Dinosaur Jr kör episkt gig på KB!

Dinosaur Jr, Kulturbolaget 5/11-16. Foto: CC-BY Göran Svensson, RocksoulSE,
Dinosaur Jr, Kulturbolaget 5/11-16. Foto: CC-BY Göran Svensson, RocksoulSE,

 

Dinosaur Jr, denna grunge-koloss! Att ett band bara bestående av gitarr, bas och trumma på tre man kan låta så in-i-helvete bra?! Men i detta fall snackar vi J Mascis på gura, Lou Barow på bas och Murph på trummor. Det är kärlek hela vägen, från inledande The Lung till sista låten Budge via sjukt bra Feel the Pain, Freak Scene och Start Choppin´, på Kulturbolaget i Malmö.

Vad: Dinosaur Jr med originalsättningen J Macis Lou Barlow och Murph
Var: Kulturbolaget, Malmö
När: 05 november 2016
Betyg: 4,5 av 5 rocksjälar

Jag har älskat Dinosaur Jr sedan den äldre bekantskapskretsen introducerade bandets gitarronaniska käftsmäll till rock´n´roll någon gång i mitten av 90-talet en blöt natt i ”partyhålan” La, la, la la la, la, la, la, la, Laholm. Det var omedelbar kärlek. Sedan dess har jag fått se J Macsis + the Fog köra ett sött gig med den eminenta basisten Mike Watt på bas på rökig lokal i Köpenhamn i början av 2000-talet, närmare bestämt 2003. Fast det är inte samma sak som att se ett Dinosaur Jr – även om det också var et snorbra gig.
Men eftersom boysen i bandet haft vissa kontroverser låg Dinosaur Jr i malmpåse under många år. Eller rättare sagt, de hade helt upphört som band. Men med åldern har de egocentriska herrarna J Mascis, Murph och Lou Barlow kommit bättre överens så när de slog sina påsar ihop igen för några år sedan uppstod visst hopp om att få se dem. Och hängde jag på låset när plåtarna till KB släpptes? Skiter björnen i skogen och har Påven lustig hatt”¦?

Och fy bubblan vad det osar hårdrock om Dinosaur Jr denna lördagskväll på detta klassiska rock-hak (Kulturbolaget firar för övrigt 35 år och är Sveriges äldsta rockklubb, well done!). Främst är det Lou med sitt headbangande med basen i händerna som ser till så att Murph bakom trummorna och J Mascis bredvid sitt mastodontbygge av Marshall-stackar inte mossar till sig utan ger publiken valuta för entrépengen. Vid de tillfälle han sjunger lämnar det väl en del i övrigt att önska men det kan en lätt bortse från på ett sånt klassiskt gig som det är.
Den ena klassiska Dinosaur-låten efter den andra betas av till publikens stora glädje. Vi snackar The Wagon, Feel the Pain, Start Choppin´, Freak Scene och så avslutande Budge. Och inte att förglömma Love is. Eller Get me. Äh, kolla spellistan – den säger allt!
Och det är så vitalt och sprakande fint att det nästan är overkligt. Leader of the Pack, J Mascis, får visserligen starta om bandet här och där för att Murph/Lou emellanåt är så ivriga att komma igång att de går ur takt, but who cares liksom. När låten väl är i gång går det som på räls.
Och giget med detta episka band är klart värd varenda surt förvärvad skattepeng som de 1000 kronor i böter som tågresan hem ger samt de ytterligare 800 spänn som behövs i i taxikostnader för att nå ytterdörren”¦.

Jag vill se bandet igen!
Plättlätt! Pang, bom, kärlek! Weltklasse!

Spana in:
Dinosaur Jr – I told everyone, KB 5 nov 2016
Dinosaur Jr – Does it float + Knocked around, KB 5 nov 2016

Dinosaur Jr setlist KB 05 nov 2016

J Mascis i Dinosaur Jr bland alla sna käraste ägodelar jämte gurorna. Foto: Göran Svensson, RocksoulSE, CC-BY
J Mascis i Dinosaur Jr bland alla sna käraste ägodelar jämte gurorna. Foto: Göran Svensson, RocksoulSE, CC-BY

The Lung
Goin Down
I Told Everyone
Love Is…
The Wagon
Watch the Corners
Tiny
Crumble
Feel the Pain
Does It Float
Knocked Around
Start Choppin
I Walk for Miles
Freak Scene
(extranummer)
Get Me
Budge

dinosaur-jr-kb-5-nov-2016

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Please reload

Vänta ...