Blacksmith Legacy har tackat för sig

 

 

 

 

 

Blacksmith Legacy rundade av karriären på Charles Dickens lördag 30/11 2019. FOTO: Göran Svensson

LIVE/RECENSION. Lördagen den 30 november 2019 gick en epok i graven. Då tackade det Munka Lungby-baserade hårdrockbandet Blacksmith Legacy för sig inför en hyfsat fullskalig publik på musik-haket Charles Dickens Bar & Restaurang i södra Helsingborg.  

“We could´nt ask for anything more! Lots of people showed up at our ”Final release” and the atmosphere were fantastic!”
Så summerar bandet själva sitt avslutnings-gig på Charles Dickens i helgen som gick. Bandet har hållit på sedan 2009 och släppt två fullängdare under karriären och kört ett oändligt antal live-gig.
2017 avled deras första sångare i vad som förmodas vara en hjärtinfarkt. Vilket också är anledningen till att bandet sedan dess samlat in pengar via sina merch och skivor till Hjärt-och lungfonden. 18 000 stålar sedan starten. Fint! Givetvis hyllas avlidna Otto Eld Hansson under detta allra sista gig som bandet gör.

Men utöver denna tragiska händelse 2017 går kvällen – såklart – annars helt i glädjens och hårdrockens tecken. Du som är bekant med bandet sedan tidigare vet vad det handlar om. Högoktanig hårdrock som väldigt tydligt flörtar med klassiska heavy metal-band så som Saxon, Judas Priest och Accept. Sådana band som undertecknad växte upp med på 80-talet och har samtliga vinyl av, typ. Så för en gammal NWoBHM-fan, New Wave of British Heavy Metal (ja, förutom tyska Accept då) så är det här musik som sitter som en smäck.

Live – recording – live
Bandet inleder med titelspåret från senaste plattan Battallions of the Northern Realm. Det något äldre klientelet makar sig fram till scen och börjar headbanga och digga för fullt.
Hela första setet är låtar från senaste plattan. Bandet rundar av med att spela in en video som ska släppas här i dagarna. Låten: självfallet tunga Burn Down in Hell.
(Vi får hoppas att redigeraren är en klurig person för så mycket moshpit, som det önskades från bandet, blev det tyvärr inte. Men det är habil tryck framför scen ändå.)

Akt två blir ett rent greatest hits-set. Det är bättre fart framför scenen och sångaren Mike Noberg berömmer allsången från publiken vid flera tillfällen.
Undertecknad är ganska så mycket ”jävla” novis på bandet men som sagt, som gammalt NWOBHM-fan känner jag tydligt igen vilken låt som är influerad av vilket band när det kommer till Saxon, Judas och Accept. För egen del så är det de tyngre Saxon-influerade låtarna som går hem bäst i min bok. Det passar också bäst för Mike att låta lite som Biff Byford än Rob Halfords falsett-sång.
En annan sak som verkligen är klockrent är Martin Sturessons filande på gitarren. Han leder bandet igenom den ena låten efter den andra och visar vägen och driver på med ett sjukt bra gitarrspel – och ytterst stabila soloslingor. En fröjd att se och lyssna på. Sedan att han lämnar scenen och drar ut en runda i publikhavet är aldrig fel om man vill dra på sig extra pluspoäng hos egen trogen publik, kvällen till ära. Inte alls för att förringa övrigas insatser i bandet men Martins gitarrspel sticker helt klart ut. Som band är Blacksmith Legacy helt klart intakt och samspelt.

Klassiskt inslag
Det är småspexigt också att man likt Accept flörtar med klassiska inslag. I låten Metal Heart kör Accept Mozarts ”Für Elise”. Blacksmith Legacy vill inte vara sämre. De har ett stick med norska kompositören Edvard Griegs ”I bergakungens sal” i låten ”The Abyss”. Klassisk musik passar sjukt bra in i heavy metal-låtar, det är sedan gammalt. Piffigt!

På det hela taget är det ett helt ok ”tack och adjö-gig”. Bandet är på röja-humör denna afton. Tyvärr är majoriteten av publiken lite väl ljumma, även om ett lass trogna fans längst fram försökte så gott det gick. Men Blacksmith Legacy var nöjd med aftonen och det är det som är huvudsaken. Efter 10 år i hårdrockens tjänst är härmed cirkeln sluten, som Mike Noberg uttryckte det.
Stabilt! Och respekt! Skål och adjö!

Fotnot. Håll koll på videon med Burn Down in Hell med Blacksmith Legacy som spelades in live på Charles Dickens. Finns snart i en Youtube-kanal nära sig. Deras senaste platta finns att köpa i välsorterade butiker såväl online som i fysisk butik.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...