Klockrent när Bayley, Zwijsen & Bakker kör gamla Iron Maiden-klassiker i ny tappning!

Forne Iron Maiden-sångaren Blaze Bayley, tillsammans med Thomas Zwijsen och Anne Bakker, kör Maiden-klassiker i ny tappning. Giget på Rockbåten i Helsingborg 28/9-17 får 4, 5 av 5 djävulstecken. Foto: CC BY Rocksoul / Göran Svensson


Rocksoul var och såg den för detta Iron Maiden-sångaren Blaze Bayley på Rockbåten – och besättningen tappade nästan andan. Energin från den gamle Blaze ihop med den sjukt begåvade flamenco-gitarristen Thomas Zwijsen och den klassiskt skolade improvisations-violinisten Anna Bakker skapade magi. Ett klockrent gig som får 4,5 djävulstecken av fem möjliga. Givetvis snackade vi lite med trion efteråt också.

Blaze Bayley sjöng med det klassiska brittiska hårdrockbandet Iron Maiden under åren 1993-1999. (Han fick lämna bandet då bland annat skivbolaget ville ha tillbaka Bruce Dickinson). Sedan dess har han spelat in och lirat såväl solo som med en del olika band, primärt med sitt Wolfsbane – och turnerat världen runt och släppt en rad plattor. Han har till och med gjort en gemensam turné i Ryssland med den ännu tidigare Maiden-sångaren Paul Di´Anno. Då skrevs bland annat låten Russian Holiday

How ever.

Under 2012 fann Blaze den holländska flamenco-gitarristen Thomas Zwijsen efter att Thomas knåpat ihop ett annorlunda arrangemang på 2 Minutes to Midnight, som han fått hjälp att spela in med sin gamla klasskompis i Antwerpen, violinisten Anna Bakker. Tycke uppstod från Blaze´s sida och de båda herrarna träffades och spelade in en akustisk EP, just Russian Holiday, under 2013. 

Samarbetet ledde till en världsturné, bara så där. Låtarna de körde då var bland annat Hallowed by thy Name och Fear of The Dark. En och annan video komponerades och på någon av dem spelade Anna Bakker. Så hörde Brasilien, detta sjukt hårdrocksälskande land, av sig. ”Vi vill ha er – men vi vill att ni tar med tjejen som spelar fiol i videon, sa de”, berättar Blaze Bayley:
Jag hade inte en aning om vem de menade, jag hade aldrig träffat henne (Anna Bakker, red. anm) men det var ju bara att ringa henne och fråga om hon var intresserad av att åka på en tremånaders-turné. Som tur väl sa hon ja”, skrattar Blaze.
Anna Bakker: ”Ja, det var helt galet. Från ena stunden till den andra gick jag från totalt okänd till att det skapade fanpages på Internet och fans skickade blommor till hotellen vi bodde på. Galet, men skoj”, säger Anna. ”Inför första giget i Brasilien hade vi inte ens repat ihop. Bara på varsitt håll. Men Blaze var cool, han sa bara: ”improvisera” bara så ordnar det sig”. 

Och visst fan löste det sig. Nu så här fyra år senare lirar Blaze Bayley, Thomas Zwijsen och Ann Bekker på lilla men mysiga Rockbåten i skithålan Helsingborg (i jämförelse med världsscenen i Brasilien) och de gör det med sådan känsla, inlevelse och bravur att – trots att det är en på tok för liten skara fans ombord med tanke på vem som står på scen så lämnar inte en enda själv båten oberörd. Två dagar tidigare har de lirat i Slovakien och sedan trängt ihop sig i en bil med utrustningen och bilat upp. På vägen svängde de inom Thomas gitarrtillverkare och de bjussade på en van, ren lyx i sammanhanget. Dagen efter Rockbåten-giget väntar gig på tatueringsmässa i Huskvarna. Jämför detta med en utsåld arena under Maiden-tiden med 40 000 i publiken.
Det är cool”, säger Blaze. ”Jag spelar hellre för ett litet antal människor som verkligen vill se och höra oss än för en utsåld stor arena. Kvalitet går före klass”, menar Blaze.

