Rapport från Roskilde Festival 2015: Torsdagen 2/7

FESTIVAL. Under andra dagen på norra Europas bästa festival väntar Mastodon och Muse jämte (faktiskt) Veronica Maggio . Men först en extem mosh pit á la Avalon när Every Time I Die lirar. Givetvis blir det även Ryan Adams! Det här är en dag för #kämpa!

Every Time I die
Avalon
Betyg: 3 av 5IMG_2227
Det amerikanska metal-core bandet har kick off klockan 13 i Avalon. En tuff nöt att knäcka dagen efter öppningen kan man tycka. Visst, sett efter antalet besökare i tältet är det kanske misär. Men de som letat sig dit får ett stycke rock´n´roll att smälta. Det är ösigt värre. Det är glatt. Det är heavy metal i sin ädlaste form. Och det är uppmaning till mosh pit- vilket det blir. Det här är en ny bekantskap men det är en glad sådan. Schizofren punk kombinerat med heavy metal i form av Every Time I Die har aldrig låtit bättre såhär en vardag i början av juli 2015.

Veronica Maggio
Arena
Betyg: 3 av 5IMG_2267
Vi bevakade aldrig Pharrell Williams på grund av att detta är en rocktidningen. Vi borde kanske aldrig bevakat Veronica Maggio heller? Men herrens  (eller är det satans?) vägar äro outgrundliga. Vi trillar förbi och säger hej och möts av en kvinna som dominerar Arena. Folk sitter utanför, det är betydligt många fler som vill se henne än som gör det.  Det svenska musikundret strikes back. Och klockan är bara strax efter 14. Vi har det jättefint och trivs när Veronica bränner av sin hitkavalkad blandat med några mindre udda framtrådande verk. Hon lyser som en stjärna i sitt orange paket. Nästa år kör hon definitivt på stora Orange scen. ”Jag kommer”, annars är det möjligt att ”Jag faller” – garanterat!

Livegig: 
Intervju + musik (Nordic Playlist)

IMG_2298

Ryan Adams
Orange
Betyg: 3,5 av 5
Ryan Adams, den gamla Whiskeytown-sångaren, fick sitt stora genombrott med plattan ”Gold” med hitlåten ”New York” 1991. Efter det har han spottat ur sig plattor och låtar. Och det mesta har varit bra skit han producerat.  Jag skriver ”vår tids Bob Dylan” i anteckningarna när jag ser honom sittandes på gräset framför Orange. Men det är fler saker som stämmer in på Dylan: ”spelar svår” och ”otillgänglig”. Ok, det är en svårt sömndrucken publik framför Orange när han öppnar klockan 17 men han har upptempolåtar i sitt bagage (ja, han hade kunnat köra Gold rakt upp och ned och fått ihop det) men det vill sig inte. Tyvärr, måste jag säga. Killen är ett geni och borde få mer av den välkända orangea känslan.
Han har skrivit en sexig Dylan-pastisch I: “Gimme something good tonight. Vi ville ha det. Oasis-covern Wonderwall är så rackarns sexig vanligtvis Den kunde körts al dente.
Kom tillbaka Ryan – men sluta spela så jävla Bob Dylan-svår, tack! Let there be rock, mate!

Mastodon
Arena
Betyg: 4 av 5IMG_2369
Mastodon har kört supporting act till en rad storheter som Iron Maiden, Metallica och Slayer. Det verkar ha gjort nytta. Som bandet levererar på Arenascenen. Fulla spjäll! Ska villigt erkänna att det här är lite överkurs för min del men fotografen propsar på giget. Och skribenten följer lydigt med, slås av hänförelsen och diggar det. I ett svagt tillfälle skriver jag att sångaren och basisten Troy Sanders låter som Glenn Danzig. Det är ett bra betyg. Det är ett fantastiskt tryck. Måste också framhäva trummisen Brann Dailor, vilket odjur! Arenatältet borde lyfta när han lirar. (Fast gjorde det inte det när Kvelertak, James Hetfields favoritband, lirade 2013 gör det det nog aldrig – än dock”¦.

Muse
Orange
Betyg: 3,5 av 5
“Muse is no abuse – they´re a rock´n´roll band”, skrev jag på diverse digitala medier när jag såg dom framför Orange och skickade ut en bild. Jag har haft ett litet horn i sidan till det här bandet sedan de drog igång 1994. Eller rättare sagt: när de slog igenom och gjorde sig ett namn, typ 2009.

Publiken framför Orange scen gungar. Jag gungar också – men det beror inte enbart på musiken, det ska villigt erkännas. Däremot måste jag tillstå bandet att de osar mer hårdrock här är vanligtvis. Bandet öser på med distade gitarrer. Det är high five på det. Och det känns galet sänka ett band som drar typ 60k personer framför Orange. När fotografen väl hittat tillbaka till där jag står bredvid ölsjappet är det faktiskt glada miner. Han till och med dansar lite, lite, när bandet kör Uprising- men det är knappt. Å andra sidan är han mer heavy metal än jag; jag gungar med lite mer”¦. Gimme a ”Stockholm Syndorome”, ”Psycho” – or I will get ”Dead Inside”. Solitt! Speciellt när det är ”Harmonica – en hämnare” till  ”Knights of Cydonia”-massive!
Jag börjar gilla Muse- a lot!
Äh, kolla giget själva nedan, danska DR filmade hela giget.

Livegig: 
Knights of Cydonia
Hela konserten via Danska TV

IMG_2413

 

Text: Göran Svenson
Foto: Jocke Cederlund, CC-BY Rocksoul

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Please reload

Vänta ...