Alesana på The Roxy Theatre i Los Angeles 11 febLIVERECENSION: För att fira tioårsjubileet av debutalbumet ”On Frail Wings Of Vanity And Wax”, gör sweetcore-bandet Alesana en USA-turné där de spelar skivan i sin helhet. Vi spanade in spelningen på The Roxy Theatre i West Hollywood.

När jag såg Alesana för åtta år sedan i Stockholm, var de kanske inte det mest tajta bandet man sett, inte eller hade de det bästa ljudet. Men de hade så mycket positiv energi som strålade ut att jag än idag minns de som ett av de bästa livebanden jag sett. Många emo/screamo-band har kommit och gått, men Alesana lyckas sticka ut på ett väldigt unikt sätt. Energiska band finns det gott om på scener runt om i världen, men inga tycks ha lika roligt på scen som sexmannabandet från North Carolina.

Jag älskar att de har sex bandmedlemmar, och ingen står någonsin stilla. Det ser ut som kaos på scen, men de vet vad de gör (i stort sett). När jag såg de för åtta år sedan så var jag rädd för att de skulle mogna och växa upp till ett mer seriöst band. Men idag går det att konstatera att Alesana har hittat sin nisch som ett gulligt metalcoreband med fokus på energi, positivism och entusiasm. Eller som de själva kallar sin musik: sweetcore. Det säger faktiskt det mesta om Alesana.

Unclean-sångaren Dennis Lee ser oförklarligt nog så himla snäll ut i sitt stora skägg. Clean-sångaren Shawn Milke ser lika glad ut som en ung Paul McCartney skulle göra om han var i ett screamoband istället för Beatles. Samtliga medlemmar byter platser frekvent. Dennis Lee stagedivar ut i publiken och som tur är orkade den unga publiken bära upp honom – han är inte direkt en liten man.

I publiken syns ett fåtal emos av den gamla skolan, vilket numera är ganska sällsynt. De flesta är unga, då det inte är någon åldersgräns för kvällen. Vi får höra hela debutalbumet ”On Frail Wings Of Vanity And Wax”, vilket är en rolig idé. Jag hade dock gärna velat höra ”Seduction”, ”This Is Usually The Part Where People Scream”, och flera andra låtar från de senare plattorna. Men det får väl bli på nästa turné, och det ser jag redan fram emot. Efter en drygt en timmes spelning avslutar de med ett extranummer. En sak går att konstatera: man blir alltid glad av att se Alesana.

Text: Rosanna Rundlöf
Livefoto: Gosia Machaczka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Please reload

Vänta ...