Debut för alkoholromantisk myspoesirock

Big Mike & dad har släppt sin första EP. Foto: Kristoffer Granath
Big Mike & dad har släppt sin första EP At Last. Foto: Kristoffer Granath

Big Mike & dad är ett relativt nybildat band från södra Sverige, med rötter i en hel del andra sjuka musikaliska mixar, som nyligen släppt sin debut – At Last. En EP med två spår. Det hela beskrivs bäst som alkoholromantisk rock med en sentimental touch som passar fint en sen kväll i ett höstkallt Sverige 2016.

Vad: Big Mike & dad, ep-release, At Last
Var: Bearded Records, Studio Mansard,
När: Nu på Spotify, Youtube
Hur: Internet

Det bör och ska nämnas redan inledningsvis. Det här är en text som kan kallas ”inavels-journalistik”. Jag har spelat med delar av bandet och känner både ”Big Mike” och ”dad”. Men jag lovar – det påverkar inte alls hur jag recenserar. Eller jo. Bandet kan nog få mer skit än de förtjänar – men det får du bedöma. Låtarna på EP:n hittar du nedan.

Ok. Då åker vi”¦.

Big Mike & dad blev namnet när låtskrivare Dennis ”Hunken” Nilsson och musikentreprenör Micke ”Äcklet” Hagström slog sina påsar ihop efter diverese mindre – eller mer – sjuka samarbeten i andra band – eller i sin ensamhet – och började skissa på något nytt. Dennis, en blyg försynt hemma-sittande trubadur med ett introvert beteende – men med ett utseende som många svärmödrar skulle mörda för – och med en textkomposition som få skojar bort – möter en dalmas med en Henry Chinaski-liknande klädsel (Charles Bukowskis alter ego) och med en unik känsla för musikalisk komposition får något att hända.
Ett så kallat tycke uppstår. Men efterhand låtskrivandet utvecklas blir duo snabbt trio. Lite mer avancerat låtknåpande renderar i att trio strax accelererar till att bli en kvintett. Här är vi nu: ”At last” – Big Mike & dads första – och kanske enda – EP. Bandet är fem man i dag – men på EP:n är det bara Micke, Andreas och Dennis.

De två låtarna på EP:n bjuder i vart fall på variation.
* DOWN THE DRAIN:
Med tanke på att upphovsmännen till låtarna är slow blues versus hiphop/heavy metal känns det friskt att en får lite upptempo på första. Nu snackar vi inte röj utan mer Beth Hart-influerad ”Bang, Bang, Boom, Boom”.  Jag tänker på just Beth Hart i vart fall. Och jag vet att ”Hunken” gillar låten efter att just jag upplyst hans tillvaro med den. Jag tänker på den släpande ”Chain Gang”-känslan i truddelutten. Müüüsigt. En småperfekt förfest-låt för den som vill bli på glatt humör. Det är habil sång, stabilt gung och sött sväng. ”Down the drain I´m free”, som sjungs i refrängen ska du inte bli rädd över – det låter dock mer dekadent än vad det är. Det är bara önsketänkande.

Men då passar det fint att knalla in på låt tv唦.

* SOLD MY SOUL:
Sold My Soul är en typisk “Hunken”-låt. Lugnt, stillsamt, smått bombastisk – med text som är lugn och eftertänksam. Något gick fel i livet och killen reflekterar över att ha sålt sin själ. Det funkar fint framför brasan med en whisky i ”pissetofflorna” när nordanvinden rasar utanför. Givetvis ligger den stora kärleken bredvid – och brasan knastrar. Och givetvis är det svärfar som pyntar. Fint så. En blir onekligen sugen på att krypa upp i någons famn – gärna någon med kramvänliga bröst – och bara mysa. Fast har man inte kyla, kramvänliga bröst eller ens rödtjut att trösta sig med kan man alltid trösta sig med Andreas Liljas Melodica-spel. Det räddar hela låten. Så enkelt men så snyggt. Man glömmer att Hunken är snygg och sjunger vänt och att Micke är hyfsad på att skapa ljudbild.

3,25 rocksjälar av 5 blir betyget.

 

Lyssna här: Big Mike & dad

 

Big Mike & dad som kvintett i Vinylbaren på The Tivoli. Foto: Göran Svensson
Big Mike & dad som kvintett i Vinylbaren på The Tivoli. Foto: Göran Svensson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Please reload

Vänta ...