Rapport från Roskilde Festival 2016

RHCP RF16FESTIVAL. Roskilde Festival 2016 var 46:e festivalen sedan starten 1971. För undertecknads del var det här den 16:e festivalen sedan debuten år 2000. Men eftersom jag detta år drogs med en släng av seriös förkylning blev det inte det ultimata festivalbesöket. Men jag fick i vart fall kämpat mig iväg och sett några bra gig.  Dessvärre lämnade Red Hot Chili Peppers en hel del i övrigt att önska. Å andra sidan vägdes detta upp av en sjukt spelglad Neil Young med sitt supporting band Promise of the Real och ett helt fantastiskt rivigt Kvelertak. Ja och så Ghost så klart, som höll en smått fantastisk liten mässa.

Bring Me The Horizon RF16Första giget på årets festival blev ett hyfsat röjigt Bring Me the Horizon i Arena. Det brittiska metal-core-bandet blir en bra avspark för resten av festivalen. Borta på ett soligt Orange scen öppnar The Orchestra of Syrian Musicians med Damon Albarn den ikoniska scenen för den här festivalen. Ett fint gig där det bjuds på orientaliska tongångar kombinerat med västerländsk pop – och rock – och gästartisterna avlöser varandra på scen. Damon Albarn and the Syrian Orch RF16Förra året höll Damon Albarn och kompani på i fyra timmar och han fick bäras av scenen. Det är stillsammare i år. Men för den delen inte mindre väsentligt. Syriens tillstånd påverkar hela världen. Klockan 22.30 är det så dags för dag 1:s huvudakt på Orange scen. Amerikanska Red Hot Chili Peppers. Det är tokfullt med förväntansfulla och partysugna festivalbesökare. Och även här flikar basisten Flea in att Syriens sak är vår. Han tycker att det är stort att få spela på samma scen samma dag som The Orchestra of Syrian Musicians. Så långt så bra. Men det här giget blir inte den stora behållning som folket framför Orange förväntat sig. För det här är ett väldigt lojt RHCP. Mister Kiedis känns oerhört nonchalant och kommer bort sig i sången på några låtar. Han skakar bara på axlarna och ler och couldn´t care less. Nä, i stället är det mister Funky Bass player Flea och Mister Frusciantes efteträdare Josh Klinghoffer som står för närvaro och röj. Vi såg något liknande 2008 när RHCP var på besök på Roskilde senast. Visst, vi får alla de röjiga låtarna men vad gör det när bandet har tankarna på anat håll”¦? Det är fan så synd att det blir så här när det finns så fantastiskt mycket potential att bli så vackert!

Uncle Acid RF16Torsdagen började med småmys i form Uncle Acid & the Deadbeats i Arena. Man hör tydligt influenserna från ett visst Black Sabbath i musiken och en Ozzy i sången när frontmannen Kevin Starr går loss. Ett habilt och bra gig med tunggung där Death´s Door är smått lysande i liveversion.
I programmet står det att ett band Destroyer ska lira på Avalon. Detta är helt nytt för oss så vi trillar inom. Med ett sådant bandnamn förväntar man sig ond bråd död. Men surprise, sursprise. Det här är långt därifrån. Men för den delen är det alls inte dåligt. Tvärtemot, det är snorbra! Åttamanna-bandet med sångaren Dan Bejar i spetsen passar ypperligt in på Avalon så här på torsdagseftermiddagen. Live låter Bejar som en blandning av Mike Scott i the Waterboys och Bob Dylan. Gemytligt som attan! Destroyer RF16

Rockdrottningen PJ Harvey känns därefter som en helt naturlig akt att kolla in efter Mister Destroyer. Hennes samhällskritiska alster under senare år sitter som en smäck i Arenatältet. Let England Shake är en smått fantastisk bit. Och det är fascinerande att se och höra brittiska Polly Jean Harvey gå loss på saxofon i sin utspökande mundering. Mixen av hennes självutlämnande texter varvat med råa gitarrer och väldigt skön skör röst gör det här giget till en euforisk liten upplevelse. PJ Harvey visar sig från sin bästa sida och kröner sig själv som Roskildefestivalens okrönta rockdrottning.PJ Harvey RF16 1

