Summering av Roskilde Festival 2015: 1-4/7

PaulMcCartney1
Sir Paul McCartney, Roskuldefestivalens kung 2015.


FESTIVAL.
På pappret såg det tunt ut – i verkligheten var det något helt annat. Sir Paul McCartney´s gig var helt i klass med The Boss, Stones, ´tallica eller Neil Young. Vädret var toppklass och givetvis så även det danska hygget.  Då är det skit samma om den absoluta rocktoppen inte var hundraprocentig, 80 funkar i det läget alldeles utmärkt då. Nu är det bara att bita ihop de återstående 300, plus några, dagarna då nästa Roskildefestival äger rum, #RF16.

Av Roskildefestivalens 45 festivaler sedan starten -71 har jag nu sett en tredjedel, 15 stycken. Årets festival kändes för en rocker som en tunn årgång med bara Sir Paul McCartney som akt bland de sju huvudakterna på affischen. Men som grävande reporter – och då syftar jag inte på vadande i geggamoja på festivalområdet, faktum är att det var en ren solskenshistoria och varmt som i helvetet – så ger man inte upp så lätt. Bland de mindre kända akterna fanns en hel del guldkorn. Jag tänker på norska Spidergawd, amerikanska Chelsea Wolfe, Lamb of God och norska Honningbarna. Utöver Paul McCartney var Muse gig på Orange scen helt ok på torsdagsnatten. Bra gitarrlarm uppskattas.  Och att springa på ett tvåmannaband som osar hårdrock som Fossils gjorde i Gloria är smått magiskt!

Men det är ingen av dem som slår 73-årige Sir Paul McCartney på fingrarna. Vilket gig Beatles-veteranen bränner av! Det är fan magi när det varvas Helter Skelter, Live and Let Die, Eleanor Rigby och Hey Jude. Framförallt vid den sistnämnda låten. Paul kliver av scenen men publiken fortsätter sjunga. Tre minuter senare kommer hjälten in med Dannebrogen och över 100 000 framför Orange bara jublar. Gåshud!
Kolla själv: Sir Paul McCartney – Hey Jude

Roskildefestivalen osar välgörande ändamål. All vinst går oavkortat till insatser för sociala , humanitära och hållbara ändamål. Årets pott beräknas i skrivande stund uppgå till den nätta summan av 18 miljoner danska pengar. Stabilt och fint!

2016 års festival kommer att äga rum mellan 25 juni och 2 juli. Det har vi redan skrivit in i kalendern! 

Reporterns tankar:

 • The Beatle, Sir Paul McCartney, kommer aldrig att glömma Roskilde. Och vi som såg giget (och vi måste ha varit drygt 100 000) kommer aldrig att glömma Sir Paul:s gig. Vilken spelglädje och urladdning. Vilket potpurri av klassiker och vilket gensvar han fick när han levererade. När han slutar sjunga på Hey Jude och vi fortsätter och han sedan dyker uppmed Dannebrogen i högsta hugg – världsklass!
 • Ny favorit på menyn är helt klart ”dansk ”flaeskesteg” med potatis – jag åt en sådan måltid varje dag/kväll – världsklass!
 • Mångfalden av band. Det såg som sagt tunt ut på pappret men gräver man lite hittar man guldkorn. Ett av dessa var helt klart tvåmannabandet Fossils på Gloria. En trevlig bekantskap.

  Byline DoctorRaoulDuke and Joti
  Gonzo journalism på hög nivå.
 • Hela konceptet Gloria osar mys och hygge. Kom in vid en tidpunkt och då sitter fyra tjommar och kollar Star Wars del två. Vid nästa tillfälle matade någon vinyl i andra delen av lokalen. I love it!
 • Och som vanligt: Jutlandia med Kim Larsen. Tror att alla campingvakter vet vem/vilka det är som sjunger på den låten nu – och man sjunger gärna med med ett leende. Världsklass!
 • Tråkigt nog har man tagit bort Europas längsta pissrännapåfestivalen efter så många år. Å andra sidan har tekniken kommit ifatt. I år uppmanades besökaren att pinka på speciell plats så kommer lantbrukarna att återvinna resterna till sina åkrar och med det producera ny god öl som sedan kan pinkas ut. Kretsloppstänk de lux. Fiffigt! (se bildkollage nedan)

Fotografens tankar:

 • Tveklöst bäst under denna festival var att få se en legendarisk spelglad, fantastisk lirare på 73 bast vid namn Sir Paul McCartney – wonderbar!
 • Intressant och kul är att se alla dessa olika människor….(tror inte många personligheter saknades på plats).
 • Bra, ja till och med bättre än bra, var vädret under vår vistelse på Roskilde.
 • Bra på detta Roskilde-firandet var även det danska ”Flaeskesteg”…….mumma!Med det går jag indirekt in på det lite mindre bra! (Som svensk är man ju aldrig riktigt nöjd)
 • För jäkla varmt! Skuggan är nu en av mina bästa vänner. Vi hängde ihop så ofta vi kunde.
 • Att se och upptäcka nya artister/grupper är ju givetvis bra och kul vilket var solklara skäl från arrangörernas sida för sitt upplägg. Dock gillade inte jag detta hattande fram och tillbaka mellan scenerna. Jag menar, de flesta håller sig till en genre. Förlägger man då samma genres spelningar härs och tvärs över festivalområdet så blir man varse om vad det gamla uttrycket ”skottspole” innebär.
DoctorRaoulDuke o Joti dominating Orange stage
Hur man dominerar Orange scen…


Arkiv:

Rapport från Roskilde Festival onsdag 1/7
Rapport från Roskilde Festival torsdag 2/7
Rapport från Roskilde Festival fredag 3/7
Rapport från Roskilde Festival lördag 4/7

DoctorRaoulDuke och Thomas Öberg bob hund
bob hunds energiske sångare och frontman Thomas Öberg pre gig på Roskildefestivalen 2015.

Roskildehistorik över 45 år: 1971-2015

Pissgod festival RF15
RF15 – en pissegod festival

Roskildefestivalen startade 1971 inspirerade av Newport, Isle of Wight, Thy och Woodstockfestivalen. Första året gick festivalen under namnet ”Sound Festival”, varade i två dagar och hade cirka 10 000 besökare per dag. 34 band samsades på en scen och biljettpriset var 30 danska kronor.
1978 köptes det orangea tältet av Rolling Stones turnésällskap. Orangea scenen har sedan dess varit huvudscen och blivit logotyp för Roskildefestivalen.
1980 hade festivalen vuxit till cirka 50 000 besökare och biljettpriset stigit till 130 danska kronor.
1990 blev Roskildefestivalen en fyradagars-festival.
1994 tog biljettförsäljningen ett kliv till 90 000 besökare.
1995 firade festivalen 25-årsjubileum. Två nya scener (gul och röd) invigdes på ett nytt område väster om järnvägen. Antalet konsert-scener var uppe i sju stycken plus ett teatertält.
1996 öppnades en järnvägsstation mitt i campingområdet för festivalbesökarna.
1997 såldes festivalens 90 000 biljetter slut cirka en vecka före start. Detta år bestämde festivalledningen att besökarna inte skulle få ta med sig dryck in på själva festivalområdet.
1998 sänkte festivalen besökarantalet till 80 000, men ”bara” 76 000 biljetter såldes. Det här året hade festivalledningen en idé att man inte skulle avslöja några band långt i förväg, även om man visste vilka som var bokade. Festivalen skulle sälja biljetter ändå på sitt goda rykte.
2000 anordnades den 30:e Roskildefestivalen. Cirka 74 000 biljetter hade sålts när försäljningen stoppades. Den tragiska olyckan då nio unga människor kläms ihjäl under Pearl Jam konsert inträffar.
2001 såldes cirka 63.000 biljetter. Efter olyckan 2000 infördes nya säkerhetsarrangemang efter polisens godkännande, bland annat inhägnader framför orange- och grön scen som begränsade publiktätheten. Dessutom fanns storbildsskärmar vid flera scener och säkerhetsvakter vid varje scen med befogenhet att avbryta konserter. Publiksurfing förbjöds. Utsiktstorn och stoppade vardagsrumsmöbler förbjöds på campingen.
2010 firade Roskildefestivalen 40 år. Artistbudgeten uppgick 37 000 000 kronor, 12 miljoner av dessa gick till Prince. 300 personer åkte dit för att ha plankat in och fick böta mellan 3 500 och 5 000 DKr.
2013 Roskildefestival för 43 året. Rihanna fick 1 miljon dollar, dvs 15 procent av hela budgeten för artistbokningar, enligt olika källor. Metallica avbryter sin ”semester” och gör den enda spelningen i Europa. Gästerna efterlämnade cirka 300 ton på området. 195 olika konserter kunde besökarna gå på under hela veckan. 75 procent av bokningarna var debutanter i Roskildefestival-sammanhang. 32 000 volontärer hjälpte till att ro runt festivalen.
2014 lirade Rolling Stones, över 100 000 stod framför Orange då och njöt, däribland de danska kungligheterna kronprins Frederik och hans Mary. Magiskt gig!
2015 arrangerades den 45:e festivalen. Huvudakter: Sir Paul McCartney, Pharrell Williams, Muse och Florence + the Machine. 175 band från över 30 länder uppträdde på festivalens åtta scener. Någonstans mellan 15-18 miljoner danska kronor öronmärks till välgörande ändamål. 168 personer grips för narkotikainnehav samma dag som festivalen öppnade.

RF15 Orange stage by night

 

Text: Göran Svensson, Jocke Cederlund
Foto: Jocke Cederlund & Göran Svensson, CC-BY Rocksoul

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Please reload

Vänta ...