pavilion
Betyg: 3 av 5Honningbarna
Kristiansandsbandet Honningbarna är ett levande bevis på att Norge också kan leverera schyst rock´n´roll. Vi har sedan tidigare Kaizers Orchestra. Men där de var coola och bombastiska är Honningbarna mer uppspeedad enklare punk av högsta klass. Sångaren Edvard Valberg påminner om en ung Ian Curtis i Joy Division som gått in i ett epileptiskt anfall. En riktig spjuver på scen. Men det är lite så vi vill ha det. Tyvärr sjunger han stundtals aningen falskt men det får gå i stundens allvar. Honningbarna kommer med lätthet axla det internationella korståg som storebror Kaizers Orchestra påbörjade. Oljemiljardärerna kan när de vill!

Text: Göran Svensson
Foto: Joacim Cederlund & Göran Svensson, CC-BY Rocksoul

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Please reload

Vänta ...