Kvelertak. De har blivit en klar favorit. Giggen brukar vara som rena käftsmällar (Kvelertak betyder käftsmäll på norska) med fantastiskt hård musik kombinerat med frontmannen Erlend Hjelviks extroverta scenframträdande. Här får vi bland annat se honom kliva rakt ut i publiken vid ett par tillfällen. Blodtörst, Mjöd och Kvelertak låter alla härligt ursinnigt. Det är rått, det är ös och det är så in i helvetet bra att ett fyllt Avalon aldrig vill att giget ska ta slut. Kvelertak är inte länge bara Stavangers och Norges stolthet, de har blivit hela Nordens mest hårdspelande kärleksgunstlingar. När vi kollade in Kvelertak senast 2013 stod Metallicas James Hetfield och spelade in ett Vine-klipp från deras konsert och gjorde djävulstecken. Han hade gjort dubbla djävulstecken nu för det här giget var två strån vassare. Fy i helsike vilken urladdning!Kvelertak RF16 1
Ghost har för mig varit svåra att ta till sig. Vänner har hyllat bandet sedan flera år tillbaka, något jag tyckt ha varit ytterst märkligt. Men efter att ha köttat If You Have Ghost, covern av Roky Erickson, några gånger och matat deras akustiska USA-gig med He Is, Year Zero och Ritual med fler på repeat en uppsjö gånger har de banne mig satt sig. Och det rejält. Så det är med stor förväntan en släntrar in på Arena. Ghost RF16 1
Och det visar sig snabbt att vi i det välfyllda tältet inte ska gå därifrån besvikna. För det här hårt flitigt turnerande bandet kör inte med halvmesyrer lex Red Hot Chili Peppers. Nej då, här är det fullt ös medvetslös som gäller. Och vi bjuds så klart på det bästa som Ghost knåpat ihop sedan starten 2010. Allfader Satan själv, Papa Emeritus III uppmanar till sex – till publikens stora glädje – och The Nameless Ghouls lirar som om de var besatta. Wow!Ghost RF16 2

Det stora fredagsmyset på Roskildefestivalen står den rockande kanadicken Neil Young för. 2008 gjorde han ett bejublat gig senast på Orange men det här giget slår det. Vilken jäkla urladdning som han och hans Promise of the Real, som leds av Willie Nelsons två söner, står för. Spelglädje de lux är det när han och bandet tokkör och drar över speltiden med runt 40 minuter. Och det bjuds på hela spektrumet från finlir till värsta röjet. Neil Young öppnar själv och tar oss varsamt igenom After the Goldrush från sitt piano. Neil Young RF16 1Han bränner också av The Needle and the Damage Done och Heart of Gold fast nu på gitarr. Stillsamt och fint när det är som bäst. The Promise of the Real har verkligen fått Neil Young att blomstra på scen på nytt. Vi bjuds på en 27 minuter lång Love to Burn som man absolut inte skojar bort. Och Powderfinger, helt galet. Men bäst är när de går bananas och kick loss duktigt som i Rocking in the Free world. Neil Young utmanar Promise of the Real och låten vägrar ta slut. Vi får den flera gånger om. Det är kärlek på hög nivå, både i publiken som på scen. En rockdänga som Rocking in the Free World kan få vem som helst att tappa fattningen. Men kanadicken har inte gett upp trots att speltiden överskridits med råge. Neil Young samlar kraft och går loss med en rasande fin Love and Only Love. Klockan blir midnatt och publiken har fått sig en rejäl dos av det som kallas ”Orange feeling”. Oj, oj, oj vad bra! Neil Young RF16

PJ Harvey RF16 2

Roskildefestivalen skänker överskottet till till välgörande ändamål. All vinst går oavkortat till insatser för sociala , humanitära och hållbara ändamål. Årets pott beräknas i skrivande stund uppgå till runt 17 miljoner danska pengar. Kärlek!

2017 års festival kommer att äga rum mellan 24 juni och 1 juli. Det är bokat – då blir det personlig revansch!