Och det är sannerligen klass vi får denna kväll i Rockbåtens nedre däck. Två timmar hårdrock – fast i annorlunda tappning signerat en av världens bästa unga gitarrister i Thomas Zwijsen och en fantastisk begåvning i violinisten Anna Bakker. Thomas inleder solo med ett par gamla Iron Maiden-klassiker, bland annat 2 minutes to Midnight. Efter en tio minuter ansluter Anna. De kör bland annat en sjukt fin version av klassikern Strange World. Efter ytterligare ett par låtar så kliver han så upp och ansluter, den gamle Maidensångaren, Mr Bayley himself.
Och det matas Maiden-låtar i arrangemang som hade fått självaste Adrian Smith och Dave Murray att tappa elgitarrerna.
Thomas tillsammans med Anna kör energiskt komp kombinerat med plock och slingor och får fantastiskt fint fram finliret i Smiths och Murrays gitarrspel och det osar stundtals rökig bar i Dublin. Vi får en uppsjö klassiska bitar till livs. Från Thomas inledande enkla och avskalade gamla Maiden-klassiker till trions mer senare alster som Blaze körde under sin tid i bandet. Det är två timmar i ett enda svep – utan paus. Detta för att Blaze menar att hela konceptet med Thomas solo till Thomas och Anna till alla tre hör ihop. Och att få ta del denna nästintill dräpande föreställning är något en inte vill ha missat. Vackert så.  Och ett inslag som verkligen höjer giget är Blaze´s anekdoter kring låtarna. Sjukt intressant och fascinerande. 

Mot slutet uppmanar Blaze publiken i allt större grad att sjunga (yla?!) med. Och i Manhunt får den tappra men numerärt lilla publiken bekänna färg och sjunga med. Och Anna får spela rollen som någon form av bad woman, en kvinnlig förförare, där hon leker med sångaren likt Näcken fast med fiol, medan Bayley undrar om han ska fly eller illa fäkta. Underhållande! Det märks att de trivs, lika mycket som publiken.  Och apropå sång. Visst, Blaze må ha tappat några höga toner sedan sin tid i Maiden men det kompenserar han genom sin uppriktiga enkelhet och sin professionalism i framförandet. Och emellanåt får Anne kliva in och sjunga vid sidan om Blaze. Och det gör hon med den äran. 
Visst, jag sjunger ibland annars också men jag märker när jag sjunger bredvid Blaze att jag klarar att sjunga så mycket starkare och bättre. Han stärker mig – helt klart. Det märks tydligt. Sjunger jag vid sidan om någon som inte är så kraftfull och engagerad som Blaze sjunger jag svagare och sämre men det är aldrig någon fara bredvid honom, han är ett proffs”, förklarar Anne. 

Två timmar börjar närma sig sitt slut. I anslutning till den avslutande Man on the Edge blir det allmän selfie time, till publikens högljudda ”yeeeahhh:ande”. (Kolla klippet här, Blaze Bayleys Instagram). Blaze med Thomas och Anna levererar ett förstaklassiskt gig. Vi är inte många men vi håller höjd – och trion levererar klass. Kärlek!

Det är minsann ingen ”fear of the dark” när vi som sett Blaze, Thomas och Anna denna kväll, vandrar hemåt i natten. Däremot mer en känsla av att det vi sett var unikt, naket och så in i helvete bra! It´s only rock´n´roll – but I like it! Wow!

Fotnot. Måste redovisa en klart cool kommentar på Facebook från en kille i publiken från giget. Han tackade för giget så här: ”Thank you for one of the best gigs since they invented the wheel”.
Word!

TEXT: Göran Svensson
FOTO: Jelena Sulce & Göran Svensson

 


Rocksouls utsände med gitarristen Thomas Swijsen, violinisten Anne Bakker samt the man himself, Blaze Bayley. Horns up! 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Please reload

Vänta ...