Black Rebel Motorcycle Club på The Fonda Theatre 24/2

Black Rebel Motorcycle Club har precis släppt sin åttonde skiva när de intar scenen på ett utsålt The Fonda Theatre på hemmaplan i Los Angeles. Det blir en lång kväll med över tjugo låtar på setlistan, varav de flesta är från det nya albumet Wrong Creatures.

Första spåret ut är ”Spook” från senaste skivan. Sångaren Robert Levon Been presenterar de nya låtarna med den flummiga meningen ”we have a new album out… I guess some of you have it… and some of you don’t…”. Det här bandet är inte direkt proffs på mellansnack, men det är lite av charmen med Black Rebel Motorcycle Club. Levon Been gör i alla fall ett försök, medan den andre sångaren Peter Hayes inte ger ifrån sig ett enda ord under hela spelningen. Den skickliga trummisen Leah Shapiro tar inte heller mycket plats, men sköter jobbet med perfektion i bakgrunden.

Eftersom trion har hållit igång i runt tjugo år har de också en hel del gamla fans, mestadels 40-plussare. I första raden står ett gäng fans som rest efter bandet och varit på varje spelning på turnén. Levon Been uppmärksammar detta och kommenterar ”I don’t know how you do it”. Bandet verkar lite förundrade, men såklart smickrade.

Vissa låtar är något oengagerat genomförda av trion, det ser nästan ut som att de tröttnat på att spela ”Beat The Devil’s Tattoo”. Däremot är de peppade på det nya materialet. Och gamla ”Ain’t No Easy Way Out” är inkluderad bland kvällens höjdpunkter. Fast att de två sångarna knappt kollar på varandra på scen, är de nästan som bäst när de samarbetar och delar på rampljuset i låtar som ”Berlin” och ”Spread Your Love”.

När man nästan tror att konserten börjar lida mot sitt slut intar Levon Been scenen på egen hand med sin akustiska gitarr, och spelar ”Mercy”, ett undangömt spår från en av deras gamla EP:s. Efter att han tackat för sig, är det istället Peter Hayes tur att sig an ”Fault Line” från americana-influerade skivan Howl. Det blir nästan som en duell mellan de två sångarna, som denna gång vinns av Hayes. Han är för kvällen betydligt skarpare än Levon Been, vars medvetande verkar sväva högt över molnen denna kväll.

Överlag gör bandet det de gör bäst: mörk, melankolisk rock’n’roll med rebellisk attityd. När sista låten ”Whatever Happened To My Rock’n’Roll” mynnat ut gör Levon Been något chockerande: han tar av sig sin fina skinnjacka och ger den till ett av sina superfans i första raden. Man kan hoppas att han inte ångrar sig dagen efter, men han gjorde i alla fall en man väldigt lycklig. Och en sådan gest får en bara att älska Black Rebel Motorcycle Club ännu mer.

Text: Rosanna Rundlöf
Foto: Pressfoto

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Please reload

Vänta ...