Rapport från Roskilde Festival 2015: Fredagen 3/7

Disclosure

FESTIVAL. Dag tre. Bara denna och en dag kvar. Det gäller att utnyttja på bästa sätt. Vi går all in och letar reda på allt som går att hitta: inget är för litet, för mycket kan vara för stort. Samtidigt vågar vi inte överdriva. Det är ju en dag kvar. Vi kör The Tallest Man on Earth, Lamb of God, Enslaved och Goat på de kringgärdande scenerna. Vi tar en titt på Mew på stora Orangea också. Fast vi hittar även duon Fossils på gemytliga Gloria och rundar av natten med Decapitated. Det är vad vi kommer ihåg och vågar skriva om”¦.

The Tallest Man on Earth
Arena
Betyg: 2,5 av 5
The Tallest Man on EarthLeksingen Kristian Matsson, mer känd som The Tallest Man on Earth, hade ett bra år på Roskildefestivalen 2011. Han har ett bra år även i år.  Men inte för oss.  Han är för tam. Rocksoul:s utsända vädrar blod denna dag tre av fyra av Roskildefestivalen. Och möjligtvis är det fel av oss att ens gå och se, än mindre skriva om, en kille som mest är känd för sina lugna – men förvisso trallvänliga-låtar likt ”I won´t be found” och ”The Gardener”. Men klockan är 16 och vi är vid Arena och vi vet att kvällen och natten kommer at gå i hårdrockens tecken. Vi behöver kickstarta lugnt. Han har ett bastant gäng kompmusiker med sig med elektrifierade instrument men kör själv akustiskt. Jag har två tydliga anteckningar i blocket: ”avslaget” och ”sticker inte ut”. Det är synd. Jag gillar ”The Tallest Man”. Men tyvärr inte idag. #Kämpa Kristian!

Enslaved
Avalon
Betyg: 2,5 av 5
Enslaved”Habilt men små-segt och ett evigt malande”.  Det är en hyfsat professionell bedömning av Bergenbandets insats i Avalon denna Roskildefestival. Det är många nordmän som trillat in i tältet men sett till röjet är det nog många som håller med oss om att vi förväntat oss mer. Vi kom, vi såg, vi lämnade.


 

 


Disclosure

Orange
Betyg: snyggt ljusspel (4 av 5, se dragarbild)

Lamb of God
Arena
Betyg:  4 av 5
Lamb of GodJa, herre Jesus! Eller Lamb of God som detta amerikanska band från Virginia kallar sig. Det osar hårdrock, det faller tunga metall-riff och det liksom pirrar till i armarna på ett konstigt sätt så att händerna knyts till en konstig form \”/
Sångaren Randy Blythe hälsar publiken välkommen och tackar Danmark och Roskildepubliken samt passar även på att hälsa till sin nya danska vän i Christiania, där han tillbringat nån dag innan giget…. (cyklist ja visst ???)
Arenatältet är fullsmockat och decibelnivån kan mina öron gå i god för, var allt annat än låg!
Chris Adler lär nog få sadla om sina pukor efter dessa slagserier och John Campbells bas får min kropp att kännas som en resonanslåda.
17 låtar rivs av i tältet denna senkväll och först ut är ”Desolation” från 2012. Från deras nya album spelas endast låten ”512”.
Höjfpunkten under detta gig uppnåddes i min mening när hitkavalkaden: ”Hourglass”, ”Now you’ve got something to die for” och ”Omerta” från ”Asches to the wake”-albumet brakade loss…då det mellan mina egna försök att growla, ett mystiskt leende spred sig i mitt ansikte…..Hell Yeah!!!

Goat
Avalon
Betyg: 2,5 av 5
GoatTaskigt ljud inledningsvis ställer till det för de två skönsångerskorna. Men det ordnar till sig. Detta psykedeliska band som blandar afrobeats med rock och fusionsjazz fixar det mesta. Avalon vaggar suggestivt till rytmerna och är inte svåra att flörta så här vid midnatt. Jo, det finns en: fotografen. Han förstår inte storheten och drar likt en avlöning, vilket man kan se på bilden. Likt en afrikansk zulukrigare och medicindoktor känner jag för att göra honom ont för att ha tvingats lämna i förtid. Varförinte stanna kvar allena, undrar du? Well, i granntältet lirar Decapitated och det slår faktiskt högre denna natt, så liten poäng är det att följa med. Damn you, programmakare!

Decapitated
Pavilion
Betyg 3 av 5
Det är furiöst, energiskt och rått. Det är ett väldigt bra gig som uppskattas av de dryga 1k som samlats i tältet. Det är samma typ av stuk musikaliskt som Enslaved men fan så mycket bättre. Dessutom är det ett jäkla bra hår på sångaren. De har ett tragiskt band-öde: trummisen omkom i en olycka 2007,samma olycka gjorde att dåvarande sångaren halshöggs (decapiated). Nuvarande sättning har det här i bagaget och troligtvis gör det att inlevelsen blir än mer påtaglig för publiken. Vi diggar stenhårt och hoppas att dag fyra, avslutningsdagen, ska hålla sig långt borta”¦.!
Decapitated

 

Mew
Orange
Betyg: (vi såg för lite av det för att kunna betygsätta rättvist men vi tog en bild i vart fall)

Mew

Text: Göran Svensson & Jocke Cederlund
Foto: Göran Svensson & Jocke Cederlund, CC-BY Rocksoul

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Please reload

Vänta ...