TEXT & FOTO: Göran Svensson

 

Roskildehistorik över 47 år: 1971-2016
Roskildefestivalen startade 1971 inspirerade av Newport, Isle of Wight, Thy och Woodstockfestivalen. Första året gick festivalen under namnet ”Sound Festival”, varade i två dagar och hade cirka 10 000 besökare per dag. 34 band samsades på en scen och biljettpriset var 30 danska kronor.
1978 köptes det orangea tältet av Rolling Stones turnésällskap. Orangea scenen har sedan dess varit huvudscen och blivit logotyp för Roskildefestivalen.
1980 hade festivalen vuxit till cirka 50 000 besökare och biljettpriset stigit till 130 danska kronor.
1990 blev Roskildefestivalen en fyradagars-festival.
1994 tog biljettförsäljningen ett kliv till 90 000 besökare. Climber RF16
1995 firade festivalen 25-årsjubileum. Två nya scener (gul och röd) invigdes på ett nytt område väster om järnvägen. Antalet konsert-scener var uppe i sju stycken plus ett teatertält.
1996 öppnades en järnvägsstation mitt i campingområdet för festivalbesökarna.
1997 såldes festivalens 90 000 biljetter slut cirka en vecka före start. Detta år bestämde festivalledningen att besökarna inte skulle få ta med sig dryck in på själva festivalområdet.
1998 sänkte festivalen besökarantalet till 80 000, men ”bara” 76 000 biljetter såldes. Det här året hade festivalledningen en idé att man inte skulle avslöja några band långt i förväg, även om man visste vilka som var bokade. Festivalen skulle sälja biljetter ändå på sitt goda rykte.
2000 anordnades den 30:e Roskildefestivalen. Cirka 74 000 biljetter hade sålts när försäljningen stoppades. Den tragiska olyckan då nio unga människor kläms ihjäl under Pearl Jam konsert inträffar.
2001 såldes cirka 63.000 biljetter. Efter olyckan 2000 infördes nya säkerhetsarrangemang efter polisens godkännande, bland annat inhägnader framför orange- och grön scen som begränsade publiktätheten. Dessutom fanns storbildsskärmar vid flera scener och säkerhetsvakter vid varje scen med befogenhet att avbryta konserter. Publiksurfing förbjöds. Utsiktstorn och stoppade vardagsrumsmöbler förbjöds på campingen.
2010 firade Roskildefestivalen 40 år. Artistbudgeten uppgick 37 000 000 kronor, 12 miljoner av dessa gick till Prince. 300 personer åkte dit för att ha plankat in och fick böta mellan 3 500 och 5 000 DKr.
2013 Roskildefestival för 43 året. Rihanna fick 1 miljon dollar, dvs 15 procent av hela budgeten för artistbokningar, enligt olika källor. Metallica avbryter sin ”semester” och gör den enda spelningen i Europa. Gästerna efterlämnade cirka 300 ton på området. 195 olika konserter kunde besökarna gå på under hela veckan. 75 procent av bokningarna var debutanter i Roskildefestival-sammanhang. 32 000 volontärer hjälpte till att ro runt festivalen.
2014 lirade Rolling Stones, över 100 000 stod framför Orange då och njöt, däribland de danska kungligheterna kronprins Frederik och hans Mary. Magiskt gig!
2015 arrangerades den 45:e festivalen. Huvudakter: Sir Paul McCartneyPharrell WilliamsMuse och Florence + the Machine. 175 band från över 30 länder uppträdde på festivalens åtta scener. Någonstans mellan 15-18 miljoner danska kronor öronmärks till välgörande ändamål. 168 personer grips för narkotikainnehav samma dag som festivalen öppnade.
2016 183 akter lirade under festivalen och den totala budgeten för bokning av artister uppgick till 60 miljoner danska kronor. Medelkostnaden per akt fördelat på varje biljettköpande deltagare landar således på 10,9 danska kronor. 65 procent av banden/artisterna hade aldrig förr lirat på festivalen. 12 procent hade spelat där förr. Hela 23 procent har uppträtt tidigare på festivalen men i någon helt annan konstellation. Dizzy Mizz Lizzy var meste Roskildefestivalband, de lirade för sjätte gången. Första gången var 1993. 32 olika nationaliteter stod på någon scen under festivalen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Please reload

Vänta ...