White Lies på El Rey Theatre i Los Angeles 15 februari


LIVERECENSION: Efter en tre års lång paus är White Lies tillbaka med nya skivan ”Friends”. Britterna besökte Los Angeles för en spelning på ett slutsålt El Rey Theatre.

När White Lies släppte sin första skiva ”To Lose My Life” 2009 jämfördes de med Joy Division och var de superhajpade, till den nivån att folk undrade om de verkligen hade kommit för att stanna eller om de skulle tyna bort som de flesta andra band. Men, fyra album senare säljer de inte bara ut arenor hemma England, utan även på andra sidan atlanten i Los Angeles. Och med tanke på den genomgående höga kvalitén på deras musik och liveframträdanden känns det helt självklart. Inte heller är det längre någon som jämför de med något annat band – White Lies har hittat sin helt egna stil.

White Lies verkar vara ett band som inte släpper ifrån sig något förrän det är perfekt. Det finns inte en enda låt jag ogillar från deras fyra skivor. De tre medlemmarna är helt enkelt musikaliska genier. Dessutom känns de så genuina – det lyser igenom speciellt då sångaren Harry McVeigh lägger handen på bröstet när han sjunger. Han gestikulerar på ett sätt man inte ofta ser hos andra band. White Lies menar verkligen vad de säger med sin musik, varje ord kommer rakt från hjärtat.

Bandet inleder med “Take It Out On Me” från senaste skivan ”Friends”, följt av “There Goes My Love Again” och “To Lose My Life”. Självklart spelar de även ”Morning in LA”.

Min kärlek till det här bandet är otroligt stor. Deras vackra textrader, Harrys McCveigh’s mäktiga röst, melodierna, den perfekta mixen mellan synth, rock och pop, och det ständigt närvarande mörkret. Och tydligen så älskar Los Angeles White Lies lika mycket som jag gör. Spelningen är sedan länge helt utsåld, och publiken är livlig. Vi får se ett par stycken crowdsurfers, vilket känns lite otippat till den här typen av musik, om man inte är i England där de crowdsurfar till allt. Men varför inte?

De spelar förstås huvudsakligen låtar från nyligen släppta albumet ”Friends”, som enligt mig är det bästa bandet gjort sedan debutalbumet. De spelar nästan alla låtar från den första skivan, vilket är lite förvånande. Man skulle kunna tro att de tröttnat på att spela ”Death” och ”Farewell To The Fairground” vid det här laget, men bandet framför de med minst lika stor entusiasm som för åtta år sedan. White Lies låtar är odödliga, och det verkar de tycka själva också. Det märks att de njuter av att spela i Los Angeles. Inte så konstigt, speciellt när spelstället El Rey Theatre är fullsatt till max. White Lies musik går uppenbarligen hem i soliga Kalifornien, och de LA-bor som behöver en dos av mörker har hittat det i dessa tre britters låtar.

Under ”Price of Love”, ”Unfinished Business” och ”A Place To Hide” och blir jag tårögd. Det är en märklig känsla att känna sig lycklig över att få uppleva ännu en White Lies-konsert, men samtidigt se ut som att man är på väg att börja gråta. Allt på grund av deras texter som ibland är helt hjärtskärande, men också bland de vackraste jag hört. Den enda låten jag saknar är ”E.S.T.”, annars är den här spelningen ganska perfekt. De avslutar med “Bigger Than Us”, och de tre medlemmarna plus livemedlemmen på synth bugar därefter prydligt på rad inför en frälst publik.

Text: Rosanna Rundlöf
Livefoto: Gosia Machaczka

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Please reload

Vänta ...