Roky Erickson kör klassiskt 13th Floor Elevators-material

Roky Erickson
Roky Erickson är tillbaka i Sverige och Danmark för fyra gig där han kör matgerial från sitt gamla klassiska band The 13th Floor Elevators. FOTO: CC-BY Rocksoul, Göran Svensson

 

Kultmannen, legenden, den unika överlevaren, Roky Erickson återvänder till Sverige och Danmark i april för fyra gig i Köpenhamn (19/4, Pumpehuset), Göteborg (20/4, Trädgår´n), Stockholm (22/4, Debaser Media)och Malmö (27/4, KB) och kör musiken han skapade tillsammans med den legendariska psykedeliska rockgruppen The 13th Floor Elevators.

Roky Erickson är en hjälte! Han har varit uträknad både som artist och människa flera gånger. LSD, elchocker på mentalsjukhus och klassad som schizofren – samt en mamma som vårdnadshavare i vuxen ålder, som inte velat ge honom den medicin han behövt – har berövat honom – och oss, fans av hans musik, många år. Men sedan hans yngsta bror, Sumner Erickson, tog över vårdnaden 2001 och sett till så att Roky fått medikamenter mot sitt tillstånd – och möjlighet att träffa sin son Jegar och barnbarn – har han hittat tillbaka. Intresset för musik har återvänt och han har faktiskt turnerat i Sverige vid tre tillfällen sedan ”återkomsten till nutiden”. Senast han var i Norden var 2013 (du har några klipp från giget på Kulturbolaget i Malmö i botten av sidan).

Liksom förra gången han var här är det sonen Jegar och hans band The Hounds of Baskerville som supportar. Materialet? Det klassiska material Roky skapade med sitt The 13th Floor Elevators, ett band som anses vara allra först ut med det som kallas psykedelisk rock. Bandet fanns bara mellan 1965 och 1969 men hann ändå spela in ett par plattor jämte en liveinspelning. Den stora – enda – hitten blev You´re Gonna Miss Me, en låt som bland annat använts som öppningslåt i filmen High Fidelity och den hörs även i ett avsnitt av TV-serien True Blood, bland annat.

I övrigt har Roky Erickson skrivit en rad klassiska låtar: Night of the Vampire, Two-Headed Dog, I Walked With a Zombie och It´s Cold Night For Alligators. En låt som kom kom till efter att Roky fått vårdbehovet tillgodosett är Goodbye Sweet Dreams.

Det är upplagt för klassiska och episka gig av stora mått!

Se Roky Erickson live:
Night of the Vampire, Kulturbolaget, Malmö 2013
Goodbye Sweet Dreams, Kulturbolaget, Malmö 2013
Cold Night For Alligators, Kulturbolaget, Malmö 2013

Se dokumentär om Roky Erickson:
You´re Gonna Miss Me (om hur Sumner fick vårdnaden och Rokys väg tillbaka började)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Please reload

Vänta ...