Habil skivdebut för Abra Chadabra

RECENSION: Helsingborgsbandet Abra Chadabra spelar en ganska tung 70-talsinfluerad hårdrock med svenska texter. Stilen känner vi igen från det smått legendariska 70-talsbandet November till den mer samtida akten Graveyard. Och självklart även en ansenlig dos Black Sabbath, då kanske främst den tidiga katalogen.

Skivan kommer i ett trevligt digipack, och är föredömligt utrustat med ett texthäfte, något som är ovanligt i dagens digitala revolution. På omslaget stoltserar bandet med en lite taffligt gjord corpsepaint på bilder tagna snett underifrån (alla som tagit en selfie vet att detta är den sämsta vinkeln). Det ser nästan ut som om samtliga håller andan också. Det kan vara en smaksak, men jag tycker framsidan drar ner en i övrigt snygg upplevelse, om än bara lite. 

Helsingborgsbandet Abra Chadabra har släppt sin debutskiva Livet efter…som vi ger 3,5 av 5 i betyg.

Musiken är kompetent framförd, samtidigt som såväl produktion som låtskrivandet är väl genomfört. Extra pluspoäng för att enbart ha texter på svenska. Bandet rör sig väldigt hemtamt inom genren, dock känns det ibland som att det blir lite väl hemtamt och tryggt. Att man enbart satsat på de tryggaste korten. Jag får känslan av att skivan aldrig riktigt lyfter och lever upp till den nivå den kunnat ha gjort. Dock ska jag inte sticka under stolen med att det fortfarande är en väldigt bra skiva, och det finns en hel del snygga riff som skulle kunna vara hämtade från genrens guldålder i början av 70-talet.

Bästa låtarna: inledande ”Bortom stigen” och ”(Längs med) de dödas allé”.

Betyg: 3,5 avklippta fingertoppar av 5 möjliga (referens till Tony Iommi, för de obildade).

Vill du spana in bandet live lirar Abra Chadabra på bland annat Folk & Rock i Malmö (9/2) och på Rockbåten i Helsingborg (10/2), framgent.

Text: Micke Hagström
Foto: privat, Abra Chadabra

Relaterat material
Lyssna på Livet efter”¦ på Spotify
Abra Chadabra på Facebook

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Please reload

Vänta